Annonce
Danmark

Få overblikket: Så meget får minkavlerne i erstatning

Der er stor forskel på, hvor mange penge den enkelte minkavler kan se frem til at få i erstatning fra staten. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Efter månedlange forhandlinger landede der mandag endelig en politisk aftale om erstatning til minkavlerne. Avisen Danmark giver her overblikket over, hvor mange erstatningskroner den gennemsnitlige minkavler kan se frem til at få.

Minkavl: Selvom der endelig er landet en politisk aftale, er der hos mange minkavlere fortsat stor usikkerhed om, hvordan de helt præcis bliver kompenseret for nedlukningen af deres erhverv.  Et politisk flertal blev efter lange forhandlinger mandag enige om en aftale for erstatning til minkerhvervet, der dækker både kompensation for skindet fra de aflivede mink, nedrivning af produktionsanlæg og tabt fortjeneste frem til 2030. Den samlede pris er 15,6-18,8 milliarder kroner, men der er stor forskel på, hvor godt den enkelte minkavler står i forhold til erstatningen, og der skal først en individuel vurdering af den enkelte minkavler til, før der kan udbetales penge.

Erstatningen afhænger blandt andet af minkbedrifternes størrelse, kvaliteten af skindende og hvor effektive minkavlerne har været til at drive forretning.

Kompensationen

  • Prisen for minkerstatningen kan ende på mellem 15,6 og 18,8 milliarder kroner.
  • Af de penge går 1,8 - 2,8 milliarder kroner i direkte erstatning for de mink, der blev aflivet i 2020 uden at blive pelset.
  • Derudover giver staten 8,9 milliarder kroner i erstatning for tab af de penge, som minkavlerne kunne have tjent i fremtiden og minkavlernes anlæg.
  • En større del af den sum vil gå til indfri gæld til kreditorer, som banker og leverandører.
  • Der er hertil afsat 1,5 - 2,7 milliarder kroner til finansiering af nedrivning af produktionshaller mv. og såkaldt reetablering.
  • En række brancher er afhængige af minkavlernes forretning. Det gælder f.eks. fodercentraler, pelserier, auktionshuse og transportvirksomheder. De får erstatning for tab fra den del af deres forretning, der vedrører den danske minkbranche. Det skønnes at koste mellem tre og fire milliarder kroner.

Kilde: Erhvervsministeriet

Minkavlerne, som Avisen Danmark har talt med, tør derfor ikke præcist sige, hvad de får ud af den nye politiske aftale. Men Finansministeriet har givet sit bud på, hvordan aftalen kommer til at se ud for en stor del af de danske minkavlere:

Den gennemsnitlige avler

Finansministeriet definerer den gennemsnitlige avler som en minkavler med 2670 avlstæver, og med et produktionsapparat, der i gennemsnit vil skulle udskiftes om 15 år.

Her vil skindprisen for dyr slået ned i 2020  ligge mellem 160 og 250 kroner per skind. I beregningen for tabt fremtidig indtjening vil skindprisen ligge på 333 kroner.

En sådan avler står derfor til en erstatning for aflivede dyr i 2020 på 2,7 – 4,1 millioner kroner Hertil kommer erstatning for tabt fremtidig indtjening og restværdien af avlerens kapitalapparat på i alt 8,9 millioner kroner. Altså samlet en erstatning på mellem 11,6 og 13 millioner kroner.

En gennemsnitlig minkavler har en samlet gæld på 8,7 millioner kroner, og det vil altså betyde, at den gennemsnitlige minkavler vil gå fra minkerhvervet med 2,7-4,3 millioner kroner.

Minkavlerne med høj skindkvalitet

Minkavlere med en høj skindkvalitet vil få en højere erstatning, fordi disse skind normalt ville kunne sælges til en højere pris end den gennemsnitlige.

Ifølge Finansministeriet vil erstatningen for disse avlere ligge mellem 168 og 263 kroner per skind for dyr slået ned i 2020. I beregningen for tabt fremtidig indtjening vil skindprisen ligge på 349 kr.

En sådan avler står til en erstatning for aflivede dyr på 2,8 – 4,4 millioner kroner. Hertil kommer erstatning for tabt fremtidig indtjening og restværdien af avlerens kapitalapparat på i alt 10,6 millioner kroner. Altså samlet en erstatning på mellem 13,4 og 15 millioner kroner.

Har minkavleren en gennemsnitlig gæld, vil det betyde, at minkavleren med høj skindkvalitet vil kunne gå fra erhvervet med 4,7-6,3 millioner kroner.

Avlere med høje omkostninger

Avlere, der har en mindre effektiv drift og dermed højere produktionsomkostninger, vil få en lavere beregnet erstatning. Finansministeriet har i dette regneeksempel taget udgangspunkt i en avler med samme antal avlstæver og skindkvalitet som den gennemsnitlige avler, men som har 10 procent højere produktionsomkostninger per produceret skind.

Avleren har gennemsnitlig skindkvalitet, og det betyder, at skindprisen for dyr slået ned i 2020 som for den gennemsnitlige avler vil ligge mellem 160 og 250 kroner per skind. I beregningen for tabt fremtidig indtjening vil skindprisen som for den gennemsnitlige avler ligge på 333 kroner.

En sådan avler står til en erstatning for aflivede dyr på 2,7 – 4,1 mio. kr. Hertil kommer erstatning for tabt fremtidig indtjening og restværdien af avlerens kapitalapparat på i alt 6,3 millioner kroner. Altså en samlet erstatning på 9,0-10,4 millioner kroner.

Har avleren en gennemsnitlig gæld, vil det betyde, at minkavleren med høje produktionsomkostninger vil kunne gå fra erhvervet med 0,3-1,7 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Bilist ville ikke standse for politiet: Var påvirket, kørte på stjålne nummerplader og havde intet kørekort

Annonce