Annonce
Svendborg

En læser spørger: Er bombegrunden på Græskæmnervej forurenet med asbest?

Sådan så villaen på Græskæmnervej 17 i Svendborg ud dagen efter eksplosionen. Arkivfoto: Michael Bager
Anders Strandgaard Olsen har været interesseret i at købe bombegrunden på Græskæmnervej, men han har trukket sig igen, fordi husets tag i BBR er registreret som asbesttag. Kommunen kan imidlertid oplyse, at taget blev udskiftet for cirka 10 år siden.

Svendborg: Tøv en kende inden du køber grunden på Græskæmnervej, som netop er sat til salg.

Ordene kommer fra Anders Strandgaard Olsen, som bor på Fruerstuevej sammen med sin familie og som i øjeblikket er på udkig efter et hus eller en byggegrund i Svendborg.

- Vi har været interesseret i at købe grunden på Græskæmnervej, men vi har trukket os igen, da vi kan se, at der har været asbesttag på huset. Da det eksploderede, må asbesten være drysset ned over grunden og nabogrundene, og jeg ved, at det koster en formue at rydde sådan noget op. Man kan jo ikke bare køre det væk i en åben lastvogn, og man skal have værnemidler på, når man går rundt på grunden og rydder op, forklarer Anders Strandgaard Olsen, som er lærer på Simac.

Annonce

Han har bedt avisen undersøge, om grunden på Græskæmnervej 17 er forurenet med asbest, og hvad det i givet fald vil koste at rense grunden.

Grunden, som er udbudt til 1,4 millioner kroner, er sat til salg hos ejendomsmægler Claus Dreyer, Danbolig, og han forklarer, at bobestyreren, som har sat grunden til salg, ikke har oplyst, at grunden skulle være forurenet med asbest.

- Vi har trukket en forureningsattest den 4. oktober i Danmarks Miljøportal, og her står der intet om, at grunden skulle være forurenet. Hvis der var blevet konstateret noget, går jeg stærkt ud fra, at det ville have stået i jordforureningsattesten, forklarer han og fortsætter:

- Desuden skal ruinen jo fjernes, inden man kan bygge nyt, og det mest almindelige vil nok være at skrabe noget af jorden af og fylde det op med nyt jord og sand, inden man går i gang med byggeriet, siger Claus Dreyer.

Hvad er asbest?

Asbest er tynde fleksible fibre, som har været brugt i byggematerialer - især i eternittage - indtil slutningen af 1970'erne. Asbestfibre kan have længder fra cirka 30 cm og ned til mikroskopiske partikler, og hvis man indånder de små asbestfibre, kan de sætte sig fast i lungevævet, hvilket kan give lungelidelser. Asbestfibrene kan også forøge risikoen for lungekræft, især i forbindelse med rygning, ligesom det menes at kunne føre til visse andre former for kræft. I Danmark blev anvendelsen af asbest forbudt i 1980. Ordet 'asbest' kommer i øvrigt af det græske 'asbestos', som betyder uslukkelig.

Svendborg Kommune har undersøgt, om grunden er forurenet med asbest, og det er den heldigvis ikke, selvom huset i BBR er registrerer med et asbesttag, fortæller Marianne Wedderkopp, teknisk chef i Svendborg Kommune.

- Vi havde en miljømedarbejder på stedet umiddelbart efter ulykken, og her fandt vi ud af, at asbesttaget er blevet skiftet i 2011 eller 2012. Ved at kigge på luftfotos kan vi se, at der er foretaget ændringer på taget i netop den tidsperiode, og derfor ved vi, at der ikke har været asbest i taget, forklarer hun.

At det stadig fremgår i BBR-registeret, at taget er af asbest, er fordi ejeren ikke har ændret oplysningen, forklarer hun.

- Det er ejeren selv, som skal registrere i BBR, at der sker ændringer på huset, siger Marianne Wedderkopp og tilføjer, at det nye tag var af asbestfrit eternit.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Pludselig kan Roberts verden vælte: Pårørende til psykisk sårbare efterspørger akuttilbud

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Som 14-årig fandt Teddy ud af, at han var homoseksuel: - Jeg vidste ikke, hvad bøsse betød

Erhverv For abonnenter

Martin fra Svendborg satte en dåse tun til salg for 35 kroner: Den blev solgt - nu lever han af det

Sport

Med video-analyse: GOG's vanvittige comeback - fra nede i sækken til to sekunder fra sejr

Navne For abonnenter

Scandinavian Star-katastrofen: Kristina Siig står i spidsen for den sidste undersøgelse

For abonnenter

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Midtfynsk tatovør taler ud om årelangt seksuelt overgreb: - Det kan ske for alle

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Svendborg

Bilist overså, at trafikken var gået i stå: Bragede ind i syv andre biler på motorvejen

Svendborg

Uenighed om nyt plejecenter: Udvalgsformand forundret over forslag til placering

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Debat

Weekendklumme: Hvor skal du hen på din næste skiferie?

Ærø For abonnenter

Elever i Marstal bygger bænke og en gris ud af træ: - Vi har lært, at man ikke skal give op

Svendborg

Dagens sydfynske coronatal: Langeland nærmer sig lokale tiltag med incidens på over 400

Annonce