Annonce
Svendborg

Erfaringer fra Svendborg Sygehus skal nu udbredes: - Et demensvenligt sygehus er et patientvenligt sygehus

Marianne Dolmer, Mette Friis og Mette Foldager arbejder for at gøre OUH mere demensvenligt. I Svendborg har 1500 medarbejdere allerede fået undervisning - nu står Odense, Nyborg og Ærø for skud. Foto: Anna Thrane
Siden 2017 har Svendborg Sygehus arbejdet på at blive demensvenligt ved at udbrede viden om sygdommen og styrke kontakten både til den syge og de pårørende. Nu er der ansat et team, der skal udbrede den viden fra Svendborg til OUH's afdelinger i Odense, Nyborg og Ærø.

Artiklen indeholder indslag fra TV2 Fyn:

Svendborg: Forestil dig at komme på sygehuset i et land, hvor du ikke forstår, hvad lægerne og sygeplejerskerne siger og gør.

Sådan kan det føles for folk, der er ramt af demens, når de kommer ind på sygehuset. For vores sygehuse stiller faktisk store krav til, hvad patienter kan overskue af informationer, aftaler og indtryk.

Annonce

Siden geriatrisk afdeling på sygehuset i Svendborg i 2017 modtog 7,2 millioner til at styrke viden og kompetencer hos medarbejderne har 1500 medarbejdere på sygehuset modtaget undervisning i, hvordan det kan blive mere demensvenligt og styrke kontakten til pårørende.

Disse erfaringer skal nu udbredes til resten af OUH's afdelinger i Odense, Nyborg og på Ærø. Derfor er der ansat et team bestående af programleder Mette Foldager, to demenskonsulenter, Mette Friis og Marianne Dolmer, og lægefaglig konsulent Anett Borg Kristensen.

Der venter nu teamet en masse arbejdstimer på at planlægge strategi og undervisning, der begynder til foråret. Men de ser frem til at gøre flere hospitaler demensvenlige.

- Vi vil rigtig gerne udbrede de gode erfaringer herfra, og der har også været efterspørgsel på det i blandt andet Odense, siger projektleder Mette Foldager.

Et demensvenligt hospital er et patientvenligt hospital

Mette Foldager, projektleder for Demensvenligt Sygehus

Nødvendigt med forståelse

Selvom projektet startede på geriatrisk afdeling, var ambitionerne allerede i begyndelsen høje.

- Vi snakkede om, at vi ville være en demensvenlig afdeling, siger demenskonsulent Marianne Dolmer, der har været med fra begyndelsen.

Snakken om den demensvenlige afdeling blev dog hurtigt bredt ud, for hvorfor ikke lave hele sygehuset demensvenligt?

Hvis en patient med demens ikke bliver mødt med den nødvendige forståelse og viden, kan det få konsekvenser, såsom at deres indlæggelse varer længere tid eller at de bliver udadreagerende. Dog er det ikke kun demente patienter, der får gavn af de demensvenlige sygehuse.

- Et demensvenligt sygehus er et patientvenligt sygehus, siger projektleder Mette Foldager.

Blandt de 1500 medarbejdere, der allerede er blevet undervist i demens, er alt lige fra sygeplejersker til gartnere, så alle er klædt på til at møde patienter med demens, hvis adfærdsforstyrrelser kan blive stærkere, når de er indlagt.

- Når man kommer som patient med demens, er det ukendt land, og de er trukket ud af alt det velkendte, fortæller demenskonsulent Mette Friis.

Derfor tager meget af undervisningen udgangspunkt i at udbrede viden om, hvad demens er for en sygdom, og hvordan sygehuset kan forbedre samarbejdet med de pårørende.

- Man skal prøve at forstå baggrunden for patienternes handlinger. Hvis de gør noget mærkeligt, er det som regel ikke for at generere andre mennesker, men afmagt. Hvis de går fra en afdeling, er det ikke fordi, de vil personalet noget, men en naturlig reaktion, hvis de ikke forstår, hvorfor de er der, fortæller demenskonsulent Marianne Dolmer.

Annonce
Ærø For abonnenter

Dengang 'Anna' af Marstal forliste: Søfolk kæmpede 36 timer efter kollision med hval

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

32-årig mand varetægtsfængslet: 18 gange har han smadret ruder i kommunens kontorer

Sport For abonnenter

Uimodståelig Mathias Gidsel tilbage - og GOG viser sig som seriøs DM-kandidat

Langeland

Debat: Det er for mig vigtigt, at Danmark ikke mister betydning og anseelse ved at stå udenfor

Sport For abonnenter

GOG-kommentar: Så fik de travlt hos Danske Spil

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Langeland

Anmeldt for vold: Lokal bådejer angreb havnefogeden

Svendborg For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Flot gave fra erhvervslivet kan løfte GOG, Rabbits og kulturlivet endnu højere op

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat

Debat: Kritisabel adfærd fra lokalt energiselskab

Langeland For abonnenter

Brugsen i Rudkøbing leverer største overskud nogensinde: - Alt flaskede sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Faaborg-Midtfyn

Ægtepar satser stort og køber partneren ud: - Vi har satset alt, vi ejer - og lidt til

Ærø For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Ærø

Ærø

Efter episode i Odense: Flere hjertestartere bag lås på Ærø er nu på vej udenfor

Annonce