Annonce
Fyn

Endnu en skærpet corona-indsats i Vollsmose? Nej, siger Folketinget

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og løsgænger Inger Støjberg kaldte i slutningen af marts statsminister Mette Frederiksen i folketingssalen for at svare på, hvordan regeringen vil bremse corona-smitten i blandt andet Vollsmose. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Folketinget skulle tirsdag stemme om tre forslag, der kunne stramme corona-skruen i Vollsmose endnu en tak. Men alle tre forslag blev forkastet trods hård retorik mod bydelen.

Odense: Corona-smitten i Vollsmose er stadig alt for høj, og derfor skal regeringen skrue op for corona-indsatsen i Vollsmose med massetest, smitteopsporing, isolation og ordenshåndhævelse.

Sådan lød et af tre forslag, som tirsdag var til afstemning i folketingssalen på Christiansborg. Men hverken det eller to andre forslag målrettet Vollsmose blev vedtaget. Alle tre forslag blev forkastet, fordi ingen af forslagene kunne samle de nødvendige 90 stemmer for at blive vedtaget.

Det første - og mest vidtgående forslag - var fremsat af Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og løsgænger Inger Støjberg. 43 folketingsmedlemmer stemte for, og 52 medlemmer stemte imod forslaget, som lød:

- Folketinget konstaterer, at 23 procent af de smittede i Danmark har ikkevestlig baggrund, men kun udgør 8,9 procent af befolkningen, og at regeringen ikke rettidigt tog smittesituationen i Vollsmose alvorligt. Regeringen pålægges at styrke den smitteforebyggende indsats i udsatte boligområder med fokus på massetest, smitteopsporing, isolation samt den nødvendige ordenshåndhævelse.

Afstemningen om de tre forslag var en udløber en hasteforespørgselsdebat 24. marts, hvor Pia Kjærsgaard (DF), Pernille Vermund (NB) og Inger Støjberg havde trukket statsminister Mette Frederiksen (S) i folketingssalen for at svare på, hvordan hun vil "løse de kulturelle udfordringer i Vollsmose og andre ghettoer, som står i vejen for en effektiv og sikker håndtering af epidemien, hvilket er til fare for resten af samfundet".


Der er for mange med ikkevestlig baggrund, som bliver smittet. Det er et problem for vores håndtering af pandemien i Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S)


Annonce

Tage sig sammen

Under debatten i slutningen af marts sagde Pia Kjærsgaard om nødvendigheden af at skrue op for indsatsen i Vollsmose:

- Jeg må sige, at det er meget, meget nødvendigt. Netop lige efter at Folketinget har haft en lang og grundig drøftelse af, hvordan vi kommer videre – vi har lempet nogle af restriktionerne – så ser vi altså ikke gerne, at vi når en tredje bølge. Det, tror jeg, vil ramme os ekstremt hårdt, og derfor er det vigtigt, at man alle steder i Danmark tager sig sammen, og det gælder i særdeleshed i indvandrerområderne.

Vollsmose-skoler åbner snart igen

Trods fortsat høje smittetal i Vollsmose hæver Styrelsen for Patientsikkerhed nu det påbud, der de seneste uger har holdt fire skoler lukkede i og omkring bydelen.

Torsdag må de to privatskoler Al-Salahiyah Skolen i Agedrup og Odense Privatskole på Åsumvej igen tage imod elever, og det samme gælder fra mandag for de to folkeskoler i Vollsmose, Abildgårdskolen og H.C. Andersen Skolen.

Statsminister Mette Frederiksen erklærede sig overvejende enig i flere af Pia Kjærsgaards pointer:

- Det er selvfølgelig bekymrende at se, at der er områder i Danmark, hvor den gode udvikling ikke på samme vis viser sig, eller hvor man fortsat ligger med alt, alt for høje smittetal. Det gælder eksempelvis Vollsmose, som forespørgslen i dag (24. marts, red.) handler om. Der er for mange med ikkevestlig baggrund, som bliver smittet. Det er et problem for vores håndtering af pandemien i Danmark, og det er selvfølgelig også et problem, vi skal kunne tale om og diskutere på en ordentlig måde.

Annonce

Faldende Vollsmose-smitte

Men de politiske diskussioner udmøntede sig altså ikke i nye tiltag i Vollsmose, hvor otte personer er konstateret smittet med corona det seneste døgn. Dermed lander Vollsmoses incidenstal tirsdag på 623 - antallet af smittede ud af 100.000 borgere den seneste uge - hvilket er et fald i forhold til de seneste dage, men højere end for en uge siden, hvor tallet lå på 602. Incidenstallet for hele Odense var tirsdag 102 mod 112 og 120 de foregående dage.

I folketingssalen tirsdag blev også Socialdemokratiets eget forslag forkastet. Det lød:

- Regeringen har ansvar for, at der er mulighed for at blive testet, og at myndighedernes retningslinjer er tilgængelige for alle borgere i samfundet. Men det er ikke samfundets skyld, når folk opfører sig asocialt og med ligegyldighed. Hver enkelt borger bærer selv ansvaret for at opføre sig ordentligt.

Også forslaget fra De Radikale, SF og Enhedslisten blev forkastet:

- Folketinget bemærker, at Institut for Menneskerettigheder har udpeget trange boligforhold, ansættelse i brancher med borgerkontakt og et ringere helbred som risikofaktorer for etniske minoriteter. Folketinget konstaterer, at en målrettet indsats i udsatte boligområder er nødvendig for at knække smittekurver og hjælpe borgere, der er i særlig risiko for alvorlige sygdomsforløb.

Annonce
Fyn

Flere tog aflyst på Svendborgbanen

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Flere tog aflyst på Svendborgbanen

Annonce