Annonce
Fyn

Endelig dansk statsborger: - Jeg var nervøs lige til det sidste

Karen Elisabeth Hansen kunne endelig underskrive sin erklæring sammen med borgmester Morten Andersen (V) onsdag eftermiddag. Fra lokalet ved siden af forevigede Karens veninde og mand situationen. Foto: Dorthe Wolff
Onsdag var en helt særlig dag for syv personer og deres familier, da de - endelig - kunne få sat punktum på vejen til dansk statsborgerskab ved en grundlovsceremoni på Bogense Rådhus.
Annonce

Bogense: Det var en optimistisk borgmester i Nordfyns Kommune, der til det sidste holdt fast i, at den planlagte grundlovsceremoni for nye, danske statsborgere i marts skulle gennemføres trods en truende pandemi.

På grund af skærpede anbefalinger fra sundhedsmyndighederne om, hvordan man skulle forholde sig til risikoen for coronavirus, endte borgmester Morten Andersen dog med få timer forinden at aflyse ceremonien den 10. marts.


Når I har underskrevet erklæringen her i dag, er I en fuldgyldig del af det danske fællesskab. Det betyder ikke, at man skal elske rugbrød med leverpostej og agurk, men det betyder, at man værner om danske værdier og tager del i det danske demokrati

Morten Andersen, borgmester i Nordfyns Kommune (V)


En af dem, der dengang skulle have sat punktum på en tre et halvt år lang proces for at få dansk statsborgerskab, var Karen Elisabeth Hansen. Nu, et halvt år senere, kunne hun onsdag eftermiddag endelig møde frem til en ny, planlagt grundlovsceremoni på Bogense Rådhus og få dansk statsborgerskab efter 27 år i landet.

- Jeg var nervøs lige til det sidste, fordi jeg var bange for, om det pludselig ville blive aflyst lige som sidst, lød det fra Karen Elisabeth Hansen, der fulgtes med sin mand, deres fire børn og en  veninde.

Annonce

En helt særlig dag

Til ceremonien tog Morten Andersen - uden håndtryk - imod i alt syv nye, danske statsborgere, der skulle skrive under på en erklæring overfor og sammen med netop borgmesteren efter en lille tale.

De spændte, nye danske statsborgere under borgmesterens tale. Foto: Dorthe Wolff

- I dag er en særlig dag, både for jer og for os som kommune. Når I har underskrevet erklæringen her i dag, er I en fuldgyldig del af det danske fællesskab. Det betyder ikke, at man skal elske rugbrød med leverpostej og agurk, men det betyder, at man værner om danske værdier og tager del i det danske demokrati, lød det blandt andet fra Morten Andersen.

Annonce

To gange jul

Karen Elisabeth Hansen, der havde købt ny kjole til den længe ventede og betydningsfulde dag, var lettet over, at hun endelig kunne skrive under.

- Nu falder der ro på mig. Det er fire år siden jeg gik i gang med processen med at blive dansk statsborger, både på grund af Brexit, men også fordi jeg har været i Danmark i 27 år. Så det var på tide, og nu blev der sat punktum, fortalte en glad Karen Elisabeth Hansen efter underskrivningen af erklæringen.

Karen Elisabeth Hansen med familien omkring sig. De havde fulgt med i grundlovsceremonien, der foregik i byrådssalen, på storskærmen bagerst i rummet ved siden af. Foto: Dorthe Wolff

Hun har stadig engelsk statsborgerskab, og hun kunne da også berolige sin søn, da han - lidt bekymret - spurgte ind til, om de nu ikke længere skulle fejre engelsk jul den 25. december.

- Vi kommer stadig til både at fejre dansk jul den 24. og engelsk jul den 25., bare rolig. Og jeg kommer også stadig til at servere "full English breakfast"!

Annonce

Stor ære

Efter ceremonien skulle Karen Elisabeth Hansen og følge fejre dagen på en restaurant i Odense, og en anden, der også skulle fejre det nye statsborgerskab med en restaurantmiddag sammen med familie og venner, var 44-årige Paola Benites, der har været i Danmark i 11 år.

Paola Benites' mand Klaus Christensen og sønnen Fabian var med til onsdagens ceremoni. Imens Paola Benites fik styr på papirerne, inden ceremonien gik i gang, fik Fabian vist en rokketand eller to til borgmesteren. Foto: Dorthe Wolff

- Jeg er meget stolt og det er en store ære at blive dansk. Processen hertil har taget mig tre år, men det er værd at vente på, lød det fra Paola Benites, der oprindeligt kommer fra Peru, inden ceremonien gik i gang.

Paola Benites underskriver erklæringen sammen med borgmester Morten Andersen (V). Foto: Dorthe Wolff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce