Annonce
Svendborg

Endnu en død havørn fundet på Tåsinge: - Det ligner i høj grad en forgiftning

Hunørnen vurderes til at have været død omkring en måneds tid. Foto: Poul Rasmussen.
En ældre hunørn er fredag den 13. november fundet død på Tåsinge. Dansk Ornitologisk Forening Fyn frygter, at det kan være havørn nummer fem, som er blevet forgiftet med carbofuran. Ørnen er blevet afhentet af politiet og sendes nu til nærmere undersøgelser for at fastslå dødsårsagen.

Tåsinge: Der er blevet fundet endnu en død havørn på Tåsinge. Det er den fjerde havørn, der er fundet død uden synlige skader, og som derfor mistænkes at være forgiftet med carbofuran,  sådan som det også har været tilfældet med fire andre havørne, som er blevet fundet i området. Foruden havørnene er en rød glente også blevet forgiftet og efterfølgende fundet død.

Niels Bomholt Jensen, der er kasserer i Dansk Ornitologisk Forening Fyn (DOF Fyn), fortæller, at den senest fundne havørn blev opdaget fredag den 13. november af en lokal borger. Han kontaktede derfor DOF, som tilkaldte politiet.

- Den blev fundet samme sted, hvor de tre andre blev fundet for halvanden måned siden. Under redetræet og det ligner i høj grad, ligesom de tidligere eksempler, at den er blevet forgiftet, eftersom der hverken er skudsår eller mærker efter dyr, forklarer Niels Bomholt Jensen.

Annonce

De tre havørne, der blev fundet tidligere i samme område nær Valdemars Slot, blev alle sendt til nærmere undersøgelse hos DTU i Lyngby. Her viste mistanken om forgiftning med det ulovlige pesticidestof carbofuran sig at holde stik. På det tidspunkt gik det ud over en han og to unger, som hørte til reden, og nu ser det ud til, at den tilbageværende hun også er død.

Har ligget død en måned

Havørnen vurderes til at have været død i cirka en måned. Fyns Politi afhentede havørnen fredag klokken 14, og det skal nu undersøges, om dødsårsagen skylde forgiftning med carbofuran.

Poul Rasmussen er redekoordinator for DOF på Tåsinge. Det er ham, der har opsyn med bestanden og ham, der kender havørnene bedst. Han er også manden, der kan be- eller afkræfte, hvorvidt det er sidste medlem af samme familie, der nu er fundet død.

- Jeg skal hjem og have sammenlignet billederne, jeg har af den her hun med nogle tidligere billeder af hunnen fra den flok. Tidligere fandt vi jo først hannen og efterfølgende to unger, senere igen endnu en havørneunge og tilbage i maj var det en rød glente, der var blevet forgiftet. Netop hunnen har nogle tegn ved halefjerene, som jeg vil kunne genkende og se om det så er hende eller om det er en anden ældre fugl, der tilfældigt er kommet forbi, forklarer han.


Jeg mistænker selvfølgelig, at det er carbofuran på baggrund af de tidligere eksempler, men der er jo også konstateret fugleinfluenza herhjemme for nyligt.

Poul Rasmussen, redekoordinator


- Jeg mistænker selvfølgelig, at det er carbofuran på baggrund af de tidligere eksempler, men der er jo også konstateret fugleinfluenza herhjemme for nyligt. Til gengæld lader det til, at den her havørn har været død så længe, at det ikke kan være det, der har slået den ihjel, men vi må vente og se hvad prøverne siger, forklarer Poul Rasmussen.

Annonce

Flere døde rovfulge på Tåsinge

Fund af døde rovfugle-  og især havørne - på Tåsinge er efterhånden ikke et sjældent syn. Den første, en unge, blev fundet tirsdag den 15. september. Mandag den 21. september blev en han og to andre ungfugle fundet døde nær reden. Alle fire havørne blev undersøgt og bekræftet forgiftet med carbofuran.

På baggrund af den viden, blev en rød glente, en anden fredet rovfugl, som blev fundet i maj cirka en kilometer fra havørnereden også undersøgt nærmere. Det viste sig, at glenten også havde indtaget giftstoffet carbofuran. Carbofuran har været ulovligt i EU siden 2008.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Hjertelig tak for hjælpen til Christian Eriksens læger – og til hjerteløberen tirsdag i Svendborg. Og forhåbentlig også til flere af os andre

Annonce