Annonce
Livsstil

Ekspertklummen: Nyt realkreditlån har vundet stor udbredelse på Fyn

Frihed30-lån fås med både fast og variabel rente. Vælger man versionen med fast rente, kan man i øjeblikket låne 1 million kroner for en månedlig ydelse på cirka 1280 kroner efter skat. Illustration: Colourbox

Realkreditlån med 30 afdragsfrie år er strøget ind i varmen hos boligejerne. Særligt de modne boligejere er glade for låntypen. Det kan man godt forstå, da de mange afdragsfrie år kombineret med den forholdsvis nye mulighed for at låse renten fast giver sikkerhed for ”huslejen” mange år frem.

På Fyn er interessen for realkreditlån med 30 afdragsfrie år overvældende. Her har 13 procent at de lån, som Nordea Kredit har udstedt til private boligejere de sidste tre år, været Frihed30-lån, hvilket er låntypens navn i Nordea Kredit. Det er ganske imponerende, når man tænker på, at låntypen kun henvender sig til boligejere med stor friværdi. Frihed30 Fast kan nemlig kun bevilliges, hvis belåningsgraden er under 60 procent af boligens værdi på optagelsestidspunktet. Det betyder, at hvis man har en bolig til 1 million  kroner, så må gælden ikke udgøre mere end 600.000 kroner.

Frihed 30 er særligt populær blandt de ældste boligejere på Fyn. Blandt boligejere på 70 år og derover har 42 procent valgt et Frihed30-lån, hvis de har optaget et nyt realkreditlån eller ændret på deres eksisterende lån de sidste tre år. I aldersgruppen 60-69 år er det 37 procent, mens det blandt de yngre boligejere blot er 3 procent, der har truffet samme valg.

De ældste boligejere har således kastet deres kærlighed på den nye låntype og med god grund. Mange oplever nemlig et dyk i indkomsten, når de går på pension, og her kan den lange afdragsfrie periode give luft i budgettet og bedre råd til andre ting som for eksempel rejser eller oplevelser med familien.

I nogle tilfælde giver Frihed30 også bedre nattesøvn. I Nordea Kredit møder vi nemlig jævnligt boligejere, der er bekymret for, om de kan forlænge eller tilvælge afdragsfrihed som pensionister. Ofte er det ikke noget problem, men alene tanken om, at budgettet får et tryk, hvis kreditvurderingen ikke går igennem, er ikke særligt rar. Derfor kan de 30 afdragsfrie år være netop det, der skaber tryghed i boligejernes liv.


Mange oplever nemlig et dyk i indkomsten, når de går på pension, og her kan den lange afdragsfrie periode give luft i budgettet og bedre råd til andre ting som for eksempel rejser eller oplevelser med familien.


Frihed30-lån fås med både fast og variabel rente. Vælger man versionen med fast rente, kan man i øjeblikket låne 1 million kroner for en månedlig ydelse på cirka 1280 kroner efter skat. Er der derimod tale om et F5-lån, hvor lånet får ny rente hver femte år, ligger ydelsen på cirka 410 kroner. Det er en væsentligt lavere ”husleje”, end hvad mange lejere betaler, og et Frihed30-lån giver derfor god mulighed for at udnytte friværdien uden at tære på formuen. Er økonomien stram, anbefaler vi, at man vælger fast rente, så der er sikkerhed for ydelsen, uanset hvad der sker på rentemarkedet.

Hvis man vælger et Frihed30-lån, skal man være opmærksom på ”det med småt”. Det vigtigste forbehold er, at efterfølgende tillægslån i boligen kun kan bevilliges, såfremt belåningsgraden fortsat holdes inden for de 60 procent af boligens aktuelle værdi. Samtidig skal man vide, at man kun kan vælge Frihed30-lån til finansiering af helårsboliger, men foreløbig ikke til fritidshuse.

I Nordea Kredit koster Frihed30-lån ikke ekstra. Bidragssatsen er således den samme som på tilsvarende lån med op til 10 afdragsfrie år. Derfor kan man godt forstå, at boligejere, der allerede har betalt afdrag på deres gæld i mange år, er blevet glade for den nye låntype.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Klumme: What matters most?

Danmark For abonnenter

Runes knogler er skrøbelige som glas

Svendborg

Lægger op til kompromis: Udvalgsformand vil give opsagte bådejere to års opsigelse

Annonce