Annonce
Fyn

Om ni år mangler der 8200 sygeplejersker: Emilie kan blive en yderst eftertragtet medarbejder

- Jeg tror, der er ret mange unge, der går op i, hvilken løn de kommer til at få. Men det er ikke det afgørende for mig, siger Emilie Kross, som er 19 år og går i 3. g på Tornbjerg Gymnasium. Foto: Kenneth Klingenberg.
Oven på en langvarig sygeplejestrejke og historier om fortravlet sygehuspersonale samarbejder Odense Universitetshospital og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole om at sælge uddannelsen til sygeplejerske til fynske unge.

Odense: Der hænger stadig runde, røde papirskilte med sloganet "Vi er mere værd" i vinduerne i den røde bygning, der blandt andet huser Odense Universitetshospitals allergiafdeling. Og uanset om det lykkes sygeplejerskerne at få en højere løn eller ej, vil deres værdi for samfundet næppe blive mindre, end den er i dag.

For om 10 år vil antallet af danskere, der har rundet 80 år, være steget med cirka 54 procent. De flere ældre vil, alt andet lige, lægge øget pres på sundhedsvæsenet. Problemet bliver ikke mindre af, at den mangel på sygeplejersker, som allerede mærkes på sygehusene i dag, kan være endnu større i 2030, hvis der ikke gøres noget for at få flere ind i faget.

En analyse, som Danske Professionshøjskoler - der blandt andet uddanner sygeplejersker - fik udarbejdet i foråret, konkluderede, at der om bare ni år vil mangle 8200 sygeplejersker. Undersøgelsen blev vel at mærke lavet, før sygeplejerskerne stemte nej til deres overenskomstforslag og gik i strejke hen over sommeren. Og den kunne af gode grunde heller ikke tage højde for det forslag om nærhospitaler, som regeringen præsenterede onsdag i denne uge.

Annonce

Stor travlhed

Sygeplejerskerne har ikke lagt skjul på, at de mener, de er for få til for meget arbejde og for lille en løn, og senest har TV2 i to dokumentarprogrammer - sidste del blev sendt torsdag aften - berettet om den travlhed og store mængde af opgaver på sygehusene, som får både læger og sygeplejersker til at overse eller glemme at følge op på faresignaler hos patienter. De såkaldt utilsigtede hændelser kan i værste fald koste patienter livet.

Alligevel smiler Emilie Kross, når hun fortæller, at hun overvejer at blive sygeplejerske. Den 19-årige elev fra Tornbjerg Gymnasium bruger tre dages studiepraktik på sygeplejerske-uddannelsen under UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, og en af dagene tilbringer hun sammen med Birgitte Lynggaard, som er sygeplejerske på Odense Universitetshospitals allergiafdeling.

Lønnen er faktisk ikke noget, jeg tænker så meget over. Jeg har lyst til at lave noget, som jeg er glad for, og hvor jeg har lyst til at komme på arbejde. Men jeg vil selvfølgelig gerne have en nogenlunde løn, så jeg forstår godt strejken.

Emilie Kross, måske kommende sygeplejerske-studerende
Birgitte Lynggaard (th.) har Emilie Kross med som føl på allergiafdelingen på OUH, hvor den 19-årige gymnasieelev kommer tættere på at opleve, hvordan arbejdet som sygeplejerske kan være i praksis. Foto: Kenneth Klingenberg.
Annonce

Lønnen er ikke afgørende

- Jeg har i lang tid tænkt på at blive sygeplejerske, og så var det her en god mulighed for at opleve, hvordan det er at være sygeplejerske. Min kusine er i gang med at læse til sygeplejerske, så vi har snakket om det, og jeg syntes, det lød spændende. Det har altid interesseret mig at arbejde med mennesker, og jeg føler, at man som sygeplejerske er ret tæt på patienter.

- Man hjælper andre og gør jo en forskel for nogle mennesker. Det har jeg selv prøvet, da jeg var indlagt nogle dage her på sygehuset, hvor der var nogle sygeplejersker, der gjorde et indtryk på mig.

Og sommerens strejke og kamp for højere løn og bedre arbejdsvilkår har ikke fået Emilie Kross på andre tanker.

- Når man snakker om at blive sygeplejerske, er der mange, der tænker på det med lønnen. Jeg tror, der er ret mange unge, der går op i, hvilken løn de kommer til at få. Men det er ikke det afgørende for mig.

- Lønnen er faktisk ikke noget, jeg tænker så meget over. Jeg har lyst til at lave noget, som jeg er glad for, og hvor jeg har lyst til at komme på arbejde. Men jeg vil selvfølgelig gerne have en nogenlunde løn, så jeg forstår godt strejken.

Tror du, du ville kunne finde dig til rette under de forhold, der er nu?

- Det ved jeg ikke. Hvis jeg blev så glad for mit arbejde, som jeg tænker nu, at jeg kunne blive, så tror jeg godt, at jeg kunne affinde mig med det. Hvis det er noget, man brænder for, så tror jeg på, at man kan.

Annonce

- Det SKAL ændres

Uddannelsen til sygeplejerske tager tre et halvt år, så Emilie kan tidligst være klar til et job om fire år. Og da bliver hun ikke mødt af de samme arbejdsvilkår, som sygeplejerskerne på nogle afdelinger har i dag.

Det er Birgitte Lynggaard, som har været sygeplejerske siden midten af 1980'erne, sikker på.

- Vi har altid haft travlt, og så får vi et pusterum indimellem. Det skal man have. Men det får de ingen steder ude på sengeafdelingerne i dag, og det nedbryder folk fuldstændig. Men det er bedre om tre år, for der skal ske en ændring. Ellers så brænder det hele sammen.

Det må være noget af en opgave for jer at skulle formidle glæden ved jobbet til Emilie, samtidig med at I ved, hvor travlt kollegerne har?

- Ja, men det må gerne være sådan, at man har travlt. Du kan jo ikke bygge en afdeling på, at der hele tiden sidder nogen inde på et kontor og venter på at blive kaldt ud, når der bliver travlt. Men lige nu har alle travlt, og der er ikke en buffer nogen steder. Det er derfor, jeg tror på, at det bliver ændret. Fordi det skal ændres. Der er ikke nogen anden udvej, siger Birgitte Lynggaard.

Beretninger om sygeplejersker, der går grædende hjem fra arbejde, kan godt give en lille bekymring, siger Emilie Kross. Men det afskrækker hende ikke:

- Man kan jo altid prøve. Og hvis det ikke er noget for en, så er der så mange andre muligheder. Selvom jeg uddanner mig som sygeplejerske, er det jo ikke, fordi jeg skal arbejde her på sygehuset. Man kan finde alt mulig andet, man også kan.

Birgitte Lynggaard gør dog, hvad hun kan for at sælge en fremtid som sygeplejerske på et hospital:

- Det er mit mål i dag: at vise Emilie at det lade sig gøre at være et sted, hvor der faktisk er tid til at få en kop kaffe og tid til at tage sig ordentligt af patienterne og få snakket med dem.

Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Sport

Følg med live: GOG vil sætte østjysk forfølger af i slutspillet

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Fyn

Chef og ansat bytter rolle efter 25 år: - Jeg har altid holdt virkelig meget af Dorte, ellers kunne vi ikke gøre det her

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Holger og konen sagde nej til unionen og gik fra hinanden - nu siger han ja til at forlade sit eget forbehold

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Svendborg

Unge mennesker råbte 'Hvad kigger I på': Så blev der delt knytnæver ud

Annonce