Annonce
Svendborg

- En havn uden skibe er et bedrøveligt syn

En skinnende flot Samka i Mørkedybet for tre uger siden - på vej hjem efter et kortere ophold på Søby Værft. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Samka i god gænge: Børnekunst og tang holder Marstals veterancoaster igang.
Annonce
MARSTAL Marstals blå veterancoaster Samka er en signalstærk del af skipperbyens dna: - Det betydet meget, at der ligger et rigtigt skib i en havn. En havn uden skibe er lidt ørkenagtigt. Det ser ikke godt ud. Det er ikke kun for sådan som nogen os, der har lidt blåt blod i årene. Det er også for inkarnerede landkrabber. De bliver lidt bedrøvelige, hvis de kommer til en havn, hvor der ikke ligger et eneste rigtigt skib, siger Samka-foreningens formand, museumsleder Erik Kromann, Marstal. Samka vendte hjem til Marstal i starten af 1990’erne. Efter fire år i privat eje har den været i forenings-eje siden 1997. Foreningen knyttede sig til søfartsmuseet i 2003, og formålet var og er at holde Samka velbevaret og sejlende. At det er lykkedes, er Samka bogstaveligt talt et strålende eksempel på. Idag fremstår Samka med skrog skinnende nylakeret for tre år siden. - Vi havde den i dok herovre. I et par omgange blev den sandblæst på skrog og dæk og opstående, og så byggede vi hele bemalingen op fra bunden, forklarer Erik Kromann.
Øhavets to carolinere - Samka og Caroline S.- meldes begge i god gænge. Drivkraften er frivillige med de relevante kompetencer. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Danmark rundt fra Svendborg

Samka har siden tirsdag eftermiddag ligget i Svendborg. Anløbet er ikke kun for at gøre sin tre år yngre søster Caroline S godt selskab op til fødselsdagen i dag.

Samka er i fire ugers charter for organisationen Bibiana. Markedsført som m/s Bibiana agerer Samka ”Danmarks kunstskib for børn”. Det er fjerde år i træk Samka har denne tørn, og der er udsigt til en ny i 2020.

Årets rundtur har som tema at lade børn gå på opdagelse i dybhavets univers i form af en udstilling og og aktiviteter i Samkas lastrum.

Svendborg er første anløb på togtet. Derefter følger Kulturmødet på Mors, København og Ebeltoft.

Senere på året skal Samka ud i en ganske anden charter - transport af tang fra Stege til taglægning på Læsø.

- Det gør vi gerne. Ligesom Samka er det en slags kulturhistorie, siger Erik Kromann.

Annonce

- I god gænge

Samka chartres også til dagture i Øhavet, folkenødet på Bornholm og lejlighedsvis i forbindelse med øvelser i Søværnet. I år har Samka også lagt dæk og lastrum til et par bryllupper.

Sammenholdt med frivilliges indsats og det årlige rygstød fra Ærø Kommune på 100.000 kr giver charterne plus støttemedlemmer og sponsorer Samka en, hvad Erik Kromann kalder “fornuftig økonomi”:

- Samka er i god gænge. Den har sejlet godt i de senere år. Det har betydet, at vi ud over den almindelige drift har tilladt os at kunne gøre lidt ekstra ved skibet. Den er så original som muligt - og helt up to date, fastslår Erik Kromann.

Samka er med byggeåret 1956 tre år ældre end Caroline S. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Boblerier: Skadedyr str. XXXXXL

Annonce