Annonce
Langeland

Er du rigtig klog?

Valle Hansen, Rudkøbing. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen.

I seneste nummer af ’Samvirke’ bringes en artikel af Kristian Herlufsen, som hævder, at danskernes intelligens i mange år er steget, men nu er udviklingen gået i stå. Vi bliver tilsyneladende ikke klogere! Han forklarer sig med grunde som, at vi har nået højdepunktet for uddannelse og at vores hjerner måske har taget skade af farlige stoffer – den sidste lader jeg ligge.

Måske er vi nået et toppunkt i den menneskelige udvikling i et vestligt demokratisk land med et højt uddannelsesniveau, høje sociale og sundhedsmæssige standarder, retssikkerhed og frihed i tro, tanke og ytring. Et lykkeligt samfund som mange andre lande misunder os. Hvorfor læner vi os så ikke veltilfredse tilbage i sofaen og nyder tilværelse?

Fordi der altid er noget, vi kan gøre bedre - nogle svage og syge, vi kunne hjælpe; nogle fattige, vi kunne gøre rigere; noget besværligt, vi kunne gøre nemmere...

Har det noget med vores hjerner at gøre? Ja – også i den grad! Hvis vi virkelig skulle være jordens klogeste mennesker, så ville vi indse, hvor dejligt det føles at hjælpe og støtte sine medmennesker. Det nytter ikke konstant at stræbe efter høje standarder, hvis man overser de mennesker som dratter igennem sikkerhedsnettet.

Professorer og politikere, der ustandseligt proklamerer, at Danmark skal være hele verdens nummer ét både indenfor uddannelse, teknologi og sundhed, har en mistænkelig lighed med en lille tysker med overskæg for små hundrede år siden. Vi har en slem tilbøjelighed til selvhøjtideligt at hæve os op over alle de andre længere nede på listen.

En gammel ’Shu-bi-dua-’tekst rinder mig i hu:

”Der findes andre men’sker, end dem, der er danske.

De bor i huler og slås hele da’n.

Det har vi li’godt aldrig nogensinde gjort.

De varme lande er noget lort.”

Og så lige tilbage til intelligensen. Det gamle IQ-begreb med sproglige og logisk/matematiske test er håbløst gammeldags. I 1980’erne fremsatte den amerikanske psykolog Howard Gardner nye teorier, som omfattede mindst syv former for intelligens: logisk/matematisk, sproglig, musikalsk, rummelig/visuel, kropslig, personlig, social intelligens etc.

Som Albert Einstein – i øvrigt én af dem med lille hjerne og høj intelligens – sagde en gang: ”Ikke alt der tæller, kan tælles.” – og Gudskelov for det, så har vi alle en chance her i livet. Det gælder om at udnytte sin klogskab på den rigtige måde – at være rigtigt klog!

P.S. Det er ikke med vi klummeskriveres gode vilje, at vi nu er henvist til lokalsiderne. Det er en topstyret beslutning fra avisens side. Vi amatørskribenter er tilsyneladende ikke længere fine nok til avisens debatsider, hvor kendte politikere, djøffer og direktører nu får monopol på meningsdannelse.

Er I rigtig kloge?

Kære Valle Hansen

Det er rigtigt, at vi som fortalt har valgt at nedlægge vores debatside. Dermed er det ikke rigtigt, at kun nogen skulle kunne skrive videre på avisens debatsider. Alle har fortsat lige adgang til at sende indlæg ind til avisen.

De indlæg med lokalt afsæt vil udkomme på de lokale sider – emner med nationalt og internationalt afsæt vil udkomme i vores sektion ”Danmark”.

Vores klummer har præcis samme indhold som hidtil, og vi vil bestræbe os på, at endnu flere tager del i den lokale debat og meningsdannelse – lige netop på vores lokalsider, som vi ser som de fornemmeste og fine i vores avis.

Venlige hilsner

Rikke Bekker

Chefredaktør

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce