Annonce
Søsiden

En nedslidt og en ubrugt: Else trænger til en ordentlig omgang

Dette velpassede fartøj er mage til ro-redningsjollen bygget til - nu - veteranfærgen Ida på overfarten Stubbekøbing-Bogø. - Jollen har aldrig været søsat, fortæller formand for Maritimt Kulturværksted i Svendborg, Kim Russel Jensen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Svendborg-fartøjer som Pingvinen, Kaia, Carla og Karoline Svane benytter Maritimt Kulturværksted, hvor flere joller nu venter på projekter.
Annonce

SVENDBORG: Både fartøjer ejet af Svendborg Museum og af private har glæde af faciliteterne i Maritimt Kulturværksted. Sidste år var museets natbåd Kaia og det lille sejlskib Pingvinen indenfor til vedligeholdelse.

Også kredsene omkring Svendborg-skibe som jagten Carla og ejerne af galeasen Karoline Svane har nytte af læ, værktøj og maskiner i den gamle værftshal. Her er der rum til overhaling af fx skylights, luger og større løsdele til mast og rig, kaldet rundholter.

- Vi har jo ikke ubegrænset plads, så vi laver en plan for, hvor mange både der kan være her hen over en vinter, fortæller formand Kim Russel Jensen, der i øvrigt glæder sig over et godt samarbejde med Svendborg Museum.

Et resultat af relationen til museet er jollen (T)Else II, som dog har mistet T'et. Som jollen ligger på hallens betongulv beder den om en renovering af de større.

- En dag vi har tid eller finder nogen, der har mod på det, kan vi gå om bord i den. Den trænger til det. Vi kan uden tvivl lære en masse af det, siger Kim Russel Jensen.

Jollen er en foræring fra Svendborg Museum. Det havde ikke lige aktuelle planer med den.

Museumschef Esben Hedegaard har fortalt, at fartøjet er bygget i 1928 på et værft i Gammel Hestehauge som slæbejolle til en større motorbåd. Der er sandsynligvis tale om Sophus Webers historisk kendte værft.

En velproportioneret ro-redningsjolle - helt ubrugt. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Redningsjolle fra færge

I stærk kontrast til den aldersmærkede, Svendborgsund-byggede jolle står nabo-fartøjet klodset op på gulvet. Den har aldrig været søsat, fortæller Kim Russel Jensen og viser Søsiden jollen:

- Den har en sjov historie. Den blev bygget i Stege af min gamle læremester fra København. Han er gået på pension og spurgte, om vi ikke ville have jollen her.

Det velformede lille fartøj er en dublet af en ro-redningsbåd bygget til - nu - veteranfærgen Ida mellem Stubbekøbing og Bogø. Da bådebyggeren var igang, byggede han et ekstra eksemplar.

- Måske sælger vi den - eller måske laver vi et projekt med den. Det tænker vi over, siger Kim Russel Jensen.

Tidens tand har taget for sig af Else II. Også af navnet - se næste foto ... Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Else II, står der. Denne slæbejolle til en motorbåd er en gave fra Svendborg Museum. Jollen er bygget i Gammel Hestehauge i 1928, sandsynligvis på Sophus Webers kendte værft. Museumschef Esben Hedegaard oplyser, at jollens egentlige navn er Telse II. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce