Annonce
Ærø

'Et par tusinde kroner': Folkemødet underdrev ø-coasters udgifter til havneleje

Samka fotograferet i havnen inden det store rykind op til Folkemødet i 2017. Arkivfoto: Anders C. Østerby
Samka har betalt væsentligt mere end de "par tusinde kroner" i havneleje, som Folkemødets kommunikationsschef har oplyst til Bornholms Tidende. I alt løb udgifterne op i over 33.000 kroner sidste år.

Bornholm: Samka betalte væsentligt mere for at deltage i Folkemødet på Bornholm, end Folkemødet selv har oplyst. Det skriver Bornholms Tidende tirsdag.

Kommunikationschef Pelle Nybirk sagde i en artikel i det bornholmske dagblad 23. januar, at flytningen af Samka ikke drejede sig om penge.

- Det er ikke særlig mange penge, vi taler om, og det er penge, som kommunen får. Et slag på tasken er, at de har betalt et par tusinde kroner i bådpladsleje. Der er selvfølgelig nogle penge i det, men det er ikke mange, og det har ikke været afgørende for vores ønske om at flytte Samka til ydermolen, sagde Pelle Nybirk til avisen.

Samka har dog betalt væsentligt mere. I alt har alene bådpladslejen kostet 24.750 kroner i årene 2015, 2017 og 2018 og 23.250 kroner i 2019 fremgår det af en aktindsigt, Fyns Amts Avis har fået. Dertil kommer udgifter til blandt andet el, som Bornholms Tidende refererer til, og i alt løb udgifterne op i 33.175 kroner.

Ærøs Turist- og erhvervsdirektør, Chris Hammeken, som har været tovholder for sidste års delegation, undrer sig over Pelle Nybirks udtalelse.

- Det virker som en måde at feje kritikken ind under gulvtæppet med et faktuelt forkert svar. Man skulle jo ellers tro, at han som Folkemødets kommunikationschef vidste, at det koster væsentligt mere, siger han til Bornholms Tidende.

Pelle Nybirk forklarer over for Fyns Amts Avis, at der er tale om en misforståelse, som har selv har forsøgt at gøre avisen opmærksom på.

- Jeg blev spurgt ind til, hvad prisen var for bådpladsleje, og der rodede jeg mig ud i, at jeg simpelthen ikke kunne huske tallene. Da jeg så artiklen, sendte jeg dem en mail om, hvad den korrekte pris var. Så det forstår jeg sådan set ikke, hvorfor de ikke har opfanget, siger han.

Udgifterne til Samkas deltagelse i Folkemødet 2019 blev delt mellem Ærø og Samsø Kommuner og interesseorganisationen Balance Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

GOG

GOG-kollektivet skal vinde på svær udebane

Annonce