Annonce
Navne

Fødselsdag: En rubrikannonce banede teatervejen for Birthe Rosenfeldt

Teaterleder Birthe Rosenfeldt fylder 75 år 25. november 2021. Privatfoto

Teaterleder ved Aasen Teater Birthe Rosenfeldt fylder 75 år 25. november.

Det var en rubrikannonce i Information, der i januar 1987 bragte Birthe Rosenfeldt til Vendsyssel. En krakket miljøhøjskole med masser af rum og plads var til salg. Birthe Rosenfeldt og hendes mand Lars Olsen havde længe haft en drøm om at starte et institut og et teaterværksted for at nytænke det folkelige teater. På trods af snestorm og meterhøje driver lykkedes det for dem at nå frem til Åsen.

Birthe Rosenfeldt er opvokset på Sydfyn i en stor børneflok, hvor faderen var skibsbygger og moderen hjemmegående. Allerede som 10-årig fik hun sit første arbejde hos den lokale godsejer på Vejstrupgaard. Efter syvende klasse forlod Birthe skolen, selvom lærerne pressede på for, at hun skulle fortsætte. Men det var der ikke råd til i familien. Birthe brugte i stedet sin tid på håndboldbanen, og hun blev danmarksmester med sit hold fra Oure. Så tog hun til Norge, fortsatte med at spille håndbold i topklubben Njård, scorede mange mål og kom med på Oslos byhold.

Annonce

En aften sad Birthe Rosenfeldt så på Holmenkollen turisthotel sammen med andre stuepiger og tjenere fra nordlandet. Hun så med et, at hendes fremtid var låst. Hun måtte have sig en uddannelse. Hun tog hjem til Danmark, arbejdede om dagen og gik på real- og studenterkursus om aftenen. Så læste hun dansk og dramaturgi på universitetet. Samtidig spillede hun teater i kvindegruppen “Heksehyl”. Hun rejste også til Italien, var hos teaterlegenden Dario Fo og gik på sceneskole i Milano.

På Åsen Teater er Birthe Rosenfeldt en afgørende kraft i de mange projekter som teatret og Institut for Folkeligt Teater har gennemført i nu godt 30 år. Birthe kaster sig ud i arbejdet med gåpåmod og ildhu.

Birthe Rosenfeldt var den store organisatoriske kraft bag Danmarks første og største børneegnsspil “Peders Håb” i 1996, hvor 280 børn var på scenen i Brønderslev i en helaftensforestilling. Her fortaltes historien om Peder Nielsen, som grundlagde Peders Håb og dermed den købstad, som voksede frem omkring beslagfabrikken i Brønderslev.

Birthe Rosenfeldt var også blandt grundlæggerne af Håbets Pris. Håbets Pris er idag en international pris, som uddeles hvert andet år i Danmark på Åsen og hvert andet år i USA til en skuespiller eller et teater som har arbejdet for det menneskelige håb.

Birthe Rosenfeldt starter hver morgen med at lave “De 10 tibetanere” på stuegulvet, og så er hun ellers klar til dagen.

Fødselsdagen blev fejret med familie og venner på Åsen Teater.

Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Live fra pressemøde: Skolebørn sendes hjem, og nattelivet lukkes ned

Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Navne

Trompeten har ført Asbjørn Kamban til bøgescener og børnehaver: - Det driver mig, når jeg kan mærke, at jeg giver noget. Så giver det mening for mig.

Faaborg-Midtfyn

Snød energiselskab og hentede udlænding til Fyn for at passe skunklaboratorium: Tre mænd dømt i udsædvanlig narkosag

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

Ærø For abonnenter

Nye tiltag på vej for at sikre færre aflysninger af Ærøxpressen: - Vi bør kunne sejle under de her vejrforhold

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Navne

Rumænske Elisa A. Liehn udnævnt til professor på SDU og OUH

Faaborg-Midtfyn

Nu skal det være slut med trafikkaos og farlige situationer: Brugsforening og kommunen poster mange millioner i nyt vejforløb

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Fyn

Farvel og tak: Letbanens problemer var parkeret en stund, da Mogens Hagelskær blev sendt videre med flotte ord

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Ærø

Så er den gal igen: Fire døde vildsvin strandet på Ærø

Annonce