Tre brødre og tre ægtefæller. Det er holdet bag Erholm Slot, der siden 1987 har været et aktieselskab.
- Her er vi vant til at sige "vi". Heldigvis har vi også meget at sige "vi" om, konstaterer Jan Cederfeld de Simonsen, der tager imod på hovedtrappen til hovedbygningen, der danner et H med sin engelske, romantiske stil på toppen af en bakke i Aarup.
I dag bor han og hustruen Trine Cederfeld de Simonsen i en lejlighed på slottets førstesal med deres yngste, der stadig er hjemmeboende. Det var Jan Cederfeld de Simonsens bedsteforældre, der i sin tid lavede lejligheden heroppe - primært på grund af varmen. Og varmen er også noget af det første, parret begynder at fortælle om, for det har meget at sige, når størrelsesforholdene er, som de er.
- Grundarealet? Alene spisestuen er 100 kvadratmeter. Vi har i hvert fald mere end 500 kvadratmeter, og så er det vist meget lavt sat, bemærker Jan Cederfeld de Simonsen, idet han tager imod frakker og viser vej ind til slottets største rum, hvor Trine Cederfeld de Simonsen sætter en bakke med kaffe og mælk fra sig på spisebordet.
Hun fortæller, at Erholm Slot blev bygget i 1854. Interiøret stammer primært fra Augustenborg og blev købt på auktion umiddelbart efter, og de fine, gamle antikviteter og store malerier gør, hvad de kan for at trække opmærksomheden væk fra et par store sætningsrevner, der enkelte steder flosser tapeterne i hjørnerne.
Jan Cederfeld de Simonsen fortæller, at den østlige del af slottet stod uden varme i mere end 50 år. Først i 1983 installerede hans forældre halmfyr.
- De 50 kolde år var hårde ved møblementet. Flyglet stemte for eksempel aldrig. Af hensyn til fugt i kælderplanet, drænede man for 100 år siden rundt om slottet. Slottets kælderplan blev mere tør, men samtidig rådnede egepælene, som slottet hviler på. Det forårsagede alvorlige sætningsrevner inde og ude, som vi løbende forsøger at udbedre, siger han og udpeger, hvor et utal af gamle, men fuldt funktionsdygtige radiatorer i støbejern gemmer sig bag radiatorskjulere under hvert vindue.
- Vi kalder det familiens fællesareal. Et slags forsamlingshus, tilføjer Jan Cederfeld de Simonsen, hvis niece holdt sit bryllup på Erholm denne sommer.
- Slottet er for stort til moderne beboelse, men det ville på den anden side også have store omkostninger, hvis vi valgte at leje dele af det ud. Derfor benyttes det af familien, supplerer Trine Cederfeld de Simonsen.
Erholm Slot
Hovedbygningen er opført i 1850-1854 ved J.D. Herholdt og tilbygget i 1899 ved Martin Borch.
Her bor: Trine (54 år) og Jan Cederfeld de Simonsen (55 år).
Sammen har de tre børn: Anne-Sophie (24 år) læser medicin i Aarhus, Regitze (22 år) går på CBS i København, og Johan (19 år) går i 3.g og er stadig hjemmeboende.
Erholm Slot blev i 1987 omlagt til aktieselskab ejet af de tre brødre Michael, Anders og Jan Cederfeld de Simonsen.
Michael Cederfeld de Simonsen er arkitekt i København og har en lejlighed i den østlige del af Erholm Slot.
Anders Cederfeld de Simonsen bor avlsgården Søndergårde med sin familie og har ansvaret for jagtudlejning og skovbrug - herunder juletræer.
Jan Cederfeld de Simonsen er den yngste i søskendeflokken, er uddannet ved Landbohøjskolen og er økonomikonsulent ved Landboforeningen Centrovice på Fyn.
Trine Cederfeld de Simonsen er gymnasielærer.
I juni 2018 åbnede de slottets fødevaremarked i en nyindrettet længe til slottets avlsgård.
Her vil man i år efter 15 års pause genoptage traditionen og holde julestue 7. og 8., 14. og 15. december: Lørdage fra klokken 10-16, søndage fra klokken 10-15.
