Annonce
Langeland

EU-projekt nåede Langeland: Unge hørte om vand og bæredygtighed

Dyrelivet fra et vandhul på Skovsgaard studeres af to elever fra Magleby Fri- og Efterskole, Noah Svensson (tv.) og Yasmin Nielsson (t.h.) projektkoordinator Hans Koefoed Jacobsen samt en deltager fra Letland, Adrians Jasinskis. Foto: Michael Lorenzen
En gruppe unge fra seks forskellige lande har deltaget i fællesuge om FNs verdensmål.

SKOVSGAARD/MAGLEBY: En gruppe unge står ved et mindre vandhul og kigger koncentreret mod overfladen. Nogle har waders på, andre er beskyttede mod efterårets mudder med højskaftede gummistøvler. De kigger koncentreret mod en voksen, der forklarer, hvordan man via dyrelivet kan se, om vandhullet er rent. Og på tilsvarende vis kan konstatere via andre levende væsner, om der er tale om et overgødsket og næringsrigt vandhul.

45 unge og seks lærere fra seks forskellige europæiske lande har været en uge på Magleby Fri- og Efterskole for at blive undervist i og for at diskutere et af FNs verdensmål. Det, der handler om rent vand og sanitet til hele verdens befolkning. Hele projektet kaldes "Trans European Water and Sustainability", altså "Transeuropæisk vand og bæredygtighed".

- Vi mødtes til et to-dages seminar i Letlands hovedstad Riga i efteråret 2017, arrangeret af Efterskoleforeningen. Her blev der inviteret ud i Europa via landenes undervisningsministerier. Man kan kalde det "speeddating for efterskoler", og det er et projekt under EU-ordningen Erasmus+, fortæller Hans Koefoed Jacobsen, der er Erasmus-projektkoordinator og tidligere viceforstander på Magleby Fri- og Efterskole.

Erasmus+ er udvekslingsprogrammer for unge i EU inden for blandt andet undervisning og kultur.

De skoleelever, som er med, kommer udover fra Magleby Fri- og Efterskole fra skoler i Letland, Portugal, Italien, Grækenland og Tyrkiet. Sidstnævnte land er ikke medlem af EU, men har en række aftaler med EU, ikke mindst inden for Erasmus-programmerne, hvor Tyrkiet er meget involveret, understreger Hans Erik Jacobsen.

Annonce

Nedbryder fordomme

Han har mødt mange af de kolleger, som er med i projektet og har lutter lovord.

- Jeg har mødt en masse engagerede mennesker, der går op i fremtiden og vil gøre meget for at rette fokus hos de unge mennesker på, hvordan man lever bæredygtigt, siger han.

- Og så er Erasmus+ noget, der virkelig kan nedbryde fordomme, fordi man kommer ud og møder andre kulturer, tilføjer Hans Koefoed Jacobsen.

At vand spiller en stor rolle i det igangværende projekt er ingen tilfældighed.

- Vi er alle afhængige af vand, og vi har forskellige udfordringer. I Tyrkiet er der mangel på rent drikkevand, så her handler det blandt andet om, hvordan man kan blande overfladevand med grundvand og få noget, man kan drikke. I Danmark kan vi blive ramt af havvandsstigninger, og andre steder handler det måske om at få rent vand, nævner projektkoordinatoren.

En dag på Strynø

Alle gæsterne har været her i godt og vel en hel skoleuge og været på flere andre ekskursioner. Den ene gik til Vadehavsøen Mandø, hvor man kan komme over med vogn, fastspændt bag en traktor. En anden tur har haft Strynø som mål.

Og man har besøgt Langelandsfortet, som ligger så tæt på Magleby Fri- og Efterskole, at turen derhen gik til fods.

Der har været flere ekskursioner, og eleverne fra Magleby Fri- og Efterskole skal næste år enten til Portugal eller Grækenland.

Erasmus+-projektet har tildelt de seks medvirkende skoler 187.000 euro tilsammen (ca. 1,2 million kroner). For hver elev bliver det et tilskud til ekskursioner på cirka 3.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce