Annonce
Langeland

El-direktøren, der måske skal fyre sig selv: - Det er et ret hypotetisk spørgsmål

Kim Henning Hansen synes ikke, det er problematisk, at han både er direktør i Fonden Langelands Elforsyning og alle dens fem datterselskaber. Heller ikke selv om det er i strid med en af anbefalingerne for god fondsledelse. Foto: Finn Eriksen
Fonden Langelands Elforsynings bestyrelsesformand, Jens Oldenbjerg, henviser til fondens direktør, Kim Henning Hansen, i sagen om, at det er i strid med god fondsledelse at have samme bestyrelse i fonden og de underliggende selskaber. Hvilket betyder, at Kim Henning Hansen kan komme i en situation, hvor det er klogest at stange en fyreseddel ud - til Kim Henning Hansen.

I har valgt at have sammenfaldende bestyrelser i fonden og alle dens underliggende selskaber, selv om det er i strid med en af anbefalingerne om god fondsledelse. Hvorfor?

- Vi er en meget lille fond, og bestyrelsen har vurderet, at sammenfaldende bestyrelser er det, der passer allerbedst til os. Når vi holder bestyrelsesmøder, holder vi dem i alle selskaber på en gang. Vi starter med med fonden, så tager vi Ø/Strøm og så de øvrige selskaber.

Men er det svar på spørgsmålet, synes du?

- Jaeh ... det synes jeg. Sådan som vores størrelse er, fungerer det meget godt.

Ikke desto mindre er det i strid med en af anbefalingerne for god fondsledelse. Tænker I, at anbefalingerne er lavet for sjov?

- Nej. Men det er sådan, at hvis du følger anbefalingerne, så er det okay, og hvis du ikke følger dem, skal du forklare hvorfor. Det er ikke nogle, man skal følge.

Men det er vel trods alt hensigtsmæssigt, at man følger dem, når der nu er tale om anbefalinger?

- Det er rigtigt. Men det er sådan, at anbefalingerne er de samme, uanset om det er milliardfonde med tusindvis af ansatte eller vores med 19 ansatte.

Hvorfor gør det en forskel?

- Det synes jeg, for hvis du har en stor koncern med 1000 ansatte, vil det nok være meget naturligt, at man ansætter en direktør i de underliggende selskaber. Men vi er så lille et selskab, at jeg er ansat som direktør i alle selskaber, men kun får løn i fonden. Det samme med bestyrelsesmedlemmerne - de får også kun honorar i fonden.

Er det for at spare penge, så?

- Nej, det er for at gøre ledelsen mere overskuelig.

For hvem?

- For os, der driver selskabet. Og for de ansatte. De er alle ansat i Fonden Langelands Elforsyning og arbejder så for datterselskaberne. Og så bliver der sendt en faktura for deres arbejde fra fonden ned i datterselskaberne. Det er sådan, vi har valgt at gøre det, og det er, fordi vi er så små, som vi er.

Når man sidder i bestyrelsen eller direktionen i en fond, så har man pligt til at varetage dens interesser. De er ikke nødvendigvis sammenfaldende med datterselskabets interesser. Når du er direktør i både fonden og datterselskaberne, hvis interesser varetager du så?

- Jeg varetager hele koncernens interesser. Og det er klart, at når vi holder bestyrelsesmøder i datterselskaberne, så er det datterselskabernes interesser, vi skal varetage. Det er også det, vi gør, og vi har netop valgt at lægge alle protokoller frem, så alle kan se, hvad der foregår.

Men alt andet lige: Hvis I får en idé i datterselskabet og synes, den er fremragende, så kan du vel ikke påstå, at der kommer friske øjne på den, når den bliver præsenteret i fonden, når I også udgør ledelsen i den?

- Jeg forstår godt, hvad du mener. Men for eksempel har vi besluttet i Ø/Strøm, hvordan vores markedsstrategi skal være, og det er suverænt bestyrelsen i det selskab, der beslutter det. Men det er fonden, der vælger bestyrelsen, og der har vores bestyrelse så valgt at sætte samme bestyrelse ind, fordi vi er så lille et selskab. Vi har ikke så mange ledere at tage af.

Men hvordan vil så sikre, at man i fonden varetager fonden og kun fondens interesser? For det skal man jo.

- Det er rigtigt. Så hvis det viser sig, at noget i datterselskabet ikke fungerer, kan fondsbestyrelsen jo vælge at sælge det fra.

Korrekt. Men fondsbestyrelsen kunne vel også vælge at fyre direktøren for datterselskabet?

- Det kan den også gøre. Hvis de fyrer mig, så fratræder jeg som direktør i de andre selskaber også.

Som direktør for fonden kunne du også komme frem til, at det ville være bedst for fonden, hvis direktøren for Ø/Strøm blev fyret. Den direktør er dig selv, så hvad ville du så gøre?

- Det er et ret hypotetisk spørgsmål. Jeg gør det så godt som muligt for alle selskaber.

Men man kan komme i en situation, hvor det bedste for fonden kunne være at fyre dig selv. Hvad tænker du om det?

- Det er en meget tænkt situation.

Egentlig ikke. Der bliver da fyret direktører i det her land hver eneste dag?

- Det er da rigtigt. Men jeg har ingen direktører under mig, og hvis bestyrelsen ikke synes, jeg gør det godt nok, må den jo finde en anden direktør til at varetage mit job.

Professor Erik Werlauff, der ekspert i selskaber og fonde, vurderer, at anbefalingerne om god fondsledelse vil blive gjort til lov for alle sektorer, som det er i finanssektoren i dag. Hvad tænker du om det?

- Hvis det sker, indretter vi os selvfølgelig efter det.

I kunne også vælge at gøre det nu og dermed leve op til anbefalingen om god fondsledelse. Vil I det?

- Bestyrelsen har besluttet, at det vil vi ikke. Jeg er enig i den beslutning og synes, det fungerer ganske fornuftigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce