x
Annonce
Søsiden

Før stort sendemandsmøde i Svendborg: Flagbastion får en grundig overhaling

Da Koøjet besøgte hallen hos Ring-Andersen, havde Svendborg Marineforening dette frivillige sjak igang med renovering af flagbastionen: Thorkild Madsen (tv), Jacob Ussing, Peter Vigerø, Niels Ole Petersen og Kurt Kaysen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Den seks år gamle flagbastion ved Ærøskøbing-færgelejet er nedtaget. Frivillige fra Svendborg Marineforening skraber, sliber og lakerer.

SVENDBORG: En flagbastion.

Det er den korrekte betegnelse for den mastelignende trækonstruktion ved Maritimt Center i Svendborg.

En flagbastions officielle funktion er at bære et Dannebrog, som ”hilser og hilses af orlogsmænd”.

Flagbastionen på molespidsen ved Ærøskøbing-lejet blev rejst af af Svendborg Marineforening ved 100 års-jubilæet i 2014. Bastionen blev bygget af Ring-Andersens skibsværft på Frederiksøen.

Nu er bastionen nedtaget, skilt ad og tilbage på værftet. Her er en håndfuld frivillige igang med at give bl. a. mast, tværstang, gaffel, kofilnagler og naglebænk en overhaling.

Selvom masten ikke længere er i marineforeningens regi, er det foreningens frivillige, der har påtaget sig at levere knofedt til skrabejern og slibepapir.

Masten blev overdraget til Svendborg havn, da foreningen flyttede fra lokalerne ved Maritimt Center til huset på Færgevej.

- Den er blevet forsømt og trænger nu til en grundig omgang. Det giver vi den så, forklarer de frivilliges sjakbajs, Kurt Kaysen til Koøjet.

Marineforeningens folk arbejder under vejledning fra skibsbygmester Peter Ring-Andersen. Nogle steder på bastionen af douglasgran og eg renoverer værftet træet med indsættelse af en såkaldt lus.

Når bastionens dele er slebet i bund, skal træet have svampedræber og 10-12 gange Epifanes-lak doneret af Hans Fokdal fra HF Marine i Svendborg. Også det ikke-flytbare fundament på molen får en omgang.

Flagbastionen planlægges at stå rejst og klar inden Svendborg Marineforening skal være vært for det tre dage lange sendemandsmøde i bededagsferien. Arrangementet vil samle 300 deltagere i og omkring foreningens hus på Færgevej samt i Midtbyhallen.

Lørdag formiddag - 9. maj - bliver der noget at se og høre i Svendborgs gader. Faner fra alle landets marineforeninger bliver ført fra Centrumpladsen anført af Søværnets Tamburkorps. Det populære korps gør ophold på pladsen i Gerritsgade og giver en koncert omgivet af faneborg.

Jacob Ussing igang med flagbastionens gaffel. Bagved ses tværstangen med huller til flagliner. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Slankekur. En hel trillebørfuld spåner skrabet af flagbastionen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Steder med dårligt træ høvles ned af Ring-Andersens skibsværft og der indsættes en såkaldt lus af frisk douglasgran. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Flagbastionens største enhed er masten. Træet er douglasgran fra Langesø-skovene. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Dele af eg indgår også i flagbastionen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
I denne bedding-hal har Ring-Andersen nybygget træskibe. Nu benyttes hallen til bl. a. opbevaring og renovering af master. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Da flagbastionen var ny for seks år siden. Sådan vil den stråle igen om nogle uger. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce