Annonce
Faaborg-Midtfyn

En afreven fingerspids, leg med pukkelhvaler og gudesmuk natur: Lisbeths jordomsejling endte i Dyreborg

Lisbeth Lumby Rasmussen har nu slået sig ned i Dyreborg sammen med sin kæreste, hvor hun nyder livet tæt på vandet. Foto: Maria Retoft Pedersen
Lisbeth Lumby Rasmussen købte en båd, sagde sit job op i 2017 og tog sin nyfundne kærlighed, Henrik Jørgensen, med på jordomsejling. I juli vendte de hjem fra deres livs eventyr og slog sig ned i fiskerlejet Dyreborg. Nu har hun skrevet en bog om oplevelserne.
Annonce

Dyreborg: Lisbeth Lumby Rasmussen har altid haft en eventyrer i sig. I løbet af sit 62-årige liv har hun rejst til eksotiske egne af verden, arbejdet i Grønland og besteget Kilimanjaro. Men det var alligevel sit livs eventyr, hun drog ud på, da hun i maj 2017 sagde sit job op, solgte sin lejlighed og drog ud på en jordomsejling på "Xenia", en 42 fods båd, hun havde investeret i et par år tidligere.

- Som ganske ung sygeplejerske arbejdede jeg på en kræftafdeling, og jeg passede alt for mange, der lå for døden, og som gav udtryk for, at de ikke havde nået at føre deres livsdrøm ud i livet. Dengang besluttede jeg mig for, at jeg ville leve livet fuldt og helt, så det ikke skulle ske for mig, fortæller Lisbeth Lumby Rasmussen.

Historien om Lisbeths store eventyr handler både om oplevelser, kærlighed og personlig udvikling. Men for at tage det hele fra begyndelsen, skruer vi lige tiden et par år tilbage, hvor Lisbeth Lumby Rasmussen var ansat som vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus.

- Da jeg var midt i 50'erne, så jeg den grå pensionisttilværelse for mig. Jeg har altid sejlet, og jeg fik idéen om en jordomsejling, som skulle blive den perfekte overgang fra et tidskrævende arbejdsliv i en lederstilling til tilværelsen som pensionist.

Og den idé bed sig fast. Hun købte en båd og gjorde sig mange overvejelser om, hvordan jordomsejlingen praktisk skulle foregå.

- Jeg skulle have nogle gaster med undervejs på turen, men jeg ville gerne have en at dele ansvaret med, forklarer hun.

Og derfor søgte hun efter en kæreste - og sejler - som ville med ud i verden på eventyr.

Lisbeth Lumbye Rasmussen og Henrik Jørgensen

Lisbeth Lumby Rasmussen er 62 år

Uddannet sygeplejerske, har senest arbejdet som vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus.

Hun har to børn, Henrik på 36 og Maria på 34 år samt børnebørnene Laura på tre og August på et år.

Læser mange bøger, sejler, går ture, dyrker spinning og cykler.

Historieinteresseret.

Henrik Jørgensen er 60 år.

Han arbejder som vedligeholdelsesingeniør i et medicinalfirma i Odense.

Han er født og opvokset i Kalundborg og har sejlet hele sit liv. Desuden kører han Land Rover.

Annonce

Forelskede sig i en sejler

- Jeg er typen, der bare springer ud i ting, og jeg søgte på forskellige fora på nettet. Jeg fandt frem til Henrik (Henrik Jørgensen, red.) og skrev til ham. Han søgte ellers kun efter yngre kvinder, og jeg er ældre end ham, griner Lisbeth Lumby Rasmussen.

Parrets første date bestod i en sejltur til Samsø, og da de kom hjem, var de kærester.

- Det er nok meget typisk mig. Jeg lader mig rive med af nuet. Og Henrik lader sig også friste af eventyr. Han var 10 sekunder om at sige ja til at tage med på jordomsejlingen. Hvad er sandsynligheden for, at man finder en kæreste på den måde, og at vedkommende så også siger ja til at tage med ud at sejle jorden rundt?

Sammen istandsatte det nyforelskede par "Xenia", og da forholdet var et år gammelt, og de endnu ikke havde prøvet at bo sammen, stævnede de ud på en parforholdstest, der slår Ikea-testen med adskillige længder.

- Det var jo lidt af et sats for os begge. Men det måtte briste eller bære, det vi begav os ud på. Vi anede ikke, hvordan det skulle gå. Vi skulle bo på ganske få kvadratmeter i flere år, og der er ikke bare et sted, man kan gå hen og være sig selv, hvis man bliver træt af det hele. Men heldigvis gik det over al forventning. Vi havde faktisk ikke et eneste skænderi undervejs. Vi har suppleret hinanden. Jeg er en god navigatør, og Henrik er en fantastisk sejler, siger Lisbeth Lumby Rasmussen.

Annonce

Kulturer og folkeslag

Turen gik fra Danmark til Kanarieøerne, over Atlanterhavet, Caribien, Panama, gennem Panamakanalen til Galapagos, Marquesas-øerne, Tahiti, Bora Bora, Tonga, Fiji, Mikronesien, Singapore, Thailand, Mallorca mm. En rejse på næsten 25.000 sømil (omkring 46.000 kilometer, red.) gennem 38 lande.

- Det er ret sjældent at sejle i Mikronesien. Vi mødte stort set ikke andre sejlskibe. Det er en hel masse øer, som er ret ukendte, og befolkningen lever med deres gamle kultur og traditioner, går med lændeklæde, danser, tror på deres guder osv. Vi drak en kava (en drik baseret på kava-planten, som er en vigtig del af det religiøse og rituelle liv på Stillehavsøerne, red.) sammen med høvdingen for at få lov at ligge ud for hans ø og få lov at dykke der. Det var en af de store oplevelser, fortæller hun.

Hun hæfter sig særligt ved mødet med de forskellige kulturer og den smukke natur rundt omkring i verden, som har gjort et stort indtryk.

- På et tidspunkt dykkede vi sammen med en pukkelhval og dens unge på kilometerdybt vand. Det er et kæmpe dyr på 30 ton, der med et slag med halen kunne slå os ihjel. Men den legede med os i vandet. Det er noget af det, vi har talt allermest om efterfølgende.

- Det har virkelig været en tur, hvor vi har mærket os selv, og hvor vi har haft mulighed for at reflektere over livet. Jeg er blevet mere ydmyg over mennesker, der klarer sig på trods, og over jordens ressourcer, siger hun.

Henrik Jørgensen og Lisbeth Lumby Rasmussen havde kendt hinanden et år, da de begav sig ud på deres livs eventyr. Her er de fotograferet inden afrejsen. Privatfoto
Annonce

En afrevet fingerspids

Selv om parret undervejs var forskånet for det allerværste uvejr og grimme oplevelser, var der alligevel også mindre behagelige episoder undervejs.

Blandt andet beretter Lisbeth Lumby Rasmussen om sejladser gennem piratfyldte farvande, hvor sejlere før hende har mistet deres frihed.

En episode på båden var særlig dramatisk. I en nattetime fik Lisbeth revet sin finger med et tov ind i et spil på båden. Fingerspidsen blev revet halvt af ved uheldet og blottede knoglen, og der var flere dages sejlads, inden båden var i nærheden af civilisation og lægehjælp.

- Det blødte helt vildt, og jeg kaldte på Henrik. Jeg ville klippe spidsen af, men det kunne jeg ikke, da saksen var for sløv. Jeg ringede til en læge i Danmark for at høre, hvad jeg skulle gøre ved det, for der var ikke nogen hjælp at få derude midt på vandet. Jeg satte spidsen på igen, forbandt fingeren og tog noget penicillin. Andet var der ikke at gøre. Efter to dage var den fuldstændig sort, og jeg var godt klar over, at hvis der gik koldbrand i den, var det ikke ret godt.

