Annonce
Ærø

Ekspert: Man må gerne optage samtaler, man selv deltager i

Vibeke Borberg, advokat med speciale i informationsret og presseetik. Foto: Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Men man må ikke videregive noget, som handler om andre menneskers rent private forhold, eller som kan have en krænkende karakter, siger ekspert i informationsret og presseetik Vibeke Borberg, som understreger, at der ikke er nogen faste regler.

Ærø: Både borgmester Ole Wej Petersen (S) og formand for den lokale socialdemokratiske partiforening Carsten Hansen rejste onsdag spørgsmålet, om det overhovedet var tilladt at optage et medlemsmøde, som bestyrelsesmedlem Henning Borchert-Jørgensen har gjort.

Det korte svar er, at det må han godt.

- Man må gerne optage samtaler, man selv deltager i. Man behøver ikke fortælle andre, man gør det. Det er den ene side af sagen. Den anden er, om han må videregive det, og om I (Fyns Amts Avis, red.) må bringe det, siger Vibeke Borberg, som er advokat med speciale i informationsret, medieret og presseetik.

Og til den anden side af sagen siger hun:

- Man må ikke videregive noget, som handler om andre menneskers rent private forhold, eller som kan have en krænkende karakter. Det er det samme, der gør, om I må videregive det, men når I først har det i hænderne, er det en vurdering af, om det har offentlig interesse.

Det er altså op til mediet at vurdere, om noget er krænkende, og der er en række hensyn at tage, siger Vibeke Borberg.

- Et hensyn er, at dem, der deltager i mødet, ikke regner med, at det bliver optaget og viderebragt. Et andet hensyn er, at om det indeholder noget, der udstiller nogen unødigt. For så kan man ikke bare videregive det, specielt ikke til nogen, der kunne finde på at offentliggøre det i en videre kreds, som medierne jo trods alt kunne finde på, siger hun.

Hvad afgør, om noget er krænkende?

- For eksempel, om det vedrører privatlivets fred, om emnet er meget personligt, og om man er har mistet besindelsen og opfører sig på en måde, som man normalt ikke ville gøre. Så kunne der også godt være et hensyn at tage. Men det er meget emnet, der er afgørende for, om det er krænkende for nogen, siger hun.

Annonce

Uberettiget eller ej

Ifølge Vibeke Borberg gør det en forskel, om det - som i dette tilfælde - er borgmesteren, der er i fokus, eller om udtalelser fra et menigt medlem også viderebringes. Personer med såkaldte gyldne kæder skal ofte tåle mere. Men:

- Ingen af dem regner med, at noget fra det her møde kommer til andres kendskab. De har vel alle en forventning om, at de holder et møde, der ikke er offentligt. Det er klart, at en borgmester er en offentlig person på en anden måde end et menigt medlem, men jeg vil alligevel sige i en sådan situation ville han under normale omstændigheder kunne regne med, at det var et ikke offentligt møde.

Men der er ingen faste regler, understreger Vibeke Borberg.

- Det ord, der bliver brugt i lovgivningen, er uberettiget. Det er strafbarhedskriteriet. Det er en vurderingssag i enhver given sag, om det er uberettiget at optage det, og om det er uberettiget at videregive det. Det er det det her offentlighedsinteressekriterium, som er meget tungtvejende, plus hensynet til om der er nogen, der bliver unødigt krænket og udstillet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: En femte færge er ikke en for mange

Det kan godt være, at det umiddelbart virker som endnu en færgefantasi, der lørdag blev fortalt på vores Ærø-sider. Men den skulle altså være god nok: Ærø kan snart gøre klar til endnu en færge - og dermed en femte en af slagsen; denne her til og fra Kiel. For os, der har været længe nok i det sydfynske område, vækker det både en masse minder og drømme til live igen. Og lad os begynde med drømmene, for hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre igen at sejle over Østersøen med flere hundrede mennesker? Ville det ikke være et tiltrængt boost til turismen og rutefarten mellem de to lande? Det er ikke svært for sig at se mulighederne for det sydfynske øhav med igen at være "vand-fast" med vores tyske nabo. De bedste drømme er jo dem, der bliver realiseret, og det tegner i hvert fald så langt, at den tyske idemand Udo Siegmund nu flytter ind i Motorfabrikken i Marstal - med firmaet Kiel-Ærø Cat-Express. Herfra er det planen at realisere de gode færgefantasier, der skal sætte en katamaranfærge i pendulfart mellem Kiel, Langeland og Ærø - i en ikke nærmere defineret ruteplan. Og det er her - bare ved tanken om skumsprøjt, tyske gloser over højtaleren, toldfrit salg og sejladsen gennem Kielerkanalen - at de gode minder får nyt liv i manges tanker. Gennem mange år var det en helt indgroet del af vi danskeres ferier og fridage - og det var med til at skabe godt tysk liv i vores område. Tyskerne lejede sommerhuse, købte is og cyklede rundt her som faste gæster, og vi selv nød turen over Østersøen med udsigt til gågade-vandring, Karlstadt-besøg og schöne Restaurantbesuche. På alle måder var de to kendte østersøruter Faaborg-Gelting og Langeland-Kiel helt naturlige og elskede dele af vores fælles fortid. Derfor blev der om ikke grædt så da tænkt mange tårer, da ruterne lukkede ned. Og lige så mange vilde drømme er tænkt i de forsøg, der siden har været for igen at få liv over Østersøen igen. Derfor er også dette fantastiske forsøg så velkomment, for vi ved, hvor meget godt det kan gøre for området - og for os selv. De fleste af os kan desværre også hurtigt genkalde os de økonomiske udregninger, der har været skyld i, at de hidtidige forsøg er kuldsejlet. Men denne gang er færge-planen baseret på ren person-transport, og selvom det lille ord "finansiering" ikke er på plads, så tillader vi os her at drømme med. Og man ved jo netop ikke med Ærø - se bare på den private Ærøexpressen. Det troede mange nok ikke muligt fra starten, men lige om nogle måneder sejler der igen færger fra Marstal. Så hvorfor ikke? I hvert fald er det nok for tidligt at sige "det går aller". Og hvor kunne det være fantastisk, hvis det lykkes. Viel Glück mit dem Projekt ...

Svendborg

Radioformand fra Svendborg efter udbudssejr over 24Syv: Vi er ude på en mission

Annonce