Annonce
Erhverv

Et coronaår som selvstændig: Alt er stadig kaos, men jeg har lært, at jeg handler mig ud af en krise

Da Danmark lukkede ned, vidste Gitte Boesen godt, hvordan man gik live på Facebook. Ellers var hun relativ grøn på området, men siden har hun taget flere kurser i onlineundervisning og investeret massivt i udstyr, og det er lykkedes hende at lægge forretningen om, så hun nu primært lever af digitale onlineforløb til kvinder med overspisningsproblemer. Foto: Trine Grauholm
Ved at handle hurtigt og følge med de behov, der opstår, har vægttabsmentor og overspisningscoach Gitte Boesen det seneste år vendt forretningen fuldstændigt rundt, så hun ikke længere satser på træning med fysisk fremmøde men primært bruger sin tid på gennem digitale forløb at hjælpe et stigende antal kvinder med at bryde overspisningsmønstre. - Hvor paradoksalt det end kan lyde, er jeg utrolig taknemmelig over de ting, 2020 har lært mig rent arbejdsmæssigt. Selvom det har været hårdt, ser jeg primært 2020 som en rampe til en bedre forretning, siger hun.

Aarup: Farvestrålende kettlebells, tunge vægtskiver og stablede stepbænke dufter syntetisk af ubrugt fitnesscenter hos vægttabsmentor og overspisningscoach Gitte Boesen.

Sammen med sin mand, der er fysioterapeut, havde hun netop investeret flere hundrede tusinde kroner i at bygge deres garage om til klinikafdeling og træningslokale, da coronakrisen ramte i marts 2020. Siden har træningsudstyret stort set stået ubrugt hen. For Gitte Boesen er det i dag et symbol på et år, der har kostet utallige søvnløse nætter, har været præget af et arbejdsraseri, som har sat sine spor i familielivet med børn på to og fire år, og en forretning, der er vendt fuldstændigt på hovedet på grund af krisen og de virkninger, den har haft på os.

Det sidste passer godt til både hendes faglighed og store interesse for at hjælpe kvinder med overspisningsproblemer, men prisen har også været så høj, at Gitte Boesen slet ikke har lyst til selv at træne i lokalet endnu. Når der endelig er et hul i arbejdskalenderen, handler det om at komme ud, væk og være sammen med familien.

Annonce

Kom fra Vesterbro

Gitte Boesen og hendes mand kom fra Vesterbro i København til Aarup i 2018 og satte alt ind på at blive en del af landsbysamfundet og få skabt sig en forretning hver. For Gitte Boesen handlede det om 50 procent træning og 50 procent vægttab, og skuden var begyndt at flyde med ventelister til holdene, da coronaen så småt begyndte at spøge herhjemme. Det skulle myndighederne nok få styr på i løbet af nogle uger, tænkte hun.

Derfor fortsatte hun også ufortrødent og havde netop sat sit vægttabshold i gang med nogle spisepsykologiske øvelser onsdag den 11. marts 2020, da beskeder blev ved med at plinge ind på hendes mobiltelefonen. Trods dens lydløse tilstand var strømmen så insisterende, at Gitte Boesen blev nødt til at tjekke. Det kunne jo være noget med børnene. Alvoren fra det berømte pressemøde ramte hende hårdt.

- Jeg lå vågen hele natten og tænkte på, hvad jeg skulle gøre. Pludselig skulle vi også have børnene hjemme, men torsdag morgen stod jeg op og kontaktede mit træningshold og foreslog dem, at vi gik over til onlinetræning. Jeg havde overhovedet ingen erfaring med det, men de var med på den, og folk i byen hørte det og spurgte, om de måtte være med. Jeg regnede bare med, at vi skulle holde den kørende nogle uger og højst til efter påske, husker Gitte Boesen.

