Annonce
Debat

Eliten bestemmer over Danmarks fremtidige natur

Bent Juul Sørensen mener, eliten styrer Danmarks naturpolitik. Foto: Katrine Becher Damkjær

En lille, snæver elite bestemmer over Danmarks fremtidige natur. Den demokratiske indflydelse er en saga blot. En lille gruppe af videnspersoner og forskere, der ikke nødvendigvis er forankret i en faglig sandhed, præger debatten. De kører en bevidst strategi, der vil ændre lovgivningen og dermed forvaltningen. Mange ting vil blive låst fast langt ind i fremtiden, og ingen politiker, ingen partier, ingen embedsmænd tør tage dette opgør.

Sandheden er også svær at finde. Så der skal mod til at træde ind i debatten. Man bliver nemt gjort til uvederhæftig. Alle dem, der ønsker magt over andre, kommer på barrikaderne. Desværre varierer naturpolitiken samtidig lidt efter regeringsmagten, hvilket den er alt for vigtig til!

Danmarks Naturfredningsforening forfølger et elitært natursyn, der hersker i byerne. Dette harmonerer ikke med ønsker i provinsen og på landet. Her er nemlig også en stor vilje til at beskytte naturen.

Annonce

I forbindelse med de nye naturnationalparker skal jagt flyttes over i naturbeskyttelsesloven. Dette er ikke rimeligt, da jagtinteresserne går bredere ud.

Såkaldte biodiversitetseksperter sætter dagsordenen uden at have videnskabelig forskerautoritet. Videnskab, personlige holdninger samt politiske holdninger og strategier blandes sammen. Det er svært at finde hoved og hale i!

Det store dyr i åbenbaringen er “rewilding” og store parker med et 2,5 meter højt hegn omkring. Dengang Lego-familien ville indhegne deres skove var ramaskrigene store. Nu er det pludselig blevet dansk politik.

Udfordringen med hegn kan for det enkelte individ være, om man er kommet på den rigtige side. Det gælder for både dyr og mennesker. Chancen for at undslippe et rovdyr er ikke stor op imod et hegn.

I de nye parker skal kvæg og heste “tages ud”, inden de dør af sult. Læs: Skydes! Bare ærgerligt, hvis man ikke når det i tide! Måske sulten er startet? Skal der gælde samme regler for hold af husdyr som for dyr i naturnationalparkerne? Eller måske må nogle dyr gerne sulte lidt? I Holland døde der 1100 store dyr i et enkelt park, inden der blev grebet ind. Også i det jyske har vinteren været lang for heste og kvæg, fordi nogle tror græsset også gror om vinteren.

Biodiversitetsfolket kan ikke lide honningbien. Der må ikke være honningbier i naturnationalparkerne og tilsvarende steder. Der findes intet videnskabelig belæg for dette forbud! Men hvordan skal vi almindelige mennesker kunne finde ressourcer til at gennemskue dette? Endsige gøre modstand mod dette synspunkt? Faktisk er det en lidt ærgerlig holdning. Nu har man lige fået lært honningbierne at skelne mellem økologiske og konventionelle planter!

I den ærøske naturpolitik skal indhegningen starte på Nørreholm. Skabe en ø uden ræve? Det er netop det, man ikke vil have skal ske på selve Ærø. Logikken blæser lidt i vinden. En ø uden naturlige fjender vil bare give flere måger og gæs. Det er vist det sidste, lodsejerne i nærheden af Nørreholm behøver? Fredning af enkelte dyrearter giver ofte en utilsigtet skæv fordeling af de øvrige væsner.

Et andet modefænomen er urørt skov. Vi ophører bare ganske enkelt med at dyrke træ i Danmark. Vi får store mørke skove de næste 300-400 år, inden træerne dør naturligt. Skove med vilde flokke af kvæg og heste. Og skove uden lysninger.

Man er ved at omdanne naturen til museum, som mennesket kun må kigge på. Med høje hegn, lukning af skovdriften og “rewilding” bliver det svært for mennesket at være med. Det er på tide med et opgør med københavner-regimet.

I forgangne uge kom det frem, at der er dobbelt så mange insekter i luften ude på landet i forhold til byerne. I grunden vel en slags cadeau til os på landet?

Jeg tror ikke, befolkningen ønsker at forbyde jagt og fiskeri, biavl, dyrkning af træ og svampesamling for i bytte at få at få store mørke skove med vilde dyr, der er indhegnede.

Tiden er løbet fra, at en lille elite egenhændigt styrer vores natur! Naturen er vores i fællesskab. Befolkningen skal ikke udelukkes af høje hegn og hjemmegjorte profeter med demagogiske tendenser.

God sommer.

Annonce
Sport For abonnenter

Sport Fyn vurderer GOG: Farvel til en turbulent sæson

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Svendborg For abonnenter

Huset blev fyldt med skoldhedt vand: Mor til tre hjemløs efter voldsomt fjernvarmeuheld

Svendborg

Kæmpevindmøllerne spøger igen: Kommunen afsætter penge til en ekstern rådgiver

Navne For abonnenter

Hoteldirektør: Svendborg høster frugten af flere års investering

Langeland For abonnenter

Afgørelse om affaldsøer nærmer sig: Slaget skal stå ved kirken

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Vi har haft en stolt tradition for at hjælpe flygtninge

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg

Erhverv For abonnenter

Musikforeninger hjemløse efter salg af Arne B: - Vi har et stort problem

Podcast

Lyt til Mortens Madklub: Tre krydderurter fra Falsled Kro sætter duft på dit sommerkøkken

Annonce