Annonce
Langeland

En læser spørger: Hvorfor er busserne ikke billigere for pensionister som i Jylland?

Ib Folke Rasmussen mener, at busserne er alt for dyre, og han foreslår nu, at alle pensionister ligesom i flere jyske kommuner kan købe et buskort til 365 kroner, og få ret til at køre ubegrænset med busserne i et år  Foto: Ole Grube
Ib Folke Rasmussen ved, at pensionister i fire jyske kommuner kan købe et årskort til bussen til 365 kroner og herefter køre alt det, de vil. Hvorfor kan vi ikke det på Langeland, spørger han, og sætter redaktionen i arbejde.

Lejbølle: Der er kun fem personer i bussen, da den kører fordi på hovedgaden midt i Lejbølle fredag formiddag. Chaufføren og fire passager.

82-årige Ib Folke Rasmussen kigger efter bussen og ryster på hovedet:

- Det er jo vanvittigt, at de store busser er næsten tomme, siger han og leverer dagens udfordring til avisens udsendte:

Annonce

- Kan I ikke undersøge, om pensionister kan få lov til at køre billigt med bussen? Jeg ved, at de i Randers, Struer, Holstebro og Horsens har en ordning, hvor pensionister kan købe et årskort til 365 kroner og køre alt det, de vil. Kunne vi få den ordning på Langeland, så kunne pensionisterne komme meget mere ud, og samtidig kunne vi få fyldt busserne op, siger Ib Folke Rasmussen.

Et columbusæg

Og det er ganske rigtigt, at pensionisterne i de fire jyske kommuner kan købe et årskort til 365 kroner, og reelt køre ubegrænset med bussen for en krone om dagen. Derudover har Herning Kommune netop besluttet at indføre ordningen fra årsskiftet.

Den startede som et forsøg i Randers for 10 år siden. Og den er en kæmpe succes, fortæller formand for Miljø- og Teknikudvalget Frank Nørgaard (DF). 6000 borgere over 65 år købte sidste år kortet i Randers.

- Vi ved, at mange pensionister ikke har egen bil, og på den her måde giver vi dem et tilbud om at kunne komme rundt i kommunen uden at skulle betale en formue for det. Samtidig understøtter vi den kollektive trafik, der er her i forvejen, ved at lade flere bruge den, siger Frank Nørgaard.

365-kortet

Fire jyske kommuner har indført et buskort til 365 kroner, som giver pensionister (over 65 år) og førtidspensionister ret til at køre ubegrænset med bussen indenfor kommunegrænsen i et år.

Randers Kommune startede ordningen – først helt gratis – og siden med en egenbetaling på 365 kroner om året. Siden har Horsens, Holstebro og Struer indført 365-kortet, og næste år hopper Herning med på vognen.

I Randers er det en kæmpe succes. Her købte 6000 pensionister sidste år kortet. I Holstebro har 500 købt det, i Horsens har 1800 pensionister 365-kortet, mens 100 ældre har købt det i Struer.

Det er de samme argumenter Ib Folke Rasmussen bruger. Han tager turen frem og tilbage mellem Lejbølle til Rudkøbing et par gange om måneden, og betaler 54 kroner for en returbillet. Med 365-kortet slipper han væsentligt billigere.

Han kalder ordningen for et columbusæg.

- Det vil komme pensionisterne til gode, og så vil man samtidig få fyldt busserne op. Alle vil være glade, siger Ib Folke Rasmussen, der har diskuteret forslaget med en chauffør.

- Jeg sludrer tit med chaufførerne, og de siger også, det er vanvittigt, at de ligger og kører med så få folk, fortæller han.

Ib Folke Rasmussen betaler 54 kroner for at komme frem og tilbage mellem Lejbølle og Rudkøbing. Foto: Ole Grube

Ib Folke Rasmussen er medlem bestyrelsen i både Ældrerådet og Ældresagen på Langeland, og han er også aktiv i Frivilligcentret. Og han mener, det er alt for dyrt at køre med bus.

- Min svigermor boede i Rudkøbing, og når hun besøgte os, kostede en billet 10 kroner. Men da den steg til 30 kroner, begyndte vi at hente hende, siger han og spiller CO2-trumf på bordet.

- To pensionister fra Lohals skal betale næsten 200 kroner for at komme til Rudkøbing og tilbage igen, og derfor tager de bilen, men hvis vi havde en ordning som i Jylland, ville de tage bussen og spare noget CO2. Og der er jo masser af plads i de næsten tomme busser, siger Ib Folke Rasmussen.

Annonce

En dråbe i havet

I Midtjylland ejes trafikselskabet Midttrafik af Region Midtjylland og 18 midtjyske kommuner, og det er også dem, der betaler for driften af bustrafikken. I Holstebro er der 500 ældre, der bruger 365-ordningen, og det koster kommunen en ekstraregning på 28.000 kroner om året.

