Annonce
Svendborg

En realitet: Fødeafdeling i Svendborg bevares i den nuværende form

Også i fremtiden skal der fødes børn på Svendborg Sygehus. Det sikrede et politisk forlig i Region Syddanmark mandag aften. Foto: Flemming Krogh
På et møde mandag aften besluttede politikerne i Region Syddanmark, at der også i fremtiden skal fødes børn på Svendborg Sygehus. Fødetilbuddet bevares i den nuværende form - trods anbefalinger fra eksperter.

Svendborg: Kvinder vil også i fremtiden kunne føde på Svendborg Sygehus - på samme vilkår som i dag og i strid med anbefalinger fra eksperter.

Det er udfaldet, efter at et bredt flertal i Region Syddanmark på et regionsrådsmøde mandag aften gav tilsagn om at fortsætte med fødslerne på det sydfynske hospital.

En gruppe eksperter har ellers anbefalet at samle alle fødsler på det nye OUH, fordi det der er muligt at samle den største ekspertise - blandt andet i form af børnelæger med speciale i nyfødte børns sygdomme.

Men med beslutningen valgte samtlige regionsrådspartier med undtagelse af Liberal Alliance altså at gå imod anbefalingen.

Annonce

Fuldt forsvarligt

Det ser formanden for Sundhedsudvalget, Poul-Erik Svendsen (S), ingen problemer i.

- Det er fuldt forsvarligt. Der er tale om visiterede fødsler, og dem med problemer er visiteret til universitetshospitaler i forvejen. Desuden er der mange, der er mest trygge ved at føde på et mindre sted, og tryghed er en utrolig vigtig faktor ved fødsler, siger Poul-Erik Svendsen, der desuden glæder sig over, at der er tale om et bredt forlig .

- Jeg har for mig været afgørende, at Venstre var med, og det er de. Så vi mener, vi her har et forlig, som rækker langt ud i fremtiden - i hvert fald nogle valgperioder frem, siger han.

Fødsler i Svendborg

Årligt er der cirka 800 fødsler på fødegangen i Svendborg.

Lægelig direktør på OUH, Kim Brixen, oplyser, at af de 800 fødsler bliver cirka 10 procent af kvinderne/børnene overflyttet til OUH undervejs eller lige efter fødslen for at få yderligere hjælp. Årsagen kan enten være, at barnet, moren eller begge har behov for specialiseret hjælp.

Han oplyser, at det er ganske få, der tager den tur på motorvejen til Odense med udrykning; oftest foregår det relativt roligt.

Af de cirka 800 årlige fødsler er 120 af dem kvinder, der egentlig skulle have født i Odense. De overflyttes til Svendborg i de tilfælde, hvor fødeafdelingen i Odense ikke har plads til dem.

Desuden understreger Poul-Erik Svendsen, at ingen tvinges til noget.

- Det er lagt vægt på frivilligheden. De 800 kvinder, der føder i Svendborg hvert år, er kvinder, der selv har valgt det. Sådan vil det også være i fremtiden, siger han.

Annonce

Stor opbakning

Det er nogenlunde det samme, der har drevet værket hos Venstre, oplyser regionsrådsformand Stephanie Lohse (V).


Svendborg er et godt fødetilbud for dem, der ønsker det. Også fordi Styrelsen for Patientsikkerhed siger, at patientsikkerheden i Svendborg er i højsædet,

Stephanie Lohse (V), formand for Region Syddanmark


- Vi har valgt at fortsætte med fødsler i Svendborg, fordi der en meget stor opbakning og høj patienttilfredshed, siger hun og oplyser, at Venstre har tøvet, fordi partiet helst ser, at fødetilbud lever fuldt og helt op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Hvilket fødeafdelingen i Svendborg ikke gør.

- Det ville ikke være realistisk at skabe en fødeafdeling i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger, så som jeg ser det, ville alternativet være at lukke i Svendborg. Men når der er så stor opbakning, og der samtidig bliver planlagt, så svære fødsler visiteres til OUH, så kompenserer det for, at der ikke er en børneafdeling. Derfor har vi valgt at fortsætte, siger regionsrådsformanden.

Ligesom Poul-Erik Svendsen hæfter Stephanie Lohse sig ved frivilligheden.

- Svendborg er et godt fødetilbud for dem, der ønsker det. Også fordi Styrelsen for Patientsikkerhed siger, at patientsikkerheden i Svendborg er i højsædet, siger hun.

Annonce

Pris: 14 millioner kroner

Gratis er det ikke at fortsætte tilbuddet i Svendborg.

Ifølge Poul-Erik Svendsen er det beregnet, at der vil blive sparet 14 millioner kroner om året, hvis det hele bliver samlet i Odense, når nyt OUH står færdigt i 2023.

En besparelse, som der med den politiske beslutning kan skydes en hvid pind efter.

- Når vi vælger at fortsætte i Svendborg, skal vi budgetmæssigt finde 14 millioner kroner mere om året, siger Poul-Erik Svendsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce