Annonce
Fyn

Enorm mangel på faglærte: Ny aftale skal sikre flere lærepladser

Erhvervsskolernes Elevorganisation glæder sig over ny aftale, som skal sikre flere lærepladser - for eksempel til tømrerelever som her fra Syddansk Erhvervsskole. Foto: Mette Mørk
Alle unge i Odense skal sikres en læreplads, hvis de vælger en erhvervsuddannelse, lyder det i ny aftale. Men aftalen indeholder hverken garantier eller måltal for nye lærepladser.

Odense: Alle elever på Odenses erhvervsuddannelser skal have sikkerhed for at få en læreplads.

Det er det forkromede mål i en ny lærepladsaftale, som blev præsenteret på et stort anlagt pressemøde på Odense Rådhus onsdag eftermiddag.

Bag aftalen står Økonomiudvalget i Odense Kommune sammen med Dansk Erhverv, Fynsk Erhverv, Dansk Industri Fyn, Dansk Byggeri Fyn, Fagbevægelsens Hovedorganisation Fyn, Tietgen, Kold College, Syddansk Erhvervsskole og Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Annonce

Aftalen skal både gøre det tryggere for unge at vælge en erhvervsuddannelse og sikre, at der i fremtiden er nok faglærte. I flere år har der i Odense og på landsplan manglet faglærte inden for blandt andet it, byggeri og sundhedssektoren. Så sent som i marts vurderede Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at arbejdsmarkedet i 2030 vil mangle 99.000 faglærte og have overskud af ufaglærte og akademikere.

- På den korte bane står Danmark og Odense foran en større genstart i foråret 2021. Det skaber håb og optimisme. Men i takt med, at økonomien og arbejdsmarkedet forbedres, vil der gradvis blive større risiko for, at odenseanske virksomheder ikke kan rekruttere den nødvendige faglærte arbejdskraft, lyder det i aftalen.


Hvis ikke der sker noget med lærepladserne, tager vi fat i parterne. Vi er ikke bange for at sparke en dør ind.

Kaja Nielsen, næstformand i Erhvervsskolernes Elevorganisation


Ingen garantier

Aftalen stiller ingen garantier for flere lærepladser eller opstiller konkrete måltal, men underskriverne vil "tilstræbe" og "arbejde for" nok lærepladser. Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) er dog "super glad" for aftalen.

- Vi kan se, at vi i Odense mangler i omegnen af 500 nye lærepladser. Ingen skal mangle en læreplads, og ingen skal i skolepraktik, så for mig at se skal der skabes 500 nye lærepladser.

- Det er en bred aftale mellem kommune, brancheorganisationer og uddannelsesinstitutioner, hvor vi forpligter hinanden på at skabe rigtig mange nye lærepladser. Den forpligter alle parter på en måde, som aldrig er set før, og det er historisk, siger han.

I festsalen på Odense Rådhus var samtlige aftaleparter fulde af lovord om aftalen, og også elevernes repræsentant, næstformand Kaja Nielsen fra Erhvervsskolernes Elevorganisation, var tilfreds - selvom aftalen ikke giver garantier.

- Vi ser mere aftalen som en forpligtelse på at arbejde hen imod flere lærepladser. Det er i alle parters interesse at få det her løst, så jeg er ikke så bekymret for, at det ikke står mere konkret, siger hun og bekræfter, at elevorganisationen har siddet med til samtlige møder sammen med de tungere erhvervs- og brancheorganisationer.

- Og hvis ikke der sker noget med lærepladserne, tager vi fat i parterne. Vi er ikke bange for at sparke en dør ind.

Annonce

Industrien er med

En af de store parter i aftalen er Dansk Industri Fyn, som repræsenterer en lang række af de virksomheder, som enten allerede har lærepladser eller potentielt kan oprette lærepladser.

- Det er ikke muligt for mig at garantere lærepladser, for vi er en interesseorganisation, siger formand Poul Strandmark.

- Men inden for alle de brancher, hvor vi er repræsenterede, kan vi skubbe på, og det kan jeg love, at vi vil gøre. Alene sidste år blev der skabt 532 flere lærepladser på Fyn, og min egen ambition er, at ingen står uden en læreplads uden en fornuftig grund. Det er ikke en uoverstigelig opgave, det kræver bare fokus, fokus og fokus fra alle.

Ifølge aftaleteksten manglede cirka 739 elever i Odense en læreplads ved udgangen af 2020, heraf var 262 i skolepraktik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Beboere på småøerne får en forlomme i vaccinationskøen

Annonce