Annonce
Langeland

Et rungende nej til udlændingecenter gav pote: Flere hundrede langelændere sagde fra over for ministeren

Demonstration mod udrejsecenter på Langeland ved Christiansborg i København gav pote sammen med den politiske opbakning, som Langeland har fået. Philip Davali/Ritzau Scanpix
Flere hundrede langelændere demonstrerede, og på vej hjem i bussen fik de en sejrsmelding.

KØBENHAVN/LANGELAND: Det blev et rungende nej fra Langeland, da flere hundrede personer tirsdag eftermiddag indledte deres demonstration på Christiansborg Slotsplads. Og på vej hjem i bussen fik de så den endelige sejrsmelding. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) stoppede nemlig planerne om et udrejsecenter på Langeland ved godt 21-tiden.

- Det er meget tydeligt, at der er et flertal i Folketinget, som er imod at etablere et nyt udrejsecenter på Langeland. Det er jeg selv lidt ærgerlig over, men jeg har også hele tiden sagt, at jeg kommer ikke til at tromle hen over et flertal i Folketinget. Trods alt, siger Mattias Tesfaye tirsdag aften til DR.

Kampen havde båret frugt, og stemningen var euforisk i bussen, hvor folk var begyndt at samles for at køre tilbage mod Langeland.

Annonce

Jack Holm fra Simmerbølle er med i gruppen "Langeland siger nej" og medarrangør af turen til Christiansborg. Fra bussen med højlydte langelændere siger han:

-Det er lige som et grand prix fra 1980'erne. Kan du se, hvad jeg sagde, siger han med henvisning til, at han tidligere på dagen gav udtryk for, at han regnede med en beslutning tirsdag.

Mens han taler, bryder bussen ud i sang; den norske "Sejren er vor".

Martin Roløkke Larsen fra Snøde udbryder:

- Jeg er knaldlykkelig, siger han, mens der i bussen råbes skål, og drikkevarerne bliver hevet frem.

Spidskandidat Peder Hansen fra Venstre er med i bussen:

- Det er fantastisk for Langeland, og det viser, hvor meget man kan opnå, når man står sammen og kæmper i fællesskab.

Hård modstand

Utallige gange under demonstrationen lød kampråbet "Mattias Tesfaye, Langeland siger nej", og flere folketingspolitikere var nede for at udtrykke deres verbale og moralske opbakning.

Bevæbnet med skilte og bannere gik turen fra Børsen, hvor de fire busser med mestendels blev parkeret, og de få hundrede meter hen til den politiske magts centrum.

Langelændernes modstand og den politiske opbakning bar frugt. Foto: Michael Lorenzen

I busserne mod København var der nervøsitet over vejrudsigterne, og de blev desværre bekræftet. Regnen havde ikke sluppet sit tag over hovedstaden, så paraplyer og regntøj måtte i brug.

"Nej", lød også kort og godt budskabet på den sorte paraply, som Joe-Ann Overgaard Steensen havde taget med.

Annonce

Skal leve af turisme

- Min mand og jeg er flyttet til Langeland, og vi er glade for at bo her, selv om det bliver til 70.000 km for ham om året i forbindelse med arbejde. Men vi synes, at Langeland bliver hårdt presset af et udrejsecenter, hvis det kommer. Det er turismen, som øen skal leve af, og den vil uden tvivl lide skade med det her, så centret skal gerne droppes, nævnte Joe-Ann Overgaard Steensen.

Helle Kastrupsen og Christa Elnegaard havde foldet et banner ud med teksten "Langeland siger NEJ".

- Vi bor godt nok i København nu på grund af arbejde, men vi er fra Langeland, og det er flere generationer tilbage, nævnte Helle Kastrupsen.

Vel henne foran slottet tog regnen voldsomt til, men Jesper Skovhus fra aktionsgruppen sørgede for med en medbragt megafon for, at alle talelystne kunne få ordet.

Helle Kastrupsen og Christa Elnegaard havde foldet et banner ud med teksten "Langeland siger NEJ". Foto: Michael Lorenzen.

Borgmester Tonni Hansen (SF) slog under demonstrationen fast, at Langeland er et åbent og imødekommende samfund.

- Vi husede flygtninge efter krigen, og også i 1990erne og 2010erne hjalp vi. Regeringen siger, at vi skal aflaste Midtjylland, men vi har altså taget vores tørn, sagde Tonni Hansen.

Både turister og erhvervsdrivende har udtrykt utryghed over for ham efter, at meldingen om udrejsecentret er kommet i sidste uge.

Annonce

DF: Forstår frustrationer

Herefter tog en række folketingsmedlemmer ordet.

Pia Kjærsgaard (DF) sagde, at hun ikke kunne holde ud at høre på udlændingeminister Mattias Tesfaye (S).

- Jeg forstår jeres frustrationer, og nu bliver I udsat for det her lige, hvor covid-19 er tæt på at være overstået. Jeg håber, at flertallet mod centret her i Folketinget holder, sagde hun.

Ca 200 langelændere tog turen til København tirsdag. Foto: Michael Lorenzen

Erling Bonnesen (V), der er valgt i Svendborg-Langeland kredsen, roste de fremmødte.

- Det er dejligt at se, at I har været så hurtige på aftrækkeren. I har reageret hurtigt med skilte  i rabatten inden for de første 24 timer. Nu kommer der her i dag en klar melding fra os alle. Det gælder om at fastholde presset, nævnte han.

Annonce

R: Split gruppen op

Rasmus Helveg-Petersen (R) takkede for indsatsen.

- Alle os, der står her, er enige om, at der ikke skal være et udrejsecenter i Bagenkop. Det skal heller ikke ligge andre steder. Løsningen er at splitte denne gruppe op, fastslog han.

"Nej", lød kort og godt budskabet på den sorte paraply, som Joe-Ann Overgaard Steensen havde taget med. Foto: Michael Lorenzen.

Partileder Pernille Vermund (NB) fulgte op i samme spor.

- Det skal ikke ligge på Langeland, og vi skal sørge for, at I kan tage hjem med tryghed, understregede hun over for de fremmødte.

Jesper Skovhus fra arbejdsgruppen opfordrede i øvrigt alle talerne, som var imod, til at skrive deres navn på et stort modstanderbanner, som efter planen skal hænges op på Langelands rådhus.

Lokale Bjørn Brandenborg (S) erklærede sig som meget overrasket  over meldingen om udrejsecentret.

- Det kom helt bag på mig. I alt for mange år er der truffet beslutninger herinde, som har gjort livet sværere for os på Langeland, som bare ønsker at leve vores liv, sagde han.

- Jeg vil gøre, hvad jeg kan, med gode kolleger fra andre partier for at hindre dette, og hvis det lykkes, er det jeres fortjeneste, tilføjede han.

Annonce

K: Sammenhold afgørende

Carl Valentin (SF) påpegede, hvad han kaldte ikke uværdig proces.

- Når man skal træffe så vigtige beslutninger, er det dårlig stil ikke at involvere sit parlamentariske grundlag og lokalbefolkningen, sagde han.

"Rebellen" var også mødt op på slotspladsen. Foto: Michael Lorenzen

Mai Marcado (K) rundede den politiske del af.

- Det afgørende i denne sag bliver jeres sammenhold, og jeg vil gerne udtrykke en kæmpe ros til aktionsgruppen, sagde hun.

Jesper Skovhus høstede dagens måske største bifald, så han sagde, at næste hushandel på Langeland bliver, når lokalsamfundet køber Holmegård tilbage.

Annonce

11.000 i modstandsgruppe

Og hans bror, Morten Skovhus, der indledte modstanden mod udrejsecentret, fulgte trop.

- Fem minutter efter, at jeg etablerede facebookgruppen, var vi kun to - min bror og jeg - nu er vi på vej til at runde de 11.000 medlemmer, sagde han.

Efter godt en times taler og kampråb stilnede det meste af, inden man med politiets tilladelse fik lov til at tage en sidste runde med kampråbet foran de mødelokaler, hvor der skulle forhandles.

Folk gik lettere slukørede tilbage til busserne. Men så spredte ministerens melding sig.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Reaktioner på ny multiarena i Svendborg: Stor begejstring, men politiker er skeptisk

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Efter kraftig opfordring fra politiet: Ny parkeringsplan kan sende p-vagter tilbage på gaden

Svendborg For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Svendborg

To mænd dømt og udvist af landet for tyveri af spiritus: SuperBrugsen i Skårup oplever flere, der snupper de dyre flasker

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Sport For abonnenter

Svendborg-Oure FA er i 3. division - nu falder afgørelserne i Danmarksserien

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Langeland

Øhavsmarkedet er skudt i gang: - Ulla er ny og håber på mange besøg over sommeren

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Sport For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Multiarena i Svendborg kan sikre, at vi ikke længere skal være underdogs

Livsstil For abonnenter

Michael Ahlefeldt laver kunst i neon: - Jeg blotter mig med det her

Faaborg-Midtfyn

Endnu en investering er på vej: Steensgaard vil gerne købe mere jord

Annonce