Da parret nåede til Galapagos to dage senere, kom Lisbeth Lumby Rasmussen til lægen, men de kunne ikke ordne fingeren der. Så hun blev fløjet til Equador og blev indlagt på et hospital, hvor det var meningen, at fingeren skulle amputeres. Men under narkosen fik kirurgen opereret fingerspidsen på plads.

- Han var vældig stolt af det, da jeg vågnede op, og han sagde "surpriiise, nu har jeg syet din stump på igen", husker Lisbeth Lumby Rasmussen.

Efterfølgende fik hun behandlinger i et trykkammer på Galapagos, som fremmede sårhelingen. Hun blev placeret i et lille kammer med et tryk, der svarer til, at man befinder sig 70 meter under havets overflade.

To behandlinger fik hun, og i dag er der kun arrene tilbage, der vidner om episoden.

En eksotisk strand på koralatollen Tikehau i Fransk Polynesien. Privatfoto
Annonce

Roen ventede i Dyreborg

Egentlig skulle jordomsejlingen have varet et sted mellem tre og fem år, men den blev kortere end forventet. Det var der primært to årsager til.

- Turen blev dyr. Vi havde budgetteret med omkring 10.000 kroner om måneden, og beløbet lå nærmere omkring 17.000 til mad, reparationer på båden, havneafgifter mm., fortæller Lisbeth Lumby Rasmussen.

Hjemme i Danmark var Lisbeths datter i mellemtiden blevet gravid med Lisbeths andet barnebarn.

- Vi var i et område med zikavirus, og derfor kunne hun ikke komme og besøge os. Og det har hele tiden været en af præmisserne for vores tur, at vores familier kunne komme på besøg undervejs og være med os, fortæller hun.

Parret købte et hus på Dyreborgskovvej, og i juli 2019 vendte de hjem for at tage hul på en ny tilværelse i det lille sydfynske fiskerleje.

- Det var vigtigt for os, at vi kunne bo tæt på noget vand, og Dyreborg er noget helt særligt. Vi har vores båd nede i havnen, og vi kan sejle ud i Det Sydfynske Øhav, som jeg også gjorde, da jeg var barn, fortæller Lisbeth Lumby Rasmussen.

Hun og Henrik er faldet godt til i lokalområdet.

- Vi er blevet taget rigtig godt imod, og det er som om, der er faldet ro over mig. Jeg læser bøger og går masser af lange ture.

Sådan så Lisbeths finger ud efter operationen. Privatfoto
Annonce

Mod nye eventyr

9. december udkommer bogen "Hele vejen rundt", som Lisbeth Lumby Rasmussen har skrevet om oplevelserne på vandet. Egentlig var den tænkt som en fortælling, der skulle overleveres til børnebørnene. Men Forlaget Mellemgaard ville gerne udgive den, og det første oplag er udkommet i 300 eksemplarer.

- Bogen giver både gåde råd til, hvordan man selv kan komme ud på sådan et eventyr, men den handler også om den personlige udvikling, jeg har været igennem, siger hun om bogen.

Parret har også holdt sit første foredrag om rejsen, og forhåbentlig fører bogudgivelsen flere med sig.

Selv om Lisbeth Lumby Rasmussen umiddelbart har fundet roen i Dyreborg, er hun dog ikke helt færdig med at planlægge eventyr. Næste år skal hun vandre på Caminoen med en veninde.

- Og når Henrik forlader arbejdsmarkedet, har vi planer om at sejle rundt i Middelhavet. Det er en fantastisk følelse, når drømme går i opfyldelse, siger hun.

Parret fik masser af naturoplevelser på deres rejse. Privatfoto
Hjemme i Dyreborg har Lisbeth Lumby Rasmussen nu god tid til børnebørnene. Her er det et-årige August, der er på besøg hos mormor. Foto: Maria Retoft Pedersen
Xenia er nu taget op for vinteren og ligger ved Dyreborg Havn. Foto: Maria Retoft Pedersen
Henrik Jørgensen ved roret ombord på Xenia. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: 1,3 millioner danskere tilbydes test for antistoffer mod corona

Annonce