Annonce
Kultur

Endelig på scenen igen: Fribytterdrømme med sprudlende forløsning

Fribytterdrømme fejrede genåbningskoncerten behørigt med champagne. Her skåler forsanger lau IV Pedersen med Postens publikum. Foto: Simon Staun
Efter seks måneder i øvelokalet og udgivelsen af det nye album, ”Ikke bange for at dø, men rædselsslagen for at miste livet”, gav fynske Fribytterdrømme eftertrykkeligt los på Posten torsdag aften. Avisen fulgte bandet fra lydprøve til fyraftensøl.

Musik: Der er mange sproglige klichéer og metaforer, man kan gribe efter, når man skildrer Fribytterdrømmes første koncert i seks måneder. Der er den oplagte med køerne, der endelig kommer på græs. Man kunne også kalde dem en flok unghingste, der får lov at spæne ud over vidderne eller en flok målrettede, buldrende bøfler, som pløjer alt ned på deres vej.

Sikkert er det, at de fem medlemmer i Fribytterdrømme emmer af forventning, eufori og en smule nervøsitet over at skulle optræde igen.

For det første, fordi de ikke har stået på en scene siden november. Men også fordi bandet har sagt farvel til tre medlemmer og goddag til to nye, guitaristen Anders Hvass og bassisten Anders Christiansen, der dermed får deres ilddåb torsdag aften på Posten.

Annonce


Det er svært at sætte ord på, hvad vi har af forhåbninger til aftenens koncert. Egentlig glæder vi os bare over, at der kommer nogle mennesker

Lau IV Pedersen, forsanger i Fribytterdrømme


Sidst men ikke mindst skal bandet præsentere syv af sangene fra det nye album ”Ikke bange for at dø, men rædselsslagen for at miste livet”, hvilket også giver kildren i maven.

- Det er svært at sætte ord på, hvad vi har af forhåbninger til aftenens koncert. Egentlig glæder vi os bare over, at der kommer nogle mennesker, siger forsanger Lau IV Pedersen, da bandmedlemmerne samles omkring et bord i deres backstagelokale på førstesalen.

Lau IV Pedersen (tv) viser den nye bassist, Anders Christiansen, en video med Fribytterdrømme fra Roskilde Festival 2019. Foto: Simon Staun

Medlemmerne lægger ikke skjul på, at der kunne være solgt flere billetter end de omkring 100, som meldingen lyder på. Men når man har optrådt for 15 publikummere i Grenaa, er det slet ikke tosset.

- Vi kan sagtens forstå, at mange er tilbageholdende og usikre på, om det er sikkert at gå til koncert. Jeg synes, det er helt fint, at mange skal lande i genåbningen, før de tager til koncert. Vores job er at sørge for at spille en fed koncert og sprede vished om, at der intet er at frygte, siger Lau IV Pedersen og tilføjer, at når man har optrådt for 15 publikummere før corona, virker 100 tilskuere under corona imponerende.

Gruppens nye guitarist, Anders Hvass, kalder koncerten for et antropologisk studie, han ser frem til at være en del af.

- Det bliver spændende at se, hvordan vi fem interagerer på scenen, fordi det er vores første koncert sammen. Det bliver også interessant at følge publikum. Sidder de helt mutte og afventende, eller bliver de en aktiv del af koncerten?

Fribytterdrømme roste publikum på Posten, der især i andet sæt var kraftigt medvirkende til at løfte oplevelsen. Foto: Simon Staun

Det er ikke tilfældigt, at Fribytterdrømmes første koncert er placeret på Posten. De kalder det enstemmigt for landets fedeste spillested og håber, at aftenen bliver en optimal affyringsrampe for sommerens øvrige koncerter.

- Det er fedt at indlede turnéen på den fynske hjemmebane. Det tror jeg kan give os et skub i ryggen, vi kan bruge i Thy og Aalborg i weekenden og igen i juni, når vi fortsætter turnéen, siger trommeslager Felix Corregan Suneson.

Taknemmeligheden går begge veje

To timer senere går de fem medlemmer på scenen, hvor de åbner to medbragte flasker champagne. Der skænkes op i langstilkede glas og skåles med publikum, inden den første sang med titlen ”Morgenstjerne" rammer som vand på en udtørret mark.

I to vidt forskellige sæt kommer gruppen gennem sange fra alle fire udgivelser. Mens første sæt bærer præg af en smule nervøsitet og usikkerhed på både bandets og publikums vegne, er andet sæt én lang energiudladning med lange klapsalver, trampen i gulvet og siddende dans i stolene.

Fribytterdrømme var klart bedst i det andet af to sæt. Rusten skulle lige bankes af, som de udtrykte det efter koncerten. Foto: Simon Staun

At træde ind i backstagelokalet få minutter efter sidste fløjt er som at befinde sig i et omklædningsrum hos et serie 4-hold, der lige har vundet en afgørende kamp om oprykning.

Der uddeles svedige krammere, tændes smøger og åbnes øl på samlebånd. Bøvses og skåles.

- Fuck, hvor var det fedt at spille igen, … Skidegodt mand, konstaterer Felix Corregan Suneson og tilføjer, at han fra sin position bag trommesættet udelukkende spottede smil og ingen mutte monolitiske ansigter i salen.

- Der var helt klart noget rust, der skulle bankes af i første sæt. Jeg skulle vænne mig til, at jeg det meste af tiden ikke kunne se mine tangenter, fordi der enten var helt mørkt, eller fordi lyset blinkede helt vildt. Det gør det ikke i øvelokalet, siger Tobias Smith Agger.

Trommeslager Felix Corregan Suneson og den nye guitarist Anders Hvass roste publikum på Posten for at gøre det til en vellykket koncert. Foto: Simon Staun

Den antropologiske undersøgelse indikerer klart, at andet sæt overgik første.

- Jeg synes, vi spillede markant bedre i andet sæt, og det virkede også, som om publikum havde skiftet gear i pausen. Man kunne virkelig mærke salen i andet sæt, siger Anders Hvass.

- Ja, man kunne tydeligt se, at publikum gjorde sig umage for at vise, at de nød musikken. Det er faktisk ikke let, når man sidder ned. Kæmpe respekt til publikum, roser Tobias Smith Agger.

- Selvfølgelig var de fede. De er jo fynboer, indskyder Felix Corregan Suneson.

Lau IV Pedersen smider sine bare fødder op på bordet. Han optræder altid uden fodtøj eller strømper, hvilket sætter sit tydelige spor.

Lau IV Pedersen med bare fødder var taknemmelig for opbakningen på Posten til den første koncert i seks måneder. Foto: Simon Staun

- Det var en kæmpe forløsning, og man kunne tydeligt mærke en taknemmelighed for, at vi igen kan være sammen om musikken. Den taknemmelighed går begge veje, siger Lau IV Pedersen.

Pludselig afbrydes den alvorlige snak. Tobias Smith Agger fortæller, at et opslag om koncerten allerede har fået et like. Af Jytte. Alle knækker sammen af grin. Anders Christiansens svigermor hedder nemlig Jytte.

- Jytte lyder som en Nephew-fan. Fribytterdrømme er nok mere et Julie eller Camilla-band, siger Lau IV Pedersen, mens Anders Hvass sætter den legendariske sang ”Vamos a la playa” med Righeira på en trådløs højtaler.

De går i gang med at diskutere, om beløbene i bødekassen skal justeres de kommende måneder. Det koster 100 kroner at kaste op, 10 kroner pr. minuts forsinkelse og 50 kroner pr. glemt ting. Engang måtte Lau smide 200 kroner efter en koncert i Kolding. Den anekdote kan ikke fortælles nok gange.

Smilene er brede. Albani-øllene kolde. Musikken spiller. Alt bliver godt igen.

Annonce
Sport For abonnenter

Sport Fyn vurderer GOG: Farvel til en turbulent sæson

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Svendborg For abonnenter

Huset blev fyldt med skoldhedt vand: Mor til tre hjemløs efter voldsomt fjernvarmeuheld

Svendborg

Kæmpevindmøllerne spøger igen: Kommunen afsætter penge til en ekstern rådgiver

Navne For abonnenter

Hoteldirektør: Svendborg høster frugten af flere års investering

Langeland For abonnenter

Afgørelse om affaldsøer nærmer sig: Slaget skal stå ved kirken

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Tommelise er ved at være klar i landsbyen - ligesom Torben Iversen i Eventyrhaven

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg

Erhverv For abonnenter

Musikforeninger hjemløse efter salg af Arne B: - Vi har et stort problem

Podcast

Lyt til Mortens Madklub: Tre krydderurter fra Falsled Kro sætter duft på dit sommerkøkken

Annonce