Annonce
Faaborg-Midtfyn

Emilie roser politikerne: Derfor er Faaborg-Midtfyn det bedste sted i Danmark at være ung

Emilie Helsted Juul, formand for Ungdomsrådet og en af hovedforklaringerne på, at Faaborg-Midtfyn nu er Årets Ungdomskommune. Foto: Torsten Cilleborg
Faaborg-Midtfyn vandt hæder for samarbejde med unge, og prisen som Årets Ungdomskommune inspirerer til at arbjede for at gøre kommunen til et endnu bedre stede at vokse op.

Faaborg-Midtfyn: Formand for Ungdomsrådet Emilie Helsted Juul havde lidt røde kinder, da hun fredag stillede op til blomster- og diplommodtagelse i byrådssalen i Faaborg. Det blev lidt af om omvej for hende at nå til prisoverrækkelse, for hun troede, ceremonien foregik på rådhuset i Ringe og måtte haste retur til Faaborg for at indtage sin hovedrolle ved kåringen af Årets Ungdomskommune.


Det er faktisk ikke så svært at blive hørt som ung i Faaborg-Midtfyn Kommune, politikerne og kommunen vil gerne høre vores ideer og hjælpe med at gennemføre dem.

Emilie Helsted Juul, formand for Ungdomsrådet i Faaborg-Midtfyn


Annonce

Til gengæld har det været en ret lige vej til hæderen for den 19-årige 3. g'er fra Faaborg Gymnasium, der sidste år blev formand for Ungdomsrådet i Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Jeg har jo selv været med til at skrive indstillingen, så jeg synes, hæderen er fortjent, konstaterede hun, da Chris Preuss, formand for Dansk Ungdoms Fællessråd, havde leveret tale, diplom, blomster og en donation på 10.000 kroner.

DUF-formand Chris Preuss (t.v.) havde hæder med til Faaborg, hvor Emilie Helsted Juul og borgmester Hans Stavnsager tog imod i byrådssalen - Emilie Helsted Juul dog lidt forsinket efter en lang omvej. Foto: Torsten Cilleborg

Falsetten gjorde udslaget

Han er blandt andet faldet for historien om Falsetten, ungdomshuset, som kommunen solgte til de lokale unges store fortrydelse. Men i fællesskab fandt kommunen og de unge en løsning, og de unge driver nu selv deres eget mødested.

- Kommunen og de unge stod lidt over for hinanden, men mødtes på midten og arbejder fremad sammen, udledte Chris Preuss.

Historien er ret kendetegnende for forholdene i Faaborg-Midtfyn, mener Emilie Helsted Juul.

- Den er et godt eksempel på, hvordan vi arbejder sammen, men også på, at de unge i Faaborg-Midtfyn har en stemme, og politikerne gerne vil lytte til dem. Det er faktisk ikke så svært at blive hørt som ung i Faaborg-Midtfyn Kommune, politikerne og kommunen vil gerne høre vores ideer og hjælpe med at gennemføre dem.

Annonce

DUF er borgmesterens gamle hood

En stolt Hans Stavnsager var også med ved prisoverrækkelsen, for prisen har en særlig betydning for borgmesteren, en blomst der er vokset i hans gamle hood. Han sad nemlig som generalsekretær for Dansk Ungdoms Fællesråd i 1996-2000:

- Det har ikke haft nogen vægt i valget af Faaborg-Midtfyn, men det har det til gengæld, at vores kommunen prioriterer samarbejdet med de unge, og det fylder selvsagt også i mit arbejde. Og jeg må da sige, at det nok ville have ærgret mig, hvis vi ikke havde fået prisen i min borgmestertid.

Stavnsager finder prisen meget brugbar.

-  Nogle gange hjælper andres anerkendende blik på, at man selv får øjnene op for det gode, man er omgivet af. Vores fokus hjælper også vores ønske om at blive flere. Der er ikke noget galt i, at unge rejser ud for at uddanne sig, men vi vil gerne have dem hjem igen, og der er ikke tvivl om, at man er mere tilbøjelig til at vende tilbage til et sted som voksen, hvor man har haft muligheder for at udfolde sig som ung.

Annonce

En endnu bedre ungdomskommune

For borgmesteren fortætter arbejdet med at blive en bedre ungdomskommune.

- Vi arbejder jo intenst med Campus Faaborg-planerne ud fra vores viden om, hvor vigtigt det er at have et lokalt uddannelsesmiljø, og så har vi lige afsat penge til et projekt, der arbejder med ensomhed blandt unge, der jo desværre ikke er blevet mindre relevant under corona-krisen, siger han.

Derfor pris til Faaborg-Midtfyn

Faaborg-Midtfyn vinder førstepladsen for at understøtte det frivillige engagement blandt kommunens unge. De unge i kommunen beskriver selv, at der er "plads til fuck ups", og at man ikke behøver at lade bekymringerne for deadlines vinde over den gode idé.

Blandt andet nævnes eksempler på, hvordan kommunen har hjulpet med at finde fejl i foreningers regnskaber, så de ikke opstår igen, eller hvordan man ikke behøver at aflyse en festival, fordi man stadig bøvler med pladstilladelsen efter deadline.

- Der bliver fundet løsninger på aktuelle problemstillinger, men der er samtidig et fokus på at komme dem i forkøbet i fremtiden, lyder det fra et imponeret dommerpanel i en pressemeddelelse.

Også for Emilie Helsted Juul fortsætter arbejdet.

- Jeg er jo formand for ungdomsrådet for alle unge i en geografisk stor kommune, og vi arbejder nu på, at ungdomsrådet når ud i alle grene af kommunen, så man ikke får indtryk af, at det blot er unge i Faaborg og Ringe, der har en stemme. Løsningen kan være flere lokale afdelinger.

Formand for Ungdomsrådet Emilie Helsted Juul har travlt med at udbrede rådets arbejde til hele kommunen. Foto: Torsten Cilleborg

- Desuden har vi efterhånden et stort efterslæb med de aktiviteter, vi gerne vil lave, men som er udskudt på grund af corona. Og til efteråret kommer der et kommunalvalg, hvor jeg håber, vi kan skabe en masse aktiviteter, der får unge til at engagere sig og stemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hvorfor glemmer I altid os sejlere: En bro vil tvinge os ud midt på Lillebælt

Annonce