Hun forestiller sig, at det vil være tåkrummende pinligt, hvis hun i dag går tilbage og ser de første onlinetræninger, som hun filmede med sin telefon på en tripod. Men hun handlede og var hurtig til det. Det gav hende et forspring, inden de store fitnesskæder og sågar DR blev konkurrenter, som hun rent lækkerhedsmæssigt falmede ved siden af, når det kom til teknik og lys. Det er et gennemgående mønster for hende, har hun lært gennem det seneste år: At handle og gøre det med det samme.

- Jeg kunne ikke holde ud at sidde helt paralyseret og bare vente på, at det ville gå over, eller at nogen ville komme at redde mig. I sådan en situation handler jeg. Det kan godt være, at jeg gør noget forkert, men i det mindste gør jeg noget, siger Gitte Boesen.

Annonce

Store investeringer i udstyr

I dag er computeren omgivet af en professionel mikrofon, et godt kamera og softboxes til at skabe det rigtige lys, og det er kun toppen af udstyrs-isbjerget. Det har været dyrt, men har også båret hende igennem.

- Jeg har virkelig lavet mange fejlinvesteringer, fordi det hele skulle gå så hurtigt. I takt med at folk fandt ud af, de var nødt til at slå over på det digitale, blev der længere leveringstider og mangel på udstyr. Noget har jeg bestilt hjem uden at vide, om jeg fik brug for det, men jeg ville ikke risikere at komme til at mangle det. Jeg har brugt rigtigt mange penge på udstyr og på kurser i, hvordan man skaber nærvær gennem en skærm, forklarer Gitte Boesen.


Jeg var selvfølgelig vildt glad for at være sammen med børnene, men jeg skulle næsten lære at være menneske igen. Pludselig havde vi hele dagen sammen, og hvad skulle vi så lave? Det var mærkeligt pludselig at have så meget tid.

Gitte Boesen, selvstændig vægttabsmentor og overspisningscoach


Det betyder, at hun i dag kan drive sin virksomhed digitalt, og hun er ikke i tvivl om, at det ruster hende stærkere til fremtiden. Har hun internet, kan hun komme ud med sit produkt, også til en geografisk bredere målgruppe, og selv om hun savner at kunne se folk i øjnene, forventer hun, at det er sådan, hun i høj grad kommer til at drive sin virksomhed fremover.

- Jeg tror, jeg er faldet til ro i, at alt er kaos, for det er det stadig. Men jeg er ikke så bange for at træde ved siden af eller fremstå på en uhensigtsmæssig måde. Det tror jeg, 2020 har lært mig. Man ved jo ikke, hvem der kigger med derude, når man er på foran kameraet, forklarer hun.

Annonce

Behovet ændrede sig

Hvor Gitte Boesen i foråret 2020 havde stort fokus på at holde sine træningshold til ilden, oplevede hun i løbet af sommeren, at behovene ændrede sig. Flere og flere henvendte sig med et ønske om at tabe sig og med behov for hjælp til at komme ud af deres overspisningsmønstre med at ty til køleskabet eller slikskuffen i forbindelse med stærke følelser.

- I begyndelsen af coronakrisen var der håb, men efter en periode var der flere og flere, der oplevede at vægten steg, og at de overspiste på en måde, hvor de havde en oplevelse af at miste kontrollen. Har man tendenser til det, kan en situation som corona, hvor man ovenikøbet er mere eller mindre lukket inde i sit eget hus, virkelig skubbe til det. Det kan skyldes arbejdspres, kedsomhed eller ensomhed. Måske er der også noget sorg, og selv om coronakrisen en dag er ovre, ryger alle ikke automatisk tilbage igen, hvis de ikke får hjælp, og den hjælp har jeg oplevet stor efterspørgsel efter, fortæller Gitte Boesen.

I dag er det primært overspisnings-problematikker hos 30-60-årige kvinder, hun beskæftiger sig med, og på grund af det digitale setup kan hun tage klienter fra hele landet på hold af 30. Det giver den fordel, at det tabubelagte i det at miste kontrollen bliver afmystificeret, når deltagerne opdager, at de ikke er alene med problemet.

Med en bachelor i Idræt og Sundhed og en kandidatgrad i Folkesundhed foruden efteruddannelser som vanecoach, mentor i mad og psyke og overspisningscoach har Gitte Boesen den faglige ballast på plads, og samtidig kan hun møde sine klienter på det personlige plan, fordi hun selv har haft de samme overspisningsproblematikker, som hun lidt tilfældigt og bumlet fik viklet sig ud af tilbage i 2012 og 2013.

Det har jeg lært

  1. Jeg har lært og fået bekræftet, at min evne til at handle mig ud af tingene er god. Jeg må bare tage et nyt skridt og et nyt skridt, også selv om jeg laver fejl. Det gør ikke noget, så længe jeg bevæger mig. Det er vigtigt at turde prøve og turde tage chancer.
  2. Jeg har på den hårde måde lært at prioritere min familie. Arbejdet har fyldt utroligt meget i 2020, men nu er jeg nødt til at finde et leje, der er mere hensigtsmæssigt, for det kan ikke fortsætte. Det har heldigvis heller ikke været nødvendigt.
  3. Jeg kan godt. Efter at have overlevet 2020, er jeg ikke i tvivl om, at jeg nok skal overleve arbejdsmæssigt altid.

Siden er redskaberne og den generelle viden på området blev øget markant, og Gitte Boesen forventer et stort efterslæb i at få rettet op på de uvaner, uvisheden og nedlukningen af Danmark har ført med sig.

Annonce

Mere tid til familien

Med bevidstheden om at være kommet godt igennem et år, der stort set ikke kunne blive mere udfordrende, er hun overbevist om, at hun også nok skal komme igennem alt andet. Fremover skal det imidlertid være på en anden måde.

- Da vi gik ind i 2021, besluttede jeg mig for, at jeg ikke ville arbejde i weekenderne, for 2020 har været et vanvittigt år. Også for familien. Hvis jeg siger, jeg har arbejdet fra 8 til 22 hver dag, også i weekenderne og selvfølgelig med pauser undervejs, så vil min mand nok - lidt overdrevet - sige, at det er i underkanten. Det har været hårdt. Særligt fordi vi begge er selvstændige og havde investeret en masse penge i at indrette lokalerne, så når jeg har haft en mulighed for at tjene penge, har jeg virkelig skullet gøre det. Også når det har betydet, at jeg har måttet arbejde lørdag og søndag aften. Vi har været nødt til at sikre os, forklarer Gitte Boesen.

I forhold til børnene føler hun sig reddet af nogle nærværende og hjælpsomme bedsteforældre og en god institution.

- Jeg har da været der for mine børn i 2020, men de har også haft en mor, der har haft tankerne alle mulige andre steder. Selv om jeg har været sammen med dem i bestemte tidsrum, og selv om jeg har været fysisk til stede, så er tankerne et andet sted, når man står i sådan en kaotisk verden, og man ikke ved, hvad der sker, erkender Gitte Boesen.

Da hun i februar 2021 endelig kunne lukke ned en fredag og se frem til to fridage for første gang i et år, var det derfor mest af alt underligt.

- Jeg var selvfølgelig vildt glad for at være sammen med børnene, men jeg skulle næsten lære at være menneske igen. Pludselig havde vi hele dagen sammen, og hvad skulle vi så lave? Det var mærkeligt pludselig at have så meget tid, husker hun.

Annonce

Daglig tvivl

Prioriteringen var imidlertid tvingende nødvendigt, for Gitte Boesen kunne ikke blive ved med at holde til 2020-tempoet, alt for lidt søvn og en notesblok ved siden af sengen for hele tiden at kunne skrive indfald, idéer og ting, hun skulle huske ned, når de dukkede op i stedet for den drømmeløse søvn.

