Annonce
Svendborg

Eneste sted på Fyn: Thurø byder handicappede med ud i sejlbåde

En Mini 12'er på kryds i Thurøbund. I cockpittet Flemming Helskov. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Starten var hård og famlende. I dag har sejlklubben i Gambøt gode faciliteter for sejlere med fysisk handicap. Søsiden tog til Thurøbund.

THURØBUND: For 30 år siden udviklede de handicappedes idrætsforening i Svendborg en idé sammen med Thurø Sejlklub. Målet for det nye samarbejde var at skabe et tilbud om sejlads for fysisk handicappede. Det lykkedes. I dag er den driftige sejlklub i Gambøt tilmed den eneste fynske klub, der stadig kan tilbyde handicappede en tur i en sejlbåd.

Leder af handicap-sejladsen, Erling Justesen, Strammelse på Tåsinge, har været aktiv fra den spæde start.

- Den første udfordring var at skaffe en egnet båd. Efter en indsamling i de handicappedes støtteforening blev der købt en Mini 12’er. Den fik sejlklubben så doneret, fortæller Erling Justesen.

Annonce
Thurø Sejlklub har til handicapsejladsen indrettet ponton og bro til afsejling og anløb. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Ingen toiletter i 1990

Den første tid var lidt hård, husker Erling Justesen. Han nævner noget så basalt som handicapvenlig toilet-adgang. Det havde sejlklubben ikke dengang. De nødvendige faciliteter er først kommet senere efter et nybyggeri på havneområdet:

- Hvis folk fra Thurø skulle noget, kørte de hjem til sig selv, og når vi skulle samles efter en sejlads, sad vi i læ under Suttetræet, forklarer Erling Justesen.

De mindre gode faciliteter er historie. I dag råder klubben over handicap-tilgængelige pontonbroer. På broerne er monteret et par manuelle, letbetjente kraner til løft af sejlere ned i og op fra bådene.

- Vi havde en famlende start. Folk skulle lempes ned i bådene. Vi brugte mastekranen til de tungeste, siger Erling Justesen.

Ikke sejlet før

Selv havde Erling Justesen ikke sejlet før han gik aktivt ind i etableringen af handicap-afdelingen. Erling Justesen stod ud i en Mini 12’er med et håb om, at det ikke blæste for meget:

- Dengang var jeg mere lammet, end jeg er i dag. Jeg fik i sin tid betændelse i hjernen og var lammet i hele venstre side og har fortrinsvis haft beskyttede job siden 1990. I dag er jeg spastisk i min venstre side. Der er ikke noget finmotorik, der virker. Jeg kan bruge min hånd til at bære noget, der ikke kan gå i stykker, fortæller Erling Justesen.

Når de handicappede er til søs i sejlbådene, er sejlklubbens ledsagebåd med ude på Thurøbund, Her er båden bemandet af Frits Jørgensen, Børge Danslet og Bent Frandsen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- Vi kan klare de fleste

I øjeblikket sejler omkring en halv snes handicappede i Thurø Sejlklubs fem både af typerne Mini 12’er og Olsen Twin. Behovet for tandem-bådtypen med plads til en hjælper er størst:

- De fleste fysiske handicap kan vi håndtere. Vi har ikke haft psykisk syge, men vi har haft nogle, der var - skal vi sige - lidt specielle. Det har vi også klaret. Vi kan sige, at alle, der har fysiske defekter, der gør, at man ikke fungerer normalt, kan komme og være med her. Det eneste krav er, at de skal kunne sidde i en båd, siger Erling Justesen.

Et par familiemedlemmer fik lov at komme med på en lille tur i denne Olsen Twin. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Frivillige er fundament

Da Søsiden til den ugentlige handicap-sejlads besøgte havnen Gambøt og fik en tur i ledsagebåden, var en håndfuld frivillige hjælpere i gang. Instruktørerne Kim Isager og Torsten Lund var med ude i Olsen Twin-bådene. Ledsagebåden var bemandet af Fritz Jørgensen, Børge Danslet og Bent Frandsen. En af de handicappedes pårørende i flere generationer var også med ude eller gav en hånd med ved bådenes afgang og ankomst til broerne.

- Frivillige kræfter er fundamentet i, at vi kan tilbyde handicap-sejlads. Hjælperne har meldt sig selv og de er meget engagerede, fastslår Erling Justesen og nævner, at klubben har plads til både flere hjælpere og flere handicappede sejlere.

Efter onsdagens sejlads i sol og moderat vind ventede kaffe, kage og en sejlersnak omkring havnens borde.

Bent Frandsen, Rudkøbing i ledsagebåden. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- En naturlig del af klubben

Handicapsejlernes relation til de øvrige medlemmer i Thurø Sejlklub har gennem årene udviklet sig gunstigt:

- I starten var vi mest for os selv. Vi synes ikke, at vi skulle komme til besvær. Langsomt begyndte der at komme kontakt med dem hernede. Nu er vi med i klublivet. Vi er en naturlig del af sejlklubben. Tidligere har vi måske lidt været som et vedhæng og skulle undskylde os, fortæller Erling Justesen.

Handicap-sejlerne følger den normale sejlersæson med sejlads fra maj-oktober.

- Nogle venter lidt med at sejle, hvis de ikke kan tåle kulde i kroppen, siger Erling Justesen.

Fire ud af Thurø Sejlklubs fem handicap-både var på vandet, da Søsiden kom forbi. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce