Annonce
Svendborg

Eksplosiv udvikling: Københavnerne kaster sig over Svendborg

Line og Joakim Frost Skjellerup og deres søn Emil er flyttet til Troense fra København, og de elsker det. Foto: Katrine Becher Damkjær
Antallet af borgere, der forlader København til fordel for Svendborg, er stærkt stigende. Og der kommer væsentligt flere til, end der flytter modsatte vej.

Svendborg: Der kom flest til fra Odense.

Sådan er det, men det var ikke det mest markante, der skete på bosætningsområdet i Svendborg Kommune i 2018.

Det fortæller Astrid Krarup Andersen, der er specialkonsulent ved Svendborg Kommune og har jongleret med tal, som skal bruges til en bosætningsstrategi.

- Det er klart københavnerne, der er de mest interessante, siger hun og forklarer, at der godt nok kom flest til fra Odense, helt præcis 499, men at 643 valgte at flytte den anden vej - altså fra Svendborg til den fynske hovedstad i nord.

Annonce

Flere kom til, end der rejste

Helt anderledes er billedet, når det kommer til landets hovedstad.

Der var godt nok 293 svendborgensere, der valgte at flytte til København, men til gengæld var der 388, der skiftede stenbroen derovre ud med idylliske Sydfyn. Altså en nettotilflytning på 95.

Det kan så tilføjes, at antallet af tilflyttere fra København blot var 212 i 2009, men at det med enkelte udsving været støt stigende lige siden for altså at lande på 388 i 2018.

Astrid Krarup Andersen har et bud på årsagen.

- Der er nok noget i, at Sydfyn har det der liv på landet samtidig med, at Svendborg har en størrelse, hvor de får noget byliv, siger hun.

Den indre by og Vester Skerninge

Astrid Krarup Andersen har også kigget på, hvor i Svendborg Kommune de 388 københavnere så har bosat sig, og fortæller, at Svendborgs midtby er højdespringeren med 82.

- Også i hele Vester Skerninge-området har der været gang i den. Der er 52 københavnere, der er flyttet dertil, og det er faktisk overraskende mange, siger hun og oplyser, at området, der inkluderer Ollerup og Ulbølle, dermed indtager næstøverste trin på skamlen. Og at Vindeby inklusiv Troense trak 39 til fra hovedstaden, hvilket placerer området på en tredjeplads.

Hvad tilflytning angår, så er tredjeflest tilflyttere, nemlig 341, kommet til fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Til gengæld er der så 355 personer, der er flyttet fra Svendborg Kommune til netop Faaborg-Midtfyn Kommune, oplyser Astrid Krarup Andersen.

Tilflytning til Svendborg Kommune - top tre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Brandårsag ukendt: Ild i madras

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: SfB og Oure viser en anden vej til Superligaen

Det er ikke ligefrem i hvert transfervindue, at en fodboldspiller fra Sydfyn skriver kontrakt med en superligaklub. Men det skete altså kort før nytår, da SfB/Oures Mikkel Hyllegaard skiftede Tipsvænget ud med Ådalen og OB’s hvide og blå striber. Det er stort for både Hyllegaard og overbygningen mellem SfB og Oureskolerne, og vi er nok flere, der holder ekstra øje med OB de kommende år og se, om Mikkel Hyllegaard kan veksle sin unikke topfart til et superligagennembrud. Uanset hvordan det går, er skiftet et tydeligt tegn på, at det er interessant, hvad SfB og Oure har gang i. For der er hverken bygget en motor- eller landevej, knap nok en grusvej, fra Danmarksserien til Superligaen. Den destination når man via topklubbernes ungdomsafdelinger, som gør, hvad de kan for at støvsuge de mindre klubber for de bedste knægte og se, om de på sigt kan blive klubbens næste anfører, topscorer og måske store millionsalg til udlandet. Og når man samtidig husker, at det er den anden Oure-spiller de seneste tre år, som er rykket direkte i Superligaen, er det værd at tygge på, om SfB/Oure har fat i noget, som man kan lære af. I hvert fald gør de tingene anderledes end mange andre danske fodboldklubber. Hvor det er seriøse bijob med fem-cifrede lønningsbeløb for mange divisionsspillere, bygger SfB/Oure dels på et mere traditionelt foreningsgrundlag i SfB og dels Oureskolernes muligheder for at skabe et træningsmiljø i topklasse for dets elever/ansatte, uanset om de er førsteholdsspillere i Svendborg eller ej. Og samtidig har Oures fodboldledelse insisteret på at holde fast i den spillestil, som man har besluttet man følger på skolerne, uanset stillingen, om det er i 1. eller 93. spilleminut og om det ville være skabe et bedre resultat på dagen at losse bolden ud til indkast. En tilgang, der absolut også kan skabe en del frustrationer. Men der noget, der tyder på, at det er vigtigere at skabe et stærkt træningsmiljø og holde fast på værdier og strategi, end det er at lønne fritidsfodboldspillere med så mange småpenge som muligt. I hvert fald hvis man vil forløse potentialet og fodbolddrømmene i unge mænd. Og måske er det også en opskrift, som virker i andre brancher.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];