Annonce
Fyn

Ekstraregning for brandsikring på plejehjem: Boligforeninger kvier sig ved at sende regningen videre

Jens Pilholm beklager, at beboerne på et af boligforeningens plejecentre skal betale regningen for et nyt brandanlæg, der skyldes, at kommunen over tid er begyndt at visitere svagere borgere til Sct. hans Parken Plejecenter. Foto: Civica
Boligforeninger er utilfredse med at skulle sende regningen for øget brandsikkerhed videre til beboerne.

Odense: Det er ikke med boligforeningernes gode vilje, at regningen for nye dyre brandanlæg nu sendes videre til ældre og svage borgere i foreningernes ældreboliger.

I Odense skal 21 plejecentre og døgninstitutioner have øget brandsikkerhed for at leve op til lovgivningen. Arbejdet er netop nu i gang og skal være afsluttet i løbet af 2021.

De nye brandanlæg koster millioner af kroner, og foreløbig er der ikke andre steder at sende regningen hen end til beboerne. Men det er ikke i orden, mener direktør i Civica, Jens Pilholm, der peger på, at kommunen indirekte er skyld i, at brandsikkerheden skal øges.

Annonce

Det er nemlig kommunen, der visiterer hjælpeløse borgere til plejecentre, der oprindeligt er bygget til borgere med en vis grad af selvhjulpenhed, og det er årsagen til, at plejecentrene  nu skal have øget brandsikkerheden.

På Sct. Hans Parkens Plejecenter skal der for eksempel installeres nye brandforanstaltninger for omkring 7,5 millioner kroner, og det betyder en huslejestigning på cirka 20 procent - omkring 1000 kroner om måneden. Det skal lægges til en i forvejen høj leje, påpeger Jens Pilholm.

- Civica er ikke tilfreds med, at vi må lade huslejerne stige på den her måde. Vi er jo ikke herre over, at kommunen over tid er begyndt at visitere mindre selvhjulpne borgere til vores ældreboliger, og at der derfor nu pludselig er brug for en anden type brandsikkerhed.

- Vi kunne aldrig drømme om at gå på kompromis med brandsikkerhed, og jeg skal ikke kloge mig på, hvor regningen bør havne, men det er nogle offentlige instanser, der har besluttet det her, og jeg har svært ved at forsvare, at det er beboerne, der skal betale. Man skal huske, at hver afdeling i et alment boligselskab er en selvstændig økonomisk enhed, siger Pilholm.


Vi kunne aldrig drømme om at gå på kompromis med brandsikkerhed, og jeg skal ikke kloge mig på, hvor regningen bør havne, men det er nogle offentlige instanser, der har besluttet det her, og jeg har svært ved at forsvare, at det er beboerne, der skal betale

Jens Pilholm, direktør i Civica


Hjælp fra fælleskassen

Heller ikke direktør Erik Thomsen i boligforeningen Kristiansdal er meget for de varslede massive huslejestigninger hos beboerne på plejecentrene Lille Glasvej og Næsbyhus, som er er organiseret i hans boligforening.

-Det berører mig dybt, for der er i mange tilfælde tale om mennesker, der ikke har ret meget at gøre med. Det drejer sig om at have respekt for mennesker, og de svageste skal man have mest respekt for, som han siger.

Bestyrelsen i Kristiansdals dispositionsfond har nu besluttet, at man vil forsøge at afbøde noget af huslejestigningen ved at betale en del af regningen på i alt 17 millioner kroner. Det er penge, som boligforeningen sparer op ved, at huslejen fastholdes, selv om lånene på en given ejendom efterhånden betales ud. Pengene tilgår boligforeningen som helhed, men brug af pengene har ingen betydning for huslejerne.

- Jeg er ikke meget for det der spil Sorteper, hvor vi skubber rundt med regningen. Nu må vi se fremad og få løst problemet for de beboere, vi taler om her, siger Erik Thomsen.

Civica bryder sig ikke om en løsning, hvor boligforeningens dispositionsfond betaler en del af regningen for brandanlæggene.

-Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det jo beboernes penge. Sender man regningen til dispositionsfonden, er det lige pludselig en masse andre lejere, der skal betale, og det er som jeg ser det heller ikke rimeligt, siger Jens Pilholm.

Annonce
Sport For abonnenter

Sport Fyn vurderer GOG: Farvel til en turbulent sæson

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Svendborg For abonnenter

Huset blev fyldt med skoldhedt vand: Mor til tre hjemløs efter voldsomt fjernvarmeuheld

Svendborg

Kæmpevindmøllerne spøger igen: Kommunen afsætter penge til en ekstern rådgiver

Navne For abonnenter

Hoteldirektør: Svendborg høster frugten af flere års investering

Langeland For abonnenter

Afgørelse om affaldsøer nærmer sig: Slaget skal stå ved kirken

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Fyn

Er du ikke blevet vaccineret endnu?: Fra næste uge falder antallet af vacciner markant

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg

Erhverv For abonnenter

Musikforeninger hjemløse efter salg af Arne B: - Vi har et stort problem

Podcast

Lyt til Mortens Madklub: Tre krydderurter fra Falsled Kro sætter duft på dit sommerkøkken

Annonce