Annonce
Ærø

Færgeombygning: Det første patientrum færdig

Patientrummet består af en omkring150 cm. høj væg med forhæng foroven. Foto: Peter Becher Damkjær

Ærøfærgerne: Torsdag var M/F Ærøskøbing tilbage på ruten Ærøskøbing-Svendborg efter dokning. Men denne gang var det ikke kun almindelig motortjek og justeringer, der var på menuen. For under dokningen er der også blevet etableret et fem-sædes patient- og hvilerum i styrbordside af stillesalonen.

- Det er til vores syge medborgere, der har det dårligt, når de rejser med færgen, så de ikke behøver stå til almindelig skue, men kan have et rum for dem selv og deres pårørende. Det har længe været et ønske at få sådan et rum på færgerne, fortæller borgmester Ole Wej Petersen (S).

- Det kan godt være, det ikke er hver dag, det bliver brugt, men jeg tror, det har stor værdi, for dem, der har behov for det. Og når det ikke er i brug, kan dette jo så benyttes af pendlere eller andre, der har lyst til lidt ro.

M/F Ærøskøbing er den første af tvillingefærgerne, der har fået etableret patientrum, men når M/F Marstal næste gang skal i dok, kommer turen også til den. Prisen for etableringen af de to afskærmede områder lyder på 362.000 kroner. Penge der blev sat i budgettet for 2020.

- Det er, hvad det koster, når man laver indgreb i to eksisterende skibe, og jeg synes faktisk ikke, det er dyrt, siger borgmesteren.

Annonce
Et enkelt sæde har måttet lade livet for at gøre plads til den skærmende væg. Foto: Peter Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sorte aktier sender et dårligt signal

Det er småpenge i den store sammenhæng, Ærø Kommune har investeret i såkaldte sorte aktier. 62.000 kroner er der for eksempel investeret i oliefirmaet Shell, og det er den klart største post af de forkætrede sorte aktier, kommunen har i deres aktieportefølje. Den består af aktier for rundt regnet 42 millioner kroner. Det er en forsvindende lille del med andre ord. Den ville knap kunne ses, hvis man stillede det grafisk op. Vi taler om langt under en procent. Alligevel skurrer det. Vi er nødt til at forholde os meget aktivt til de udfordringer, klimaet giver os, og investeringer i sorte aktier er altså investeringer i virksomheder, som bidrager til et negativt CO2-regnskab. I forbindelse med folketingsvalget for snart et halvt år siden, spurgte en ung mand på et vælgermøde, hvor meget politikerne skal bestemme, og hvor meget det skal være op til befolkningen, når det gælder adfærdsændring til gavn for klimaet. Svarene fra politikerne var meget forskellige. Nogle fastslog, at en skarp politisk styring er vejen frem, mens andre afviste at detailstyre befolkningens dagligdagsbeslutninger. Tydelig var bevidstheden dog om, at politiske beslutninger vedrørende miljøet er toneangivende for befolkningen. De viser en retning. Hvilken retning er det så, flertallet i Ærøs økonomiudvalg angiver med beslutningen om ikke at røre ved de sorte aktier? Der er noget økonomisk ansvarlighed. Der bliver peget på, at budgettet er tilrettelagt efter blandt andet forventningerne til aktieinvesteringerne, og laves der om på den præmis, skubber det til budgettet. Det er godt og validt. Samtidig sendes der et signal til borgerne om, at kommunen på det punkt ikke går forrest i kampen for miljøet. Selv om der kun er tale om et lille beløb, så er det signalværdien, der er interessant. For hvem er det egentlig, der skal gå forrest? Burde det ikke være politikerne, der på vegne af samfundet viser det nødvendige mod? Det kan selvfølgelig også betragtes som mod at gå imod en folkestemning, men er det mod på de fremtidige generationers vegne eller er det fodslæberi? I bund og grund overdrager politikerne det at vise mod til befolkningen. Svære beslutninger er en del af det politiske lod, og når det handler om klimaet, er det nogle gange en nødvendighed at lade økonomikortet blive i baglommen. For ja, det koster penge at finde mere klimavenlige løsninger. Men i ren Greta Thunbergsk stil kan vi også stille spørgsmålet: Har vi råd til at lade være med at betale regningen? Politikere står med den notoriske udfordring, at der stort set aldrig er penge nok til at indfri alle ønsker og visioner. Opgaven er så at prioritere, hvad der er vigtigst. En omprioritering af aktieinvesteringerne væk fra sorte aktier har mestendels signalværdi, og her må Ærøs politikere overveje, hvilket signal de som folkevalgte helst vil sende.

Annonce