Annonce
Fyn

Et spørgsmål om liv og død: Hjemmeværnet lærer zoo-gæster at bruge hjertestarter

Klara Bukhave (th) får hjælp af far Thomas og lillebror Holger til at give hjertemassage. Til venstre er det instruktør fra hjemmeværnet Peter Oksborg. Foto: Kim Rune
Den 16. oktober er international Hjertestarterdag. Det blev markeret i Odense Zoo, hvor Hjemmeværnet lærte både små og store zoo-gæster at give førstehjælp.
Annonce

Odense: - Hvorfor har han ikke ben på? Spørger fireårige Karla Bukhave nysgerrigt og kigger på førstehjælpsdukken.

Karla er en af de yngre gæster, der onsdag kigger ind i teltet hos Hjemmeværnet i Odense Zoo.

I anledning af den internationale "Hjertestarterdag", bliver der landet over afholdt arrangementer for at sætte fokus på vigtigheden af at give livreddende førstehjælp ved hjertestop. I Odense Zoo er tre frivillige fra hjemmeværnet ude for at lære zoo-gæsterne at give hjertelungeredning og bruge en hjertestarter.

Selvom vejret kunne have været bedre, kigger flere nysgerrige - især børnefamilier, ind i teltet til hjemmeværnsfolkene og deres to benløse førstehjælpsdukker.

Karla Bukhave og lillebror Holger undersøger grundigt, om der er liv i dukken, før de begynder at give dukken hjertemassage med hjælp fra deres far, Thomas Bukhave, og førstehjælpsinstruktør Peter Oksborg.

Hos Hjemmeværnet er førstehjælp en del af grunduddannelsen, og alle tre frivillige i Odense Zoo har været i virkelige situationer, hvor de har ydet førstehjælp.

- Det handler meget om at turde gøre noget, hvis man ser nogen falde om, siger instruktør Peter Oksborg fra Hjemmeværnet.

- Man skal godt nok trykke hårdt, siger Ane Lybæk Nielsen overrasket, da hun skal give dukken hjertemassage. Foto: Kim Rune
Annonce

De første minutter er afgørende

- Efterhånden er der rigtig mange, der ved hvordan man gør. Det er jo dejligt. Jo flere, der kan det jo bedre, siger Helle Hansen, frivillig hos Hjemmeværnet.

- Alle er ligesom blevet klar over, at de første minutter er afgørende, og nogle gange kan det tage lang tid, før ambulancen er fremme, tilføjer Inge Sørensen.

Ane Lybæk Nielsen er en af dem, der kigger forbi med sin datter Clara Sofie.

- Jeg har lige set en hjertestarter nede ved chimpanserne og tænkt: Gad vide, hvordan man bruger sådan en? Det er jo mega vigtigt at kunne, siger hun, mens datteren interesseret kigger til, mens mor trykker dukken på brystet.

- Det er virkelig rart at se, hvordan man gør. Jeg har aldrig prøvet det.

Efter få minutter har den mekaniske stemme på hjertestarteren guidet hende gennem genoplivningen og den imaginære ambulance er ankommet.

- Nu tror jeg, vi har reddet ham Clara Sofie, konstaterer Ane Lybæk Nielsen tilfreds.

Helle Hansen er frivillig i Hjemmeværnet. Til Bogense-løbet for et par år siden fik hun brug for sin førstehjælpsuddannelse, da en løber faldt om ved målstregen. Foto: Kim Rune
11-årige Oliver Valeur Rasmussen havde helt styr på førstehjælpen, det havde han lært i skolen. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce