Annonce
Langeland

En showmand fylder rundt: Spodsbjergs tidligere købmand skruer ned for forestillingerne

Tom Andersen, 70 år. Arkivfoto: Roland Petersen
Tom Andersen, tidligere købmand i Spodsbjerg, kan se tilbage på et liv, hvor han har fået tingene til at ske med mottoet "vi skal lave en ny forestilling hver dag".  Onsdag fylder han 70.
Annonce

Tidligere købmand i Spodsbjerg Tom Andersen fylder 70 år onsdag 16. september.

Mange vil kende hans ansigt fra dagligvarebutikken i Spodsbjerg, som han arbejdede i og drev i mere end 30 år. Men den kontoruddannede købmand har haft del i et utal af projekter fra busture til Led Zeppelin-koncerter til menighedsråd på Langeland.

Cv'et er langt, og den pensionerede købmand har fra sin ungdom altid haft lyst til at få tingene til at ske under mottoet "vi skal lave en ny forestilling hver dag" - også selvom tingene ikke altid har flasket sig for den driftige købmand. Men sådan er det, når man tager en chance.

Helt fra ungdommen har det kriblet i fingrene på Tom Andersen, når han har haft muligheden for at lave projekter. I ungdommen var det især musikken, der fyldte.

Her var han med til at drive Diskotek Surel, hvor han hyrede bands til "live-pigtrådsmusik" i weekenderne. Efterføglende var han med til at starte Klub 13, som blandt andet stod for at køre unge i bus ud til koncerter forskellige steder på Langeland, hvor der var koncerter.

Eventyret sluttede dog ret brat ifølge den pensionerede købmand.

Da Klub 13 havde hyret et norsk band, der var "total kult" i Danmark, til Magleby Forsamlingshus. Desværre kom der ikke ret mange, og det betød underskud, der medførte, at det ikke var nemt at fortsætte, efter at musikerne havde fået løn.

Nedturen stoppede dog ikke Tom Andersen og de musikglade unge, som i stedet begyndte at arrangere busture til Odense, når bands som Led Zeppelin og Black Sabbath spillede koncert der.

- Det var sjove tider. Det var lige dengang, man var i starten af tyverne, og vi var en gruppe på fem, som virkelig brændte for det, siger Tom Andersen.

Blå bog - Tom Andersen

Flyttede som 13-årig i 1964 med sin familie til Spodsbjerg, hvor hans forældre købte og drev købmandsbutik.

Udlært som kontormand i 1972 og vendte tilbage til Spodsbjerg kort tid her efter.

Giftede sig 1976, hvor han sammen med sin hustru, Ulla Andersen, købte et hus i nærheden af forældrenes købmandsbutik. Ægteparret får sammen en søn og datter.

Gik i 1976 sammen med en gruppe borgere i Spodsbjerg om at genrejse Spodsbjerg Borgerforening, som blev ved til 1998.

Overtog sammen med sin hustu forældrenes købmandsforretningen i Spodsbjerg i 1985, senere udvidede de i 1996 med en blomsterbutik, som hans kone drev.

Solgte ved udgangen af 2006 sin købmandsforretning og flyttede i 2007 til Siø, hvor han i dag bor med sin hustru.

Arbejdede efterfølgende i Superbests vinafdeling i Svendborg, indtil han gik på efterløn som 60-årig.

Sad i 2012-2018 i menighedsrådet i Longelse, Fuglsbølle og Skrøbelev Sogne.

Er på 20. år webmaster på siden langeland-midt.dk

Selvom han dengang havde et godt øje til musikken, så blev det altså forældrenes dagligevarebutik, der blev Tom Andersens levevej efter endt kontoruddannelse. Han vendte sammen med sin hustu Ulla Andersen tilbage til rødderne.

- Da jeg var færdig, kaldte Spodsbjerg, og jeg skulle hjem og hjælpe mine forældre. Det gjorde jeg så, og det har jeg heller aldrig fortrudt, siger Tom Andersen.

Og på den måde blev den lille by med havn ud til Langelandsbælt på omkring 200 indbyggere også hans to børns hjemby.


Det drejer sig om, at man er nødt til at kæmpe for tingene. Man kan ikke bare sætte sig hen og sige "det her tror jeg ikke på". Man bliver nødt til at gå forrest og hele tiden at prøve nye ting, også selvom det ikke altid går

Tom Andersen, tidligere købmand i Spodsbjerg


Tom Andersen har fundet på alt fra julestuer til "Danmarks største eksemplariske fyværkeriplads" sammen med Beredskabsstyrelsen efter ulykken i Seest for at trække handlende til sin hjemstavn, som han omtaler med stor kærlighed. Selv lørdags- og søndagsåbningstider begyndte han sammen med andre butikker på egnen allerede på i 1960'erne, inden det for alvor slog igennem på landsplan.

Man kan godt tabe pusten, når man kigger på det lange cv, og så kan det friste at spørge, hvordan Tom Andersen kunne finde energien til alt det?

- Det drejer sig om, at man er nødt til at kæmpe for tingene. Man kan ikke bare sætte sig hen og sige: "Det her tror jeg ikke på". Man bliver nødt til at gå forrest og hele tiden at prøve nye ting, også selvom det ikke altid går så godt, siger han.

Spørger man ham, hvordan det hele rent praktisk har kunnet lade sig gøre, så kommer svaret prompte.

- Jeg har haft en god kone. Med så mange gøremål kan man ikke altid være til stede, og så har hun måttet dække mig af, samtidig med hun havde sit eget. Uden hende havde det ikke kunnet lade sig gøre, siger han.

Sådan fortsatte parløbet i mange år, indtil det første barnebarn kom til verden. Der kiggede de to bedsteforældre på hinanden over spisebordet en tidlig morgen inden arbejde, og det slog dem, at de måske skulle til at skrue ned for arbejdet. Det resulterede i, at forretningen, huset og tilværelsen i Spodsbjerg i 2006 blev solgt til gengæld for mere tid med familie.

Der er kun en ting, han savner ved den gamle tilværelse: Han kan ikke længere se ud over havet, når han står op.

Heller ikke selvom han og hustruen nu bor på Siø, hvor der ellers også er vand nok omkring.

Siden flytningen er der også gradvist blevet skruet ned for de uadvendte aktiviteter. Nu er han færdig med den del, siger han.

Bortset fra sin tjans som webmaster på hjemmesiden langeland-midt.dk, der fortæller om hans elskede Spodsbjerg og Langeland.

Fødselsdagen blev fejret forrige weekend med en "nostalgifest" på Hotel Skandinavien, der i ungdommen også var ramme for Diskotek Surel, med flere venner fra dengang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Silverrudder 2020 varede længere end normalt på grund af vindforhold

Svendborg

Video: Budgetforlig i Svendborg sender millioner til ældre, børn og teater på Frederiksøen

Annonce