- For et år siden ville jeg gerne have vidst, at det nok skulle gå. Det ville have sparet mig for mange søvnløse nætter og grådkvalte samtaler med min mand, men hvor paradoksalt det end kan lyde, er jeg utrolig taknemmelig over de ting, 2020 har lært mig rent arbejdsmæssigt, og så har min omsætning aldrig været bedre. Selvom det har været hårdt, ser jeg primært 2020 som en rampe til en bedre forretning, siger Gitte Boesen.

Hun har dagligt haft besøg af tvivlen og mange gange spekuleret på, om virksomheden er prisen værd. Nogle morgener er hun vågnet og har tænkt "jøsses, skal jeg virkelig op og i gang igen". Andre morgener er hun ikke vågnet, fordi hun ganske enkelt ikke har sovet. Men når alt skal gøres op, er lysten til at gøre en forskel for de kvinder, hun ofte udvikler et nært og personligt forhold til, større end trangen til at lukke ned.

Gitte Boesen

  • Gitte Boesen, 40, er bachelor i Idræt og Sundhed fra Syddansk Universitet (2005), har en kandidatgrad i folkesundhed fra University of Roehampton i London og er desuden uddannet smerteterapeut, vanecoach, mentor i mad og psyke og overspisningscoach.
  • Blev selvstændig i 2014 og lejede sig til at begynde med ind i Vesterbronx Gym på Vesterbro i København, men har siden 2018 haft eget træningsstudio og vægttabsklinik i forbindelse med familiens hjem i Aarup.
  • Hun har det seneste år vendt forretningen fra at have ligeligt fokus på træningsforløb og vægttab med fysisk fremmøde til primært at satse på 12 uger lange, digitale forløb med fokus på at bryde overspisningsmønstre særligt hos 30-60-årige kvinder. Et behov, der er vokset markant under coronakrisen.

- Jeg hjælper dem med noget, der er enormt livskvalitets-indskrænkende. Mange af os kan relatere til, at man forkæler sig selv lidt, når man måske har haft en øv-dag. Det er helt normalt. Men derfra og til at have deciderede overspisningsepisoder, hvor man ikke har nogen bremseklods, er der langt. At være i den situation er enormt fornedrende, og det tærer på selvtilliden og på selvværdet. Og da mange af dem er blevet skubbet derud i løbet af kort tid på grund af coronakrisen, spørger de også sig selv, hvad der sker med dem. Om de er ved at miste besindelsen. At kunne hjælpe dem er en stor drivkraft. Det er helt sikkert der, jeg henter min energi, forklarer Gitte Boesen som står et langt bedre sted nu end for et år siden.

Forretningen kan køre digitalt, tilstrømningen til hendes store interessefelt om overspisning er på en trist baggrund steget betragteligt, og selvtilliden har fået et boost.

- Samtidig med, at jeg er meget på her og nu, tør jeg også godt se fremad. Når jeg kan overleve 2020, selv om vi har små børn og begge er selvstændige, er jeg ikke i tvivl om, at jeg nok skal overleve arbejdsmæssigt altid, men hvordan forretningen kommer til at se ud, ved jeg ikke. Jeg følger med behovene og er heldigvis ikke arbejdssky. Er der noget, jeg kan hjælpe med, skal jeg nok være der, siger Gitte Boesen.

De farverige kettlebells står nærmest ubrugte hen som et symbol på et hårdt 2020. Når fitnesscentrene åbner igen, vil Gitte Boesen derfor melde sig ind i det lokale center for at komme lidt væk fra sine vante arbejdsomgivelser. Foto: Trine Grauholm

Hun glæder sig til, at der igen kan komme liv i træningslokalet, men hun bliver ikke selv den første til at løfte vægte i lokalet og tilføje duften af nyt udstyr lidt sved.

- Jeg ved godt, folk kommer til at synes, jeg er tosset, men når det lokale fitnesscenter åbner, skal jeg være medlem der i en periode for lige at få gejsten igen og komme ud at snakke med nogle mennesker, siger Gitte Boesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Endelig sammen igen: Skål!

Annonce