Annonce
Langeland

Færre krav til hjerteløberne

Mads Skau afviser, at ændringen er sket af økonomiske grunde. Arkivfoto: Jacob Schultz
Regionen er i gang med at forhandle den konkrete aftale om hjerteløber-ordningen på plads med Trygfonden. Kravene til hjerteløberne er lavere end til førstehjælperne. Der er stadig tvivl om forsikring af de frivillige.
Annonce

En del af de langelandske akuthjælpere er også en med i førstehjælper-ordningen, der ophører til maj og overgår til hjerteløber-ordningen. Et af kritikpunkterne af regionens beslutning har været, at de såkaldte hjerteløbere ikke skal dokumentere en ren børneattest, og at det ikke er et krav at have førstehjælps-kursus for at være tilmeldt.

Begge dele et krav i den nuværende førstehjælper-ordning.

Formand for præhospitaludvalget i Region Syddanmark, Mads Skau (V), mener ikke, at forskellen udgør et problem.

- Grundlæggende er det sådan, at budskabet gerne skulle være, at førstehjælp ikke er sværere, end at alle kan gøre det. Når man skal genoplive et menneske, kan man i princippet ikke gøre noget forkert. Og man får hjælpe fra vagtcentralen, siger han.

Han understreger, at 98 procent af hjerteløberne på landsplan har taget et førstehjælps-kursus, og 67 procent af dem har taget kurset inden for de seneste to år.

Er der ifølge dig forskel på, hvordan en person med kursus og en person uden kursus vil gå til opgaven med at genoplive et menneske med hjertestop?

- Fire timers kursus gør selvfølgelig noget, men man har gjort hjerte/lunge-redning så simpelt som muligt. 30 slag i brystet og to indblæsninger. Forskningsmæssigt kan man ikke se, om der er en forskel. Men der er ingen tvivl om, at et kursus altid er godt. Derfor anbefaler regionen også over for Trygfonden, at pengene til førstehjælps-kurser beholdes, siger Mads Skau.

Annonce

Tvivl om forsikring

Mads Skau afviser, at der er tale om en besparelse, når førstehjælper-ordningen bliver erstattet af hjerteløber-ordningen. Der er rundt regnet afsat 1 million kroner årligt til førstehjælperne, og de penge vil følge med den nye ordning.

- Pengene er på budgettet. Nu skal vi i dialog med førstehjælperne om, hvordan vi bruger pengene bedst fremadrettet, siger han.

I dag er første-hjælperne dækket af en forsikring i regi af arbejdsskadelovgivningen. Mens hjerteløberne er dækket via den enkelte persons private forsikring. På nuværende tidspunkt kan Mads Skau ikke sige, hvordan den enkelte kommer til at blive forsikret, når regionen overgår til hjerteløber-ordningen.

- Vi skal have talt om, hvordan vi gør det fremadrettet. Trygfonden kalder det, de frivillige gør, for en førstehjælpsindsats. Og det betyder, at hjerteløberne er dækket af deres egen, private forsikring. I Region Syddanmark kalder vi det frivilligt arbejde, og derfor falder det ind under arbejdsskade-lovgivningen. På nuværende tidspunkt kan jeg ikke sige, hvordan det ender ud - altså om de kommende hjerteløbere i regionen vil skulle dækkes af deres egen private forsikring, siger Mads Skau.

Hjerteløber-ordningen er Trygfondens ordning - og en ordning, som regionerne Midtjylland, Hovedstaden og Nordjylland allerede har.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce