Annonce
Svendborg

FAA Live: Derfor skal Sydfyn have tre snublesten

Mandagens FAA Live handlede om snublesten, der skal bruges til at mindes besættelsens ofre.
Foreningen Snublesten Fyn og historiker Nils Valdersdorf svarede på spørgsmål om arbejdet med at få mindet tre af krigens ofre med snublesten i de sydfynske gader.

Svendborg: Hvad er det egentlig, Svendborg skal med de tre snublesten, som Foreningen Snublesten Fyn gerne vil have lagt ned i fortovet ud for tre adresser, hvor der har boet ofre for besættelsestidens rædsler?

Det var et af de spørgsmål, Fyns Amts Avis' læsere kunne få svar på mandag formiddag, hvor FAA Live havde besøg af to af foreningens medlemmer - Ninon Schloss og Dorte Schmidt-Nielsen - og af historiker Nils Valdersdorf fra Svendborg Museum.


Vi havde også gerne set, at vi kunne havde lagt snublesten ned for nogle kvinder. Nu er det tre mænd, vi har valgt, men der er selvfølgelig også kvindelige ofre for anden verdenskrig i Svednborg i forbindelse med blandt andet bombehandlinger

Nils Valdersdorf


- Meningen med dem er, at man skal mindes nogle mennesker, der boede det sted. Det var deres sidste, frivillige bolig, inden de blev taget af nazisterne og sat i koncentrationslejr eller skudt. Derfor er det meget vigtigt at finde ud af, hvad der foregik i Svendborg under anden  forklarede Ninon Schloss.

De tre ofre, der er blevet udvalgt som mulige kandidater til en snublesten, er alle mænd. Det drejer sig om Harald Halberg, der blev skudt på Niels Juelsvej i 1945, William Alfred Martin Mikkelsen, som også blev skudt i 1945, og Oleg Niels Alexander Saucant, der i 1949 bukkede under for den behandling, han havde været udsat for under blandt andet et ophold i KZ-lejren Neuengamme.

- Vi havde også gerne set, at vi kunne havde lagt snublesten ned for nogle kvinder. Nu er det tre mænd, vi har valgt, men der er selvfølgelig også kvindelige ofre for anden verdenskrig i Svendborg i forbindelse med blandt andet bombehandlinger, forklarede Nils Valdersdorf.

De tre var ikke i tvivl om, at samfundet som helhed allerede gør en del for at holde mindet om krigens ofre i live.

- Vi gør jo blandt andet hernede allerede en del med for at mindes tiden med lysfest ved Bunkermuseet i Ollerup, og det at vi mindes Krystalnattten 8. november. Vi gør mange ting, men vi kan bruge de her snublesten til igen at tænke over, at vi lever i et demokrati, som vi skal passe på, understregede Dorte Schmidt-Nielsen.

Og Ninon Schloss supplerede:

- Som samfund kan jeg ikke se, at vi skal gøre mere, men at vi som privatpersoner yder en sindssyg mængde arbejde er jo så, fordi vi brænder for det.

Du kan se eller gense hele mandagens FAA Live på faa.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce