Annonce
Langeland

Følg med i smuglernes fodspor

Siden middelalderen er Det Sydfynske Øhav blevet brugt til smugleri. Her er det Hermann Nielsen og besætningen ombord på Marie af Thurø. Pressefoto

RUDKØBING: Langelands Museum og Langeland Bibliotek inviterer til foredrag på Langeland Bibliotek onsdag den 19. februar klokken 19, hvor der er gratis adgang.

Her kan man møde museumsinspektør Nils Valdersdorf Jensen, der fortæller de kendte og ukendte fortællinger om ”Moral på grænsen - smugleri i Det sydfynske Øhav”.

- Siden middelalderen har smugleri været en folkesport i Det sydfynske Øhav. Alle samfundslag, lige fra fiskere til adelsfolk og vore dages lystsejlere, har benyttet øhavets beliggenhed og landskab til lyssky import og eksport. Og nogle gange gik det hedt for sig, lyder det i en pressemeddelelse.

Nils Valdersdorf Jansen vil fortælle om udviklingen fra småsmugleri i fiskefartøjer og i lokale skonnerter, til professionelt massesmugleri af cigaretter i 1970'erne ombord på speedbåde og lokale spritfærger.

- Det er en historie fyldt med kreative påfund, modvilje mod autoriteter og flydende grænser, der afdækkes takket være nyt kildemateriale og interviews med tidligere smuglere, lyder det.

Nils Valdersdorf Jensen er historiker og museumsinspektør ved Svendborg Museum, og gennem byvandringer, foredrag, podcasts og udstillinger formidler af sydfynsk historie. Han er blandt andet ophavsmand til udstillingen ”Fattigdom på tværs”, der i 2015 vandt Den fynske kulturpris. /anst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce