Annonce
Danmark

Støttepartier savner CO2-afgift i udspil til skattereform

SF's Signe Munk (t.v.) og Enhedslistens Mai Villadsen (t.h.) er begge kritiske over for regeringens udspil til en grøn skattereform. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Regeringens udspil til en grøn skattereform er uden en CO2-afgift. Enhedslisten kalder udspillet uambitiøst.

Regeringens udspil til en grøn skattereform er "meget, meget skuffende".

Det mener Enhedslistens ordfører for klima, miljø og natur, Mai Villadsen. Hun kritiserer især, at udspillet ikke indeholder en CO2-afgift.

- Det er så uambitiøst, at jeg nærmest fattes ord.

- Regeringen udskyder med det her udspil den CO2-afgift, som alle eksperter, grønne organisationer - og både højre og venstre side af Folketinget - har været enige om, er det vigtigste værktøj for at nå reduktioner, siger hun og henviser til målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

I regeringens udspil er der ikke lagt op til at indføre en generel CO2-afgift, som blandt andet Klimarådet ønsker. Udspillet præsenteres på et pressemøde mandag.

I stedet vil regeringen indføre en højere energiafgift for erhvervslivet. Men det sikrer ikke, at forurenerne betaler for den grønne omstilling, som en CO2-afgift ville sørge for, mener Enhedslisten.

Skatteminister Morten Bødskov (S) forklarer i Børsen, at en ensartet CO2-afgift er fravalgt, fordi "der er store dele af dansk erhvervsliv, hvor vi ikke aner, hvad vi skulle beskatte ud fra".

Også støttepartiet SF kritiserer, at der ikke er et bud på en CO2-afgift i udspillet.

- Det er et skridt i den rigtige retning. Men udspillet er stadig langt fra målet om, at det reelt er forureneren, der betaler, siger klimaordfører Signe Munk.

De Radikale vil også have en CO2-afgift ind i reformen.

- For det første er det positivt, at der bliver givet en pisk til de virksomheder, der udleder som for eksempel cementproducenter, og givet en gulerod til de virksomheder, som vil investere grønt.

- Men - og det er et meget stort men - der mangler det helt afgørende værktøj, som netop er en høj ensartet CO2-skat, som gælder i 2030. Det skal vi have ind i den her aftale, siger partiets klimaordfører, Ruben Kidde.

DR Nyheder, som har set udspillet, skriver, at erhvervslivet, som står over for højere afgifter, til gengæld får rabat på nye investeringer for i alt 4,5 milliarder kroner.

Regeringens oplæg betyder, at der samlet lægges op til lettelser for erhvervslivet på 5,2 milliarder kroner i alt fra 2021 til 2025. Afgifterne i de samme år står til at stige samlet med 700 millioner kroner.

Mai Villadsen mener, at der er tale om "skatterabatter, der ikke er grønne".

- For hver en krone, virksomhederne med det her udspil skal betale i afgift, så får de syv kroner i skatterabatter, som de kan bruge på forskellige indkøb, som ikke behøver at være grønne.

- Det er helt skørt, siger hun.

SF's Signe Munk kritiserer også den del af udspillet. Hun mener, at kompensationerne ikke kan kaldes grønne, når "man reelt kan få en rabat for at investere i en ny dieseltraktor".

/ritzau/

Annonce
Annonce
Svendborg

En læser får svar: - Skal jeg virkelig køre slalom mellem hestepærer?

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forening for forældre med anbragte børn kalder sagen om lille Marco "grotesk": - Forældrene blev lovet mere samvær allerede i maj

Fyn

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Debat

Kronik: Visioner for en sammenhængende kommune

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Det har længe været passé med kæft-trit-og-retning

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus

Svendborg

Svendborgenserne sorterer skrald som aldrig før efter ny lov, men en ting halter:- Mange er bange for at gøre noget forkert

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Søsiden

Se billeder fra præmie-show: Øhavs-skonnerter toppede i Fyn Rundt

Svendborg For abonnenter

Svendborg Efterskole huser veteranbørn: Sommerlejren giver dem ro i hverdagen

Langeland

Carsten Holm er kåret som ugens nummer 1 VIP: - Det er sjovt, når sådanne to verdener mødes

Annonce