Annonce
Svendborg

Eneste sted på Fyn: Thurø byder handicappede med ud i sejlbåde

En Mini 12'er på kryds i Thurøbund. I cockpittet Flemming Helskov. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Starten var hård og famlende. I dag har sejlklubben i Gambøt gode faciliteter for sejlere med fysisk handicap. Søsiden tog til Thurøbund.

THURØBUND: For 30 år siden udviklede de handicappedes idrætsforening i Svendborg en idé sammen med Thurø Sejlklub. Målet for det nye samarbejde var at skabe et tilbud om sejlads for fysisk handicappede. Det lykkedes. I dag er den driftige sejlklub i Gambøt tilmed den eneste fynske klub, der stadig kan tilbyde handicappede en tur i en sejlbåd.

Leder af handicap-sejladsen, Erling Justesen, Strammelse på Tåsinge, har været aktiv fra den spæde start.

- Den første udfordring var at skaffe en egnet båd. Efter en indsamling i de handicappedes støtteforening blev der købt en Mini 12’er. Den fik sejlklubben så doneret, fortæller Erling Justesen.

Thurø Sejlklub har til handicapsejladsen indrettet ponton og bro til afsejling og anløb. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Ingen toiletter i 1990

Den første tid var lidt hård, husker Erling Justesen. Han nævner noget så basalt som handicapvenlig toilet-adgang. Det havde sejlklubben ikke dengang. De nødvendige faciliteter er først kommet senere efter et nybyggeri på havneområdet:

- Hvis folk fra Thurø skulle noget, kørte de hjem til sig selv, og når vi skulle samles efter en sejlads, sad vi i læ under Suttetræet, forklarer Erling Justesen.

De mindre gode faciliteter er historie. I dag råder klubben over handicap-tilgængelige pontonbroer. På broerne er monteret et par manuelle, letbetjente kraner til løft af sejlere ned i og op fra bådene.

- Vi havde en famlende start. Folk skulle lempes ned i bådene. Vi brugte mastekranen til de tungeste, siger Erling Justesen.

Annonce

Ikke sejlet før

Selv havde Erling Justesen ikke sejlet før han gik aktivt ind i etableringen af handicap-afdelingen. Erling Justesen stod ud i en Mini 12’er med et håb om, at det ikke blæste for meget:

- Dengang var jeg mere lammet, end jeg er i dag. Jeg fik i sin tid betændelse i hjernen og var lammet i hele venstre side og har fortrinsvis haft beskyttede job siden 1990. I dag er jeg spastisk i min venstre side. Der er ikke noget finmotorik, der virker. Jeg kan bruge min hånd til at bære noget, der ikke kan gå i stykker, fortæller Erling Justesen.

Når de handicappede er til søs i sejlbådene, er sejlklubbens ledsagebåd med ude på Thurøbund, Her er båden bemandet af Frits Jørgensen, Børge Danslet og Bent Frandsen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

- Vi kan klare de fleste

I øjeblikket sejler omkring en halv snes handicappede i Thurø Sejlklubs fem både af typerne Mini 12’er og Olsen Twin. Behovet for tandem-bådtypen med plads til en hjælper er størst:

- De fleste fysiske handicap kan vi håndtere. Vi har ikke haft psykisk syge, men vi har haft nogle, der var - skal vi sige - lidt specielle. Det har vi også klaret. Vi kan sige, at alle, der har fysiske defekter, der gør, at man ikke fungerer normalt, kan komme og være med her. Det eneste krav er, at de skal kunne sidde i en båd, siger Erling Justesen.

Et par familiemedlemmer fik lov at komme med på en lille tur i denne Olsen Twin. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Frivillige er fundament

Da Søsiden til den ugentlige handicap-sejlads besøgte havnen Gambøt og fik en tur i ledsagebåden, var en håndfuld frivillige hjælpere i gang. Instruktørerne Kim Isager og Torsten Lund var med ude i Olsen Twin-bådene. Ledsagebåden var bemandet af Fritz Jørgensen, Børge Danslet og Bent Frandsen. En af de handicappedes pårørende i flere generationer var også med ude eller gav en hånd med ved bådenes afgang og ankomst til broerne.

- Frivillige kræfter er fundamentet i, at vi kan tilbyde handicap-sejlads. Hjælperne har meldt sig selv og de er meget engagerede, fastslår Erling Justesen og nævner, at klubben har plads til både flere hjælpere og flere handicappede sejlere.

Efter onsdagens sejlads i sol og moderat vind ventede kaffe, kage og en sejlersnak omkring havnens borde.

Bent Frandsen, Rudkøbing i ledsagebåden. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

- En naturlig del af klubben

Handicapsejlernes relation til de øvrige medlemmer i Thurø Sejlklub har gennem årene udviklet sig gunstigt:

- I starten var vi mest for os selv. Vi synes ikke, at vi skulle komme til besvær. Langsomt begyndte der at komme kontakt med dem hernede. Nu er vi med i klublivet. Vi er en naturlig del af sejlklubben. Tidligere har vi måske lidt været som et vedhæng og skulle undskylde os, fortæller Erling Justesen.

Handicap-sejlerne følger den normale sejlersæson med sejlads fra maj-oktober.

- Nogle venter lidt med at sejle, hvis de ikke kan tåle kulde i kroppen, siger Erling Justesen.

Fire ud af Thurø Sejlklubs fem handicap-både var på vandet, da Søsiden kom forbi. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne

Fynske dødsfald

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Svendborg

Unge mennesker råbte 'Hvad kigger I på': Så blev der delt knytnæver ud

Annonce