Annonce
Ærø

Ellens søprøver går efter planen: - Vi sejler, og det fungerer

Det går planmæssigt fremad med søprøverne, lyder meldingen fra teamet bag elfærgen. Foto: Ærø Kommune

Ærø: - Vi sejler, og det fungerer.

Sådan er den foreløbige konklusion fra projektkoordinator Trine Heinemann, efter at man i elfærgeprojektet nu er godt og vel halvvejs igennem søprøverne med Søfartsstyrelsen.

Det er blandt andet den overordnede funktionalitet, der testes, altså at man kan sejle, og at man kan sejle så og så langt på fuld kraft uden alarmer. Man fremprovokerer også nogle situationer, hvor et batterirum lukker ned, og tester, om systemet fungerer, som det skal, når man starter det op igen.

- Og vi tjekker, at vi har energi nok til at nå til Fynshav og tilbage igen, og det har vi, kan jeg sige, siger Trine Heinemann.

Man er også nede i små tekniske detaljer som at kigge på, om dørene lukker rigtigt, og om der er skilte de rigtige steder, fortæller Trine Heinemann, som oplyser, at der er flere søprøver i næste uge, hvor batterierne også skal færdigbalanceres.

Sideløbende med søprøverne er Ærøfærgerne begyndt sin træning af personalet, og derfor forventer trine Heinemann ikke flere forsinkelser, selv om overtagelsesdatoen på papiret er skubbet 14 dage.

- Vi have en planlagt formel takeover, hvor partnerne afleverer skibet til os, og det var planlagt til i dag (onsdag, red.), men de kan ikke aflevere, før de har fået alle godkendelsespapirer, men det burde ikke skubbe passagersejladsen, fordi Ærøfærgerne godt kan være med til at lave deres træning, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Trøjeskifte - og nu holder GOG øje med ham

Læserbrev

Debat: Man mister noget uerstatteligt og unikt på søfartsmuseet, hvis man fusionerer

Læserbrev: Jeg er ikke fra Marstal, har ikke familie på øen, har aldrig boet der. Men jeg har i en årrække arbejdet sammen med Marstal Søfartsmuseum inkl. coasteren Samka. Jeg er bedrøvet på alles vegne i den i Fyns Amts Avis omtalte tvist, men angår spørgsmålet kompetencer og åbenhed på Marstal Søfartsmuseum, så har jeg oplevet det stik modsatte af, hvad jeg har læst i avisen fredag 27. september. Jeg ville ikke tro det, hvis søfartshistorien i Marstal blev formidlet i et sprog tilpasset tidens normer og formidlingstrends. Når jeg besøger museet eller engagerer dets ansatte i mine projekter, er det afgørende, at de, der formidler historien ikke blot har læst den, de har levet den. De er originaler i ordets fineste betydning. Moderniserer man museet, eller fusionerer man det med eksempelvis Ærø Museum, så mister man noget uerstatteligt og unikt, og jeg, sammen med mange andre, kan lige såvel tage til Holbæk, Helsingør eller Hobro. Jeg kender alt til forskningsmiljøer, hvor den viden der genereres, bliver inden for murerne. På Marstal Søfartsmuseum er det omvendt. Søfartshistorien eksisterer mellemfolkeligt - på museet og i byen. Vil man tættere på, kan man engagere sig som frivillig - dem er der mange af hos Marstal Søfartsmuseum - folk arbejder for at bevare en fælles arv og betragter hinanden i øjenhøjde, ph.d., skolelærer, tømrer eller maskinmester. Indfødt eller tilflytter er underordnet - det væsentlige er søfartshistorien som fællesnævner. Hvad angår kompetencer i øvrigt, så har jeg oplevet museets ansatte og frivillige gøre studerende fra 16 nationer nysgerrige på søfartshistorie, respekt. Gennem de seneste seks år har jeg besøgt Marstal Søfartsmuseum med studerende mange gange. Sidste år havde vi 36 internationale arkitektstuderende på ekspedition i Det Sydfynske Øhav. Heraf er der flere, der på eget initiativ har videreudviklet deres relation til museet og tilført Ærø en række udviklingsidéer. At de gider det, baserer sig på den fantastiske imødekommenhed vi har oplevet på museet - uanset om vi var kvinder eller mænd, fra Holland, Hong Kong eller København.

Annonce