Du spørger, vi finder svaret

Rasmus Guldsmed spurgt i sidste uge, om det ikke gav mere mening af bygge en ny bro, i stedet for at blive ved med at lappe på den gamle? Vi fandt svaret.

Nu spørger Ib Folke Rasmussen, om Langeland Kommune ikke kan indføre det samme årsbuskort til pensionister, som er en stor succes i flere jyske kommuner.

Du kan også sætte redaktionen i arbejde. Spørg om alt, hvad der falder dig ind. Stil dit spørgsmål her: https://spoergredaktionen.faa.dk/langeland/

Det vil formentlig ikke være skudt helt ved siden af, at salget af et lignende kort vil være nogenlunde det samme på Langeland. Frank Nørgaard fra Randers mener, pengene er givet godt ud, og han opfordrer sine kolleger på Langeland til at gå i samme retning.

- Vi har indført det som et tilbud, der skal gøre det nemmere og mere attraktivt at være ældre i Randers Kommune, og det er utrolig populært. Man gør livet lidt nemmere for de ældre, som kan komme rundt, når de skal på besøg, til fritidsaktiviteter eller ud at handle, siger han.

Og hvad er det gode argument overfor nogle langelandske politikere, der konstant kæmper med at få budgetterne til at nå sammen?

- At det er en dråbe i havet i forhold til, at man har en stor gruppe mennesker, der er ret glade for denne her ordning. Det skal vi som politikere huske at sætte pris på, i stedet for altid at gøre livet surt for borgerne, siger Randers-politikeren.

Annonce

Foretrækker børn og unge

Og så er vi fremme ved de langelandske politikere, der skal kunne se de samme muligheder som deres kolleger i Randers, Struer, Holstebro, Horsens og Herning.

Der er fire passager i bussen, da den kører gennem Lejbølle fredag formiddag. Ib Folke Rasmussen foreslår, at de mange tomme sæder bliver stillet til rådighed for pensionister, der køber et årskort. Foto: Ole Grube

Det kan kommunalbestyrelsens repræsentant i Fynbus’ bestyrelse Jan Ole Jakobsen (V) ikke. Han mener i hvert fald, at Ib Folke Rasmussen skal gå til Ældrerådet med sit forslag, og at Ældrerådet samtidig skal pege på, hvor pengene til sådan en ordning skal findes.

- Og hvis jeg skal sige det lidt firkantet, så så jeg hellere, at det var alle vores skoleelever under 18 år, der kunne komme næsten gratis rundt med busserne, siger Jan Ole Jakobsen.

Hvorfor det?

- Fordi de har brug for at kunne færdes mere frit med deres legekammerater. Jeg ved godt, at vi ældre også har brug for legekammerater, men en stor del af os har en økonomi, hvor vi godt selv kan betale for de ture, siger han.

Annonce

Prisen afskrækker ikke

Formanden for Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget, Bo Nissen (K), er anderledes medgørlig. Han synes, ideen er god, og han vil nu forelægge Ib Folke Rasmussens forslag for sine politiske kolleger på det næste møde i udvalget den 16. november.

- Det er altid godt, når nogen interesserer sig i, hvordan vi kan gøre tingene bedre. Jeg bider mærke i, at det ikke handler om for få busafgange, men om prisen, og nu vil jeg udsætte forslaget for en test i udvalget, siger han.

I Holstebro koster ordningen kommunen 28.000 kroner. Hvad siger du til det?

- Beløbet afskrækker mig ikke, hvis det kan være til glæde for en masse borgere. Vi skal måske finde pengene et andet sted, men det har vi gjort før, siger Bo Nissen.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Reaktioner på ny multiarena i Svendborg: Stor begejstring, men politiker er skeptisk

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Efter kraftig opfordring fra politiet: Ny parkeringsplan kan sende p-vagter tilbage på gaden

Svendborg For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Svendborg

To mænd dømt og udvist af landet for tyveri af spiritus: SuperBrugsen i Skårup oplever flere, der snupper de dyre flasker

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Sport For abonnenter

Svendborg-Oure FA er i 3. division - nu falder afgørelserne i Danmarksserien

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Langeland

Øhavsmarkedet er skudt i gang: - Ulla er ny og håber på mange besøg over sommeren

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Sport For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Multiarena i Svendborg kan sikre, at vi ikke længere skal være underdogs

Livsstil For abonnenter

Michael Ahlefeldt laver kunst i neon: - Jeg blotter mig med det her

Faaborg-Midtfyn

Endnu en investering er på vej: Steensgaard vil gerne købe mere jord

Annonce