Annonce
Ærø

Ekspert til Ærø: Bryd rammerne og tænk nyt for at trække nye til øen

Professor Anne-Mette Hjalager, Syddansk Universitet. Arkivfoto: privat
Ærø har ikke de naturlige strukturelle fordele som de mindre byer, der har oplevet befolkningsfremgang, fordi det tager lang tid at pendle. Ekspert anbefaler, at man tænker nyt og er på forkant for at gøre opmærksom på sig selv.
Annonce

Ærø: Befolkningstallet på Ærø er de senere år raslet ned nærmest uden undtagelse. Alene de to seneste år er det faldet med i alt 219. Det på trods af, at Ærø Kommune nu har to bosætningskonsulenter ansat, som gør en ihærdig indsats for at trække folk til øen. Så spørgsmålet er, om det overhovedet kan lade sig gøre at vende udviklingen?

Anne-Mette Hjalager er professor på Syddansk Universitet og har forsket i bosætning i landdistrikter. Hun griner, da hun får spørgsmålet.

- Ja, det ved jeg jo grundlæggende ikke, begynder hun og fortsætter:

- Man laver tit prognoser på baggrund af, hvordan tingene er gået forud i tid, og så ser man den kurve, som bare fortsætter nedad. Men i vireligheden kunne man godt forstille sig, at under nogle helt andre samfundsmæssige vilkår ser ting fuldstændig anderledes ud. Men det er næsten ikke til at se, hvad det skulle være; om en dyb økonomisk krise ville få folk til at flytte på landet.

Således opløftet kunne man jo kigge på nogle af de mindre byer, som det rent faktisk er lykkedes at få vendt udviklingen. Nogle af dem er Lund ved Horsens og Borup i Køge Kommune, hvis befolkninger er steget med henholdsvis 45 procent (til 2.147 indbyggere i Lund) og 43 procent (til 4.608 indbyggere i Borup) i perioden 2006 til 2016. Det viste en analyse fra KL's nyhedsmagasin Momentum i 2016. Ligesom også økommunen Fanø har oplevet en pæn stigning de senere år.

+6000

1. oktober 2019 faldt indbyggertallet på Ærø for første gang til under 6000. Fyns Amts Avis sætter i denne kampagne fokus på befolkningsudviklingen på Ærø. Målet er at få vendt udviklingen, så tallet inden 1. oktober 2020 igen når op over 6000 indbyggere.

Vi sætter spot på udfordringer og anviser løsninger. Vi hører om gode og dårlige erfaringer og spørger, hvad andre har gjort.

Du kan også være med. Skriv til os på aeroe@faa.dk med dine bud på, hvordan Ærø får flere indbyggere.

Annonce

Bryd rammerne

Fælles for de tre mindre byer er, at de ligger forholdsvist tæt på større byer med gode pendlermuligheder til arbejdspladser. Det gør sig ikke gældende for Ærø, hvor alene færgen til den anden side af vandet tager minimum 50 minutter. Så hvad skal Ærø satse på, hvis ikke pendlere?

- Bare jeg vidste det, siger Anne-Mette Hjalager og griner igen.

- Alle siger jo turisme, og det gør man jo også med en pæn succes på Ærø, men det er jo også et erhverv, som er enormt sæsonbetonet og et lavindtjeningserhverv. Men det er ikke ensbetydende med, at man ikke kan få noget ud af det.

Stadigt flere kan arbejde hvor som helst fra, bare de har en internetopkobling, men professoren tror ikke, det batter ret meget, for tilknytningen til et varieret arbejdsmarked og kolleger betyder stadig meget, mener hun. Til gengæld har hun interesseret sig en del for elfærgeprojektet, som hun mener kan føre noget godt med sig, fordi det er et eksempel på, at man har tænkt nyt og været på forkant.

- Jeg tænker på den viden og kompetence, man har fået ind i virksomheden (Søby Værft, red.), mere end jeg tænker på, at der er kommet en færge, der sejler nogen frem og tilbage. Det er ikke lige den virksomhed, der booster sin medarbejderskare til det tidobbelte, men det er den måde at tænke på, jeg refererer til. Hvem tænker på samme måde og tænker også ud af boksen? siger hun og nævner tobaksdyrkeriet i Ærø Cigar som et godt eksempel.

Det handler om at bryde rammerne og skabe noget, der øger øens profil og bredde, mener Anne-Mette Hjalager. Og så slutter vi i øvrigt lidt mere i dur, end vi begyndte. For man skal da forsøge at vende udviklingen, selv om det til tider kan synes umuligt.

- Selvfølgelig skal man det. Det er en opgave, som man skal forsøge at løse, selv om den er svær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Lokal redekoordinator om død havørne-familie: - Det er så meningsløst

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Langeland For abonnenter

Venstre vil bygge nyt plejehjem på Langeland: Forlod forhandlinger efter forgæves forsøg på enighed

Annonce