Annonce
Ærø

Ekspert til Ærø: Bryd rammerne og tænk nyt for at trække nye til øen

Professor Anne-Mette Hjalager, Syddansk Universitet. Arkivfoto: privat
Ærø har ikke de naturlige strukturelle fordele som de mindre byer, der har oplevet befolkningsfremgang, fordi det tager lang tid at pendle. Ekspert anbefaler, at man tænker nyt og er på forkant for at gøre opmærksom på sig selv.

Ærø: Befolkningstallet på Ærø er de senere år raslet ned nærmest uden undtagelse. Alene de to seneste år er det faldet med i alt 219. Det på trods af, at Ærø Kommune nu har to bosætningskonsulenter ansat, som gør en ihærdig indsats for at trække folk til øen. Så spørgsmålet er, om det overhovedet kan lade sig gøre at vende udviklingen?

Anne-Mette Hjalager er professor på Syddansk Universitet og har forsket i bosætning i landdistrikter. Hun griner, da hun får spørgsmålet.

- Ja, det ved jeg jo grundlæggende ikke, begynder hun og fortsætter:

- Man laver tit prognoser på baggrund af, hvordan tingene er gået forud i tid, og så ser man den kurve, som bare fortsætter nedad. Men i vireligheden kunne man godt forstille sig, at under nogle helt andre samfundsmæssige vilkår ser ting fuldstændig anderledes ud. Men det er næsten ikke til at se, hvad det skulle være; om en dyb økonomisk krise ville få folk til at flytte på landet.

Således opløftet kunne man jo kigge på nogle af de mindre byer, som det rent faktisk er lykkedes at få vendt udviklingen. Nogle af dem er Lund ved Horsens og Borup i Køge Kommune, hvis befolkninger er steget med henholdsvis 45 procent (til 2.147 indbyggere i Lund) og 43 procent (til 4.608 indbyggere i Borup) i perioden 2006 til 2016. Det viste en analyse fra KL's nyhedsmagasin Momentum i 2016. Ligesom også økommunen Fanø har oplevet en pæn stigning de senere år.

Annonce

+6000

1. oktober 2019 faldt indbyggertallet på Ærø for første gang til under 6000. Fyns Amts Avis sætter i denne kampagne fokus på befolkningsudviklingen på Ærø. Målet er at få vendt udviklingen, så tallet inden 1. oktober 2020 igen når op over 6000 indbyggere.

Vi sætter spot på udfordringer og anviser løsninger. Vi hører om gode og dårlige erfaringer og spørger, hvad andre har gjort.

Du kan også være med. Skriv til os på aeroe@faa.dk med dine bud på, hvordan Ærø får flere indbyggere.

Bryd rammerne

Fælles for de tre mindre byer er, at de ligger forholdsvist tæt på større byer med gode pendlermuligheder til arbejdspladser. Det gør sig ikke gældende for Ærø, hvor alene færgen til den anden side af vandet tager minimum 50 minutter. Så hvad skal Ærø satse på, hvis ikke pendlere?

- Bare jeg vidste det, siger Anne-Mette Hjalager og griner igen.

- Alle siger jo turisme, og det gør man jo også med en pæn succes på Ærø, men det er jo også et erhverv, som er enormt sæsonbetonet og et lavindtjeningserhverv. Men det er ikke ensbetydende med, at man ikke kan få noget ud af det.

Stadigt flere kan arbejde hvor som helst fra, bare de har en internetopkobling, men professoren tror ikke, det batter ret meget, for tilknytningen til et varieret arbejdsmarked og kolleger betyder stadig meget, mener hun. Til gengæld har hun interesseret sig en del for elfærgeprojektet, som hun mener kan føre noget godt med sig, fordi det er et eksempel på, at man har tænkt nyt og været på forkant.

- Jeg tænker på den viden og kompetence, man har fået ind i virksomheden (Søby Værft, red.), mere end jeg tænker på, at der er kommet en færge, der sejler nogen frem og tilbage. Det er ikke lige den virksomhed, der booster sin medarbejderskare til det tidobbelte, men det er den måde at tænke på, jeg refererer til. Hvem tænker på samme måde og tænker også ud af boksen? siger hun og nævner tobaksdyrkeriet i Ærø Cigar som et godt eksempel.

Det handler om at bryde rammerne og skabe noget, der øger øens profil og bredde, mener Anne-Mette Hjalager. Og så slutter vi i øvrigt lidt mere i dur, end vi begyndte. For man skal da forsøge at vende udviklingen, selv om det til tider kan synes umuligt.

- Selvfølgelig skal man det. Det er en opgave, som man skal forsøge at løse, selv om den er svær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

GOG

GOG-kollektivet skal vinde på svær udebane

Ærø For abonnenter

De radikale på Ærø er ved at vågne: Satser på at stille med fire-fem kandidater til næste valg

Annonce