Annonce
Ærø

Før første tur med elfærgen torsdag: - Jeg glæder mig at tilbyde en behagelig overfart uden støj, vibrationer og os

M/f Ellen, batterifærge, som sejler sin første tur med passagerer torsdag på ruten Søby-Fynshav. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
E/F Ellen er klar til første tur med passagerer torsdag morgen kl. 6.20.

Ærø: Ærøs nye el-færge, E/F Ellen, tager af sted på sin første rejse med betalende passagerer torsdag 15. august.

På premieredagen sejler hun tre returture mellem Søby på Ærø og Fynshav på Als - første gang kl. 6.20. Fra starten af september forventes antallet af daglige afgange at være mellem fem og syv gange dagligt.

Især Ærøs trafikdirektør, Keld M. Møller, glæder sig til at sætte Ellen i drift.

- Jeg glæder mig at kunne tilbyde passagererne en ekstraordinær behagelig overfart uden støj, vibrationer og os, siger han i en pressemeddelelse.

Ellen demonstrerer, at selv længere regionale ruter kan dækkes med ren eldrift, siger Ærø kommunes borgmester, Ole Wej Petersen (S).

Også Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), er glad for den grønne forbindelse mellem de to kommuner.

- Forbindelsen understreger den fælles vision. Danfoss står bag det elektriske system på Ellen, og vi føler os derfor særligt knyttet til den nye elektriske færge, siger han i pressemeddelelsen.

Annonce

Borgmester tager første tur

Ellen overtager ruten mellem Søby og Fynshav fra M/F Skjoldnæs, som fremover primært skal sejle på ruten mellem Søby og Faaborg.

Ærøs borgmester Ole Wej Petersen sejler med første overfart fra Søby til Fynshav kl. 06.20. Ombord er også trafikdirektør Keld M. Møller og repræsentanter for E-ferry-partnerne Søby Værft og batterifabrikant Leclanché.

På kajen i Fynshav bydes de velkommen af Erik Lauritzen og en repræsentant for endnu en E-ferry-partner, salgschef hos Danfoss Editron, John Wind.

Til passagererne er der kaffe og rundstykker, og en informationsmedarbejder fra Ærø EnergyLab fortæller passagerer om færgen og projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Så er det tid til at indstille til Den Sydfynske Initiativpris: Chefredaktør er stolt og ydmyg over avisens rolle

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Lav en god færgeplan, der fremtidssikrer Ærø

Det er næsten fast arbejde for os på lokalredaktionen på Ærø at skrive om færger. Og det med god grund. Når man taler om kriterier for god journalistik, er væsentlighed et af de vigtigste. Og færgerne er i den grad væsentlige for ærøboerne. Færgen er livsnerven, øens puls og forbindelseslinjen til fastlandet. Hvis man som udefrakommende skal forstå, hvor vigtige færgerne er for ærøboerne, skal man bare se til Marstal, hvor et privat initiativ helt utroligt har formået at genskabe ruten mellem Marstal og Rudkøbing. Nu er Marstal ikke længere en blindtarm eller verdens ende, sådan som flere har beskrevet byen, siden færgen forsvandt. Alle kan være enige om, at færger er vigtige, men der hører enigheden som regel også op. Ligesom der er mandagstrænere efter enhver fodboldkamp, er der også 6000 sofafærgedirektører. Men alene af den grund er det med velberåd hu, at Ærø Kommune, som jo driver Ærøfærgerne, nu sætter gang i en plan for, hvordan fremtidens kommunale færgestruktur skal se ud. Borgmesteren havde ellers ønsket at vente med arbejdet, til der er nogle konkrete erfaringer fra den private konkurrent, Ærøxpressen. Men Mads Boeberg Hansen (K) insisterede på, at man skal begynde at diskutere det allerede nu, og det er en god idé. Naturligvis er det en fin idé at tage bestik af, hvilke konsekvenser den private konkurrent får for den kommunale færgefart. Men der er intet til hinder for, at man begynder at diskutere andre ting allerede nu. Er det for eksempel en god idé at sejle til Ballen eller Lehnskov, og har den plan, som før har været diskuteret og skrinlagt igen, overhovedet gang på jord? Skal de fremtidige kommunale færger være eldrevne eller hybride? Skal færgerne være større end de nuværende tvillingefærger? Og bør man planlægge en løbende udskiftning, sådan som færgedirektør Keld Møller foreslår? Der er nok at tage fat på, og den diskussion kan ligeså godt begynde nu. Der er ingen, der siger, at det, man beslutter nu, skal være bindende. Men bare det at åbne snakken kan føre nye pointer og indsigter med sig, som kan kvalificere debatten og dermed beslutningerne. Og når det kommer til at kvalificere beslutningerne, kunne det måske være en god idé at inddrage ekspertise og fagpersoner udenøs fra for at få nogle friske øjne, der ikke har aktier i ærøsk færgefart, på. Og kunne man forestille sig at inddrage ærøboerne mere, end man har tradition for? Meget tyder i hvert fald på, at færgerne og driften af dem har en vital betydning for ærøboernes livskvalitet og også for bosætning. Derfor bør politikerne i vidt omfang også forsøge at tænke nyt for at tilgodese ærøboer i almindelighed og pendlere i særdeleshed. Hvis bedre færgefart kan holde på flere borgere og måske endda tiltrække flere til øen, vil det da være smukt.

Annonce