Læs mere på: www.erholm.dk og følg Erholm Fødevaremarked på Facebook.
Parken - en ukendt perle
Jan Cederfeld de Simonsen var en gymnasiedreng, da han i 1980'erne flyttede med sine forældre og brødre op på Erholm Slot. Barndommen var uhøjtidelig og foregik nede på avlsgården Søndergårde. Oppe på Erholm Slot boede drengenes bedsteforældre. De var ifølge Jan Cederfeld de Simonsen lidt gammeldags og ret bestemte i tonen. De holdt længe fast i hestevognene, i klaverkoncerterne og i dyderne, de havde fået med sig fra deres forældre - Jan Cederfeld de Simonsens oldeforældre - som for eksempel insisterede på, at man skulle tale fransk ved middagsbordet.
- Det var ikke et sted for urolige børn. Det var et fint sted - og det er det jo stadigvæk, så vi vil gerne give mange flere mulighed for at opleve stedet her omkring slottet, forklarer Jan Cederfeld de Simonsen og åbner terrassedøren, hvorfra der er udsigt ud over parken, der er åben for besøgende.
Det står hurtigt klart, at netop denne park ifølge godsejeren er det ubetinget bedste ved Erholm Slot.
- For kendere er parken klart det bedste aktiv. Fuld respekt for hovedbygningen efter arkitekt J.D. Herholdt, men parken er simpelthen en ukendt perle. Hovedbygningen og parken blev konstrueret på én og samme tid, hvilket er meget unikt. Kongelig haveinspektør og landskabsgartner Rudolf Rothe fik frie tøjler til at skabe parken, og vi har derfor mange specialarter, der er sat på en helt særlig måde, så man konstant får nye oplevelser i forhold til farvernes og belysningens skiften, når man passerer landskabet, forklarer Jan Cederfeld de Simonsen.
Han fortæller om de gamle træer, der ikke bare er store, men kæmpestore - og årsagen til, at Erholm Slot ikke har en eneste selvkørende plæneklipper til at køre rundt. Der ligger simpelthen for mange grene, der med jævne mellemrum falder ned på græsset og blokerer for robottens rute.
Parken breder sig lige nu over otte hektar, hvilket giver en fin turoplevelse rundt, men rammerne kunne, hvis man spørger Jan Cederfeld de Simonsen, blive meget større med talrige stier og anlæg.
- Min fars søstre var deciderede havefreaks - uddannede ud i have - og det er helt tydeligt, at man altid har været meget glad for haveanlæg på stedet. Trine er også meget glad for haven, og derfor har jeg da også puslet lidt med en ny idé - at danne "Havens venner", fordi parken lige nu kun er delvist benyttet og har et stort potentiale, siger Jan Cederfeld de Simonsen med et smil.
Julestue og fødevaremarked
De mange idéer, der hele tiden spirer frem, tøjler Jan Cederfeld de Simonsen i fællesskabet. Sådan er det, når man aldrig siger "mit", men altid "vores", og Jan Cederfeld de Simonsen ikke selv har hverken kræfter eller tid til at trække af på dem alle. Både han og Trine Cederfeld de Simonsen har fuldtidsjobs, de også skal passe.
- Derfor er det vigtigt at have en forening og nogle fælles tiltag og initiativer, som Jan ikke ender med at blive træt af, men som samtidig giver folk nogle gode oplevelser, fortæller en smilende Jan Cederfeld de Simonsen, der til daglig arbejder som seniorøkonomikonsulent for landboforeningen Centrovice.
En af de små, men heldige nyskabelser, var en sti fra slottets fødevaremarked via den gamle humlehave til Rothes romantiske park, hvor sankthansbålet står hvert år. I dag er smutvejen blevet en helt naturlig del af Erholm Slot.
- Det er faktisk vores livsnerve nu, fra marked med parkering og toiletter til park, kommenterer Jan Cederfeld de Simonsen og fortæller om det herlige postyr omkring åbningen af Erholm Fødevaremarked 23. juni 2018, hvor tv-kok Claus Holm holdt båltale, borgmesteren klippede en snor, og folk kom fra nær og fjern.
