Annonce
Debat

Elfærger er fremtiden

Morten Brixtofte Petersen

Lokaldebat: Elektriske færger bliver fremtiden for transporten til og fra Ærø. Vi mener, at Ærø Kommune (Ærøfærgerne) løbende bør udskifte sin tonnage til eldrevne færger.

Elfærger er i dag dyrere at bygge end traditionelle færger med forbrændingsmotorer, men erfaringerne fra Ellen viser, at: “Fuldt elektriske færger er mere økonomiske end traditionelle dieselfærger. Det er særdeles bemærkelsesværdigt, at E-ferrys evaluering viser, at de højere investeringsomkostninger ved bygning af en fuldt elektrisk færge faktisk allerede er udlignet efter kun 5-8 års drift, selv når der tages hensyn til omkostningerne ved en ladestation og den mulige nødvendighed af at udskifte batteripakken to gange i løbet af færgens samlede levetid.” (Kilde: el-færgeprojekt.dk)

Grunden til, det forholder sig sådan, er, at energieffektiviteten i elfærgen er mere end dobbelt så høj som i en diselfærge. Man får med andre ord dobbelt så meget fremdrift igennem vandet for det samme energiinput ved en elfærge som ved en dieselfærge.

Annonce

Ellen har demonstreret, at en elfærge i normal drift er et fuldgyldigt alternativ til eksisterende færger, der drives af fossile brændsler (skeptikere bør betænke, at Ellen er et forsøg; et udviklingsprojekt med hvad det indebærer).

Med en stram kommunal økonomi har kommuner med økonomisk ansvar for færgedrift behov for en økonomisk håndsrækning fra staten til at overkomme den ekstraudgift, som en kommune påtager sig i de første 5-8 år, efter den har besluttet at anskaffe en elfærge frem for en dieseldreven.

Vores lokalt valgte folketingsmedlem og transportordfører, Rasmus Helveg Petersen (B), forstår udfordringen og arbejder for, at der etableres en statslig pulje, der kan hjælpe kommunerne til at træffe det rigtige valg - elfærge - når der skal investeres i nye færger.

Set fra et ærøsk perspektiv vil en øget udbredelse af elfærger også gavne beskæftigelsen, fordi Søby Værft er førende på teknologien i elfærger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Dispensationer i stride strømme

Annonce