Annonce
Ærø

Epidemiekspert om sommerhusgæster på Ærø: - Det er en teoretisk diskussion, om man kunne isolere øen

Professor Hans Jørn Kolmos vurderer ikke, at det vil være et problem for Ærø, hvis sommerhusfolket kommer til øen. Så længe at de følger Sundhedsstyrelsens anvisninger. Arkivfoto: Kim Rune
Der er ikke noget sundhedsmæssigt galt i, at sommerhusgæsterne indtager Ærø, siger epidemiekspert Hans Jørn Kolmos. Borgmester Ole Wej Petersen vil heller ikke forbyde gæsterne i at komme til Ærø, men understreger at man bør følge anvisningerne om at undgå unødvendige rejser.
Annonce

Ærø: Det var ikke alle, der var lige tilfredse med turist- og erhvervschef Chris Hammekens debatindlæg i avisen, hvor han med åbne arme inviterede alle, der skulle have lyst til at tage i sommerhus på Ærø, til at hoppe på færgen og udleve drømmen.

I flere kommentarer til Chris Hammekens indlæg slåes der til lyd for, at tiden snarere er til at lukke Ærø for alle pånær de mest livsnødvendige besøg.

Men tanken om at det skulle være muligt helt at isolere Ærø fra resten af landet og dermed undgå smitten har ikke har nogen gang på jord. Det vurderer virusekspert og professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos.

- Smitten er der jo allerede mig bekendt, så det er lidt en teoretisk diskussion, om man kunne isolere øen. Det forudsætter jo, at man netop ikke har fået smitten ind, for ellers er man jo lige vidt, siger han.

Han forstår til dels godt, at nogle kan have en bekymring for, hvad et boom i sommerhusgæster vil betyde.

- Ja, nogen kan måske sige "Hvad sker der nu, hvis alle københavnerne kommer rendende med deres coronavirus", og ja, okay, men hvis de isolerer sig i deres sommerhuse og går ture langs stranden, jamen så smitter man jo ingen mennesker, lyder det fra Hans Jørn Kolmos.

Han understreger, at det helt basalt handler om at opføre sig fornuftigt:

- Hvis folk opfører sig fornuftigt og overholder Sundhedsstyrelsens fem hygiejne krav, så er Ærø jo ikke mere udsat end et hvilket som helst andet sted i landet, vurderer Hans Jørn Kolmos.

Professor ved Institut for Folkesundhed ved SDU Janne Tolstrup er til gengæld ikke helt så sikker på det uproblematiske i at drage tværs over landet for at komme i sommerhus.

- Det er jo en politisk beslutning, men det er også en svær vurdering, om det er en god idé at rejse rundt i landet i de her tider. Man kan jo se, at der er en ophobning af smittede i hovedstadsområdet, og spørgsmålet er så, om det er smart, at de pludselig rejser ud i landet i påsken, lyder hendes forsigtige vurdering.

Borgmester Ole Wej Petersen (S) håber, at alle, der besøger Ærø vil have for øje, at kommunen har mange ældre og svage borgere. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

- Vi kan ikke udstede forbud

På borgmesterkontoret bliver turist- og erhvervschefens opfordring ikke mødt med den store kritik fra Ole Wej Petersen (S), som dog gerne vil knytte en opfordring til til Chris Hammekens "invitation".

- Nej, jeg kan godt forstå, at Chris skriver, som han gør. Men jeg vil samtidig også understrege, at vi altså har rigtig mange ældre og sårbare herovre, som vi skal passe på og værne om, og derfor vil min opfordring til alle være, at man følger de retningslinjer som staten og sundhedsmyndighederne udstikker. Og de siger, at man skal undgå unødvendige rejser, og det vil jeg opfordre til at man følger, lyder det fra Ole Wej Petersen.

Han er godt klar over, Ærø Kommune ikke kan gøre alverden for at forhindre, at sommerhusfolket indtager øen.

- Vi kan jo ikke udstede noget forbud mod at komme her, og vi er rigtig glade for, at der kommer sommerhusgæster, men vi må sige til dem, at i den her situation skal de tænke sig rigtig godt om, inden de kommer over og besøger os, og vi håber så, at de - når alt det her har lagt sig - også vil komme over og besøge os igen.

Man kunne også tænke, at det var et plus for handelslivet, hvis der kom besøgende herover i de her tider, hvor der fare for, at økonomien går i stå.

- Ja, men hvis der kommer et ordenligt rykind, som der normalt gør i påsken, så er det jo et reelt problem i forhold til smittefare og især når vi nu ved, at mange af dem, der kommer herover til påsken kommer fra Københavnsområdet, hvor der ER mange smittede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Uheld i nødspor på Fynske Motorvej

Annonce