Annonce
Svendborg

Ekstraordinært travlt på Svendborgs spisesteder: - Som om der er sprunget en bombe

 Jesper Ringsmose der driver Café Citronen, har selv måtte tage en tjans i køkkenet for at kunne følge med de mange bestillinger. Foto: Katrine Becher Damkjær
Restauranter og caféer melder om ekstraordinær travlhed i Svendborg på grund af indlandsturister. Det er som om, der er sprunget en bombe, siger caféejer.
Annonce

Svendborg: Flere af byens spisehuse melder om øget travlhed i juli. I sådan en grad, at det hos flere har været nødvendigt at hyre ekstra personale og afvise gæster i døren.

Enstemmigt fra spisestederne lyder det, at det ikke er de sædvanlige tyske og nordiske turister, men indlandsturisterne, der nærmest løber dem over ende.

Hos Café Citronen er det store antal turister også til at mærke. Indehaver Jesper Ringsmose har hyret fire ekstra tjenere og en ekstra kok ind - og så har han selv været nødt til at gå i køkkenet for at få vagtplanen til at gå op.

- Vi har simpelthen så ekstremt mange indlandsturister. Det er som om, der er sprunget en bombe her i juli, siger Jesper Ringsmose og tilføjer, at tjenerne næsten ikke kan nå at spritte bordene af, før nye gæster sætter sig.

På gode dage i juli har den forholdsvis lille café haft op mod 250 gæster igennem på en dag, og de har, ifølge Jesper Ringsmose, også været nødsaget til at afvise mange folk i døren.

- Vi har det skidt med at afvise folk, men samtidig ville vores køkken slet ikke følge med, selvom vi fik lavet flere siddepladser, siger indehaveren.

Han har endnu ikke overblik over, om disse dages travlhed kan gøre op for det tab, stedet har lidt, under coronakrisen.


Jeg kan ikke huske i min tid som formand, at der har været så mange mennesker i byen, når der ikke er festival. Jeg tror, folk har hungret efter at komme ud og spise.

Lars Aagaard, formand for Beværterforeningen for Svendborg og omegn


Annonce

Travlhed og nye retningslinjer

Formand for Beværterforeningen for Svendborg og omegn, Lars Aagaard, ser også en øget travlhed i byen, og han har bidt mærke i, at størstedelen af turisterne er indlandsturister.

- Jeg kan ikke huske i min tid som formand, at der har været så mange mennesker i byen, når der ikke er festival. Jeg tror, folk har hungret efter at komme ud og spise, siger han.

Selvom den øgede omsætning er velkommen hos langt de fleste, så er det ambivalent, når spisestederne ligefrem skal afvise gæster på grund af manglende plads og corona-retningslinjer.

- Der skal overholdes mange regler, og det giver et større tryk på restauranterne, som i forvejen er pressede, siger han.

Udpluk af retningslinjer for spisesteder

  • Virksomheden bør gennemgå sine processer, så man mindsker tiden med tæt kontakt mellem medarbejder og gæst ved i muligt omfang at tilbyde selvbetjeningsløsninger
  • Fælles kontaktpunkter bør identificeres og markeres, fx dørhåndtag og trykknapper og det overvejes at fjerne ikke-nødvendige kontaktpunkter samt skifte til kontaktløs betjening fx sensorstyret belysning, håndfri vandhaner, automatisk eller albuebetjent døråbning.
  • Der må maksimalt tillades adgang for 1 kunde, besøgende eller deltager pr. 4 m2 gulvareal, hvortil der er offentlig adgang. Dog er indført et særligt kvadratmeterkrav på 2 m2 pr. kunde, besøgende eller deltager i lokaler, hvor disse i det væsentlige sidder ned.
  • Der skal være nem adgang til håndhygiejne. Der skal være vand og flydende sæbe eller håndsprit (70-85% alkohol) tilgængeligt for gæster og medarbejdere.
  • Alle medarbejdere vasker hænder grundigt eller benytter håndsprit (70-85% alkohol) flere gange i løbet af dagen, foruden på øvrige almene håndvasketidspunkter. Arbejdsgiveren skal forebygge, at de ansatte udvikler hudlidelser ved brug af håndsprit på arbejdet. Arbejdstilsynet anbefaler derfor, at arbejdsgiveren stiller fugtighedscreme til rådighed for de ansatte.
  • Personer i et selskab, der spiser sammen, kan  sidde ved samme bord med almindelig afstand, mens det er vigtigt, at der er mindst 1 meters afstand til næste selskab. Som alternativ til mindst 1 meters afstand kan der etableres en fysisk barriere i form af en skærm af plastic eller glas.
  • Alle serveringssteder, hvor der serveres mad, drikkevarer eller tobak til indtagelse på salgsstedet, skal lukke kl. 24.
  • Restauranter og caféer m.v. må i tiden fra kl. 24 til kl. 5 holde åbent for private fester, hvor deltagerne i det væsentlige kender hinanden i forvejen, hvis kun personer, der deltager i arrangementet, har adgang til serveringsstedet. Der må kun være et arrangement i hvert lokale eller afgrænsede del af øvrige lokaliteter.

Ejer af King of Kebab, Ekrem Basoda, istemmer sig også koret, der melder om travlhed i Svendborg midtby. Han skulle selv have været på ferie i Tyrkiet, men set i bakspejlet har det været godt med flere hænder under travlheden udover den ekstra hjælp, han har hyret ind.

Selvom krisen har betydet tab af omsætning, så der det ud til at vende nu.

- Vores omsætning er højere end samme tid sidste år, så det ser ud til at kunne gøre op for coronakrisen, siger ejeren.

Han fortæller, at corona-retningslinjerne som regel ikke er et problem hos ham, da gæsterne kan sidde ude i stedets gårdhave ved godt vejr, men vil gæsterne i stedet sidde inde med maden, så bliver de få borde til indendørsservering hurtigt optaget.

 Indehaver af King of Kebab Ekrem Basoda (i grønt) håber at kunne tilbagebetale de penge, han har fået i lønkompensation. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Travlhed redder ikke alt

Hos Restaurant Børsen ikke mange hundrede meter fra King of Kebab oplever indehaver Launy Lindahl også, at det har været nødvendigt at løbe stærkt i juli.

Han har ikke været nødsaget til at ansætte yderligere på grund af flere gæster, men turismen kan dog godt mærkes alligevel.

- Jeg kan da godt mærke på mit personale, at de er ved at være trætte, siger han. Udviklingen begyndte allerede i slutningen af juni måned, hvor han mærkede, at der for alvor begyndte at komme gæster i huset igen.

På trods af de seneste ugers omsætning er en positiv udvikling, så tror han ikke på, at det kan rette op på coronaens indhug

- En vellykket juli eller august kan ikke rette op på mere end to måneders lukning uden indtægt og samtidig med udgifter til løn - selv når lønkompensation er trukket fra, lyder det fra ejeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce