SVENDBORG: Det er træt på, at havnemester Christian Steffensen i Svendborg kunne hænge den røde lanterne ud. Rød for udsolgt langs erhvervskajerne:
- Hvis der skulle komme et fragtskib i dag, havde vi ikke umiddelbart plads til det. Måske kunne vi rokere lidt om. Men der i hvert fald godt fyldt op.
Havnemester Christian Steffensen, SvendborgTil gengæld har vi en livlig aktivitet med andre former for erhvervsfartøjer.
For Christian Steffensen er snakken om, at Svendborg havn er uddøende som erhvervshavn ikke ukendt:
- Den holder bare ikke vand, fastslår havnemesteren:
- Vel har vi ikke mange anløb af deciderede fragtskibe med træpiller eller andet gods over kaj. Sidste år var det omkring 40. Til gengæld har vi en livlig aktivitet med andre former for erhvervsfartøjer. Det gælder både de lokale hjemmehørende og udefrakommende, forklarer Christian Steffensen.
Et aktuelt blik rundt giver et ganske godt billede af den erhvervsmæssige brug af havnen på en hverdag i marts.
Lad os starte ved den såkaldte DLG-kaj, officielt benævnt Østre Kajgade.
Yderst spottede Koøjet NH Towages bugserfartøj Dolphin af Svendborg. Et øjeblik efter smuttede Dolphin længere ind til Nordre Kajgade.
Foran lå graveskibet Helle Saj fra Aarhus-rederiet DBB Dredging og udenpå prammen Gorm fra samme foretagende, der i øvrigt har projektkontor og værksted i Svendborg. Begge DBB-fartøjer ankommet efter opgave i Smålandshavet nogle dage forinden.
Næste numre i rækken var Miljøministeriets Svendborg-hjemmehørende skibe Sif og Frigg til optag af vand og bundprøver. De ankom færdigombyggede fra Faaborg Værft nogle dage før.
Længere henne lå DBB’s bugserbåd Susanne Saj og graveskibet Jesper Saj.
I bassinet ved Honnørkajen så vi bl. a. statens Marie Miljø og den lokale Caroline S plus det solgte tidligere Svendborg-skib Christoffer.
Ved den kommunale del af Frederikskajen modsat Østre Kajgade lå tremastskonnert Zar af Dragør og tomast-skonnert Aron af Svendborg som kunder hos Ring-Andersen.
Foran så vi isbryderen Thorbjørn af Svendborg.