- Vi kunne ikke se os selv med lønarbejde betjene en gårdbutik, der er åben hver lørdag året rundt. Men mulighederne i avlsgårdens længe var alligevel så gode, fortæller godsejeren og viser vej forbi den gamle smedje hen til fødevaremarkedet bestående af en forening af seks lokale producenter og en cafe med moderne kasseapparat.
- Ting tager tid, men driften af fødevarebygningen i foreningsregi har fungeret rigtig godt, konkluderer en tilfreds Jan Cederfeld de Simonsen og afslører, at han er blevet så afhængig af en særlig hjemmelavet solbærsaft, der sælges på en af fødevaremarkedets stande, at han ikke længere kan få sig til at købe en almindelig karton saft i supermarkedet.
Det er også i fødevaremarkedets gårdlænge, at holdet bag Erholm Slot her de første tre weekender i december inviterer indenfor til julestue efter 15 års pause.
- Vi har lagt an til, at det igen skal være en forening, der er med til at organisere det - som udgangspunkt fra det lokale. Der vil være nisseloft for børnene, man kan lave sin egen juledekoration i værkstedet, besøge den gamle smedje, som står intakt som for 100 år siden. Man kan købe juletræ og pyntegrønt, og der vil være æbleskiver og gløgg, fortæller Trine Cederfeld de Simonsen.
Jan Cederfeld de Simonsen mindes, hvordan han som gymnasiedreng hjalp sine forældre med at lave julemarked - med samme omdrejningspunkt, men med et lidt andet udgangspunkt.
Dengang var det familien selv og godsets medarbejdere, der stod for alt.
- Jeg lærte meget af det, selv om det var hårdt. Jeg fik det på en måde ind i blodet, hvordan vi skaber oplevelser for folk, og hvordan vi betjener kunder - særligt da mine forældre holdt vinkælder. Vi får faktisk stadig forespørgsler på vinglas i forbindelse med vinsalget, der stoppede tilbage i 2002, så vinglas og skåle er vendt tilbage til markedet, smiler Jan Cederfeld de Simonsen og tilføjer, at han har lært, at det tager tid, inden idéer og initiativer bliver populære.
Driftsgrene og familiegrene
Forældrenes vinsalg i slotskælderen har familien ikke planer om at genoplive. Det tætteste vi kommer på den æra, er, at der sælges vin og vil blive afholdt kaffe-, vin- og portvinssmagninger i fødevaremarkedet, ligesom der er mulighed for at holde firmaarrangementer for maksimalt 150 mennesker i den nyistandsatte længe i avlsgården.
- Vi tjener ikke en formue på fødevaremarkedet her i starten, men vi tror, at det på sigt vil stige med øget kendskab og besøgendes gode oplevelser. Vi holder samtidig af at se, at bygningerne er med til at give besøgende en række gode oplevelser i historiske omgivelser. Det er jo skæbnen i landbruget i dag: Mange smukke gårde er overflødige, og der er ikke meget liv tilbage, konstaterer Jan Cederfeld de Simonsen.
Flere steder er høsten ifølge godsejeren overstået på en enkelt dag. Tendensen er, at alt skal være mere og mere rationelt i store enheder. Traditionen på godset foreskriver, at stedet hviler på flere forskellige driftsgrene, og da tiderne skifter, er det ifølge Jan Cederfeld de Simonsen godt at have noget andet end skov og landbrug ved siden af.
Foruden juletræsproduktion har Erholm Slot traditionelt skovbrug, boligudlejning, jagt og økologisk landbrug, og hele tiden skal der træffes beslutninger, der peger fremad:
I år er første år, hvor alle 310 hektar landbrug er omlagt til økologi.
Det er en beslutning, som Jan Cederfeld de Simonsen og familie også inddrager børnene i - den nye generation på Erholm Slot.
- Vores børn bakker vældig meget op om omlægningen til økologi. For selvfølgelig spørger vi dem: Hvad giver mening? Hvad kan I se? Hvad synes I, fortæller Jan Cederfeld de Simonsen.
Generationsskiftet er også allerede påbegyndt.
Ét barn fra hvert hold.