Annonce
Svendborg

Elever udforsker vandet

Skoleelever i 4-6 klasserne i Svendborg kommune skal lære om grundvandets betydning for liv i Svendborg. Arkivfoto
Den nationale Naturvidenskabsfestival i uge 39 sætter i år fokus på grundlaget for alt liv på Jorden – vand. Svendborg Kommunes 4.- 6. klasser bliver i den anledning inviteret til Grøn Fredag.

Svendborg: Elever fra mellemtrinnet i Svendborg Kommunes skoler tager fredag i uge 39 de naturvidenskabelige dykkerbriller på for at blive klogere på det blå guld, nemlig grundvandet, som vi bor og lever ovenpå, og som har stor betydning for livet og naturen i Svendborg.

Fredag 27. september er klasserne inviteret på Rantzausminde Skole til Grøn Fredag, en anderledes skoledag fyldt med aktiviteter med miljø, klima og naturvidenskab i centrum.

Aktiviteterne vil knytte sig til grundvandets betydning for liv i Svendborg. De foregår i samarbejde med skolens ældste elever og det lokale forsyningsselskab, Vand og Affald.

Annonce

Forstå principperne

Tanken er at eleverne får forståelse af grundvandsprincipperne.

Elevernes vil udforske grundvandet ved hjælp af grundvandsmodellen Scandidact, der kan give en visuel demonstration af de basale grundvandsprincipper.

Rantzausminde Skole har til Grøn Fredag søgt om og fået bevilget 7.500 kroner til køb af en grundvandsmodel.

Beløbet kommer fra Naturvidenskabsfestivals Uddelingspulje. Puljen er støttet af Carlsbergs Mindelegat, der i 2019 støtter arrangementer i festivalen med godt 1 million kroner.

Vandets hemmeligheder

Over hele Danmark dykker flere end 150.000 børn og unge fra grundskoler og ungdomsuddannelser ned i det våde elements mysterier, når de i slutningen af september bruger alt fra to timer til en hel uge på ny, anderledes og eksperimenterende naturvidenskab.

Temaet for Naturvidenskabsfestival 2019 er ”Vandets hemmeligheder”.

Festivalen holdes i dagene 23. - 27. september og arrangeres af Astra - det nationale naturfagscenter.

Alle skoler bestemmer selv, hvordan festivalen skal forme sig, mens Astra bidrager med undervisningsforløb, materialer og inspiration.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Tagsten og tagsten er ikke det samme

Lokaldebat: I Teknik- og Erhvervsudvalget var der i sidste uge en ophedet debat i et ellers uskyldigt dagsordenpunkt på en igen meget lang dagsorden – en sag, der nu skal drøftes på det kommende byrådsmøde. Emnet handler om en dispensation fra en gældende lokalplan, hvor en bygherrer på et nyopført hus ønsker at anvende andre materialer end der er angivet i lokalplanen, og vil dermed afvige fra de byggematerialer nabohusene er opført med. Sagen handler om materialevalg i et konkret byggeprojekt. Bygherrer ønsker at anvende cementtagsten i stedet for for eksempel teglsten, som er et dominerende byggemateriale i lokalsamfundet. Der er allerede angivet masser af alternativer til teglsten i lokalplanen. Dog ikke cementtagsten. Giver Byrådet lov til dette nybrud, kan det sandsynligvis påvirke huspriserne i området, når der er et hus, der på den måde skiller sig ud med et radikalt andet materialevalg. Den samfundskontrakt, der er opstået mellem nuværende borgere i et lokalsamfund og byggemyndigheden, skal ikke udsættes for angreb hver gang der enten bygges nyt eller blot, fordi bygherre kan finde et alternativt produkt, der er billigere på markedet. Det kan hverken politikerne eller et lokalsamfund holde til i længden. At der er indskrevet teglsten i lokalplanen, som en blandt flere muligheder, handler ikke bare om at skabe bygningsmæssig harmoni i et lokalsamfund, men handler også om at fastholde en kulturhistorisk dimension – at teglindustrien har betydet meget på Sydfyn. Politikerne i Byrådet må stå vagt om denne lokale bygningskultur – og vise respekt overfor de naboer, der har overholdt lokalplanen. Alt andet er utroværdigt.

Annonce