Annonce
Ærø

Ekspert: Gode chancer for, at Frank får medhold i sin klage

- Den lidt deprimerende status fra min side er, at i princippet har offentlig ansatte ret til at ytre sig og kritisere ledelsen offentligt, og selvom der kommer en moralsk oprejsning til den ansatte eller tidligere ansatte, så er det tvivlsomt, at der kommer mere ud af det end det, siger Oluf Jørgensen. Arkivfoto: Mick Anderson.
Ifølge offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, er det meget sandsynligt, at Frank Varsnæs får medhold i sin klage til ombudsmanden.

Frank Varsnæs har gode chancer for at få medhold i sin klage.

Sådan lyder vurderingen fra offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, om sagen, hvor en overstyrmand fra Ærøfærgerne blev fritstillet for tjeneste på grund af sine ytringer.

- Ombudsmanden er den øverste mulighed for at klage over repressalier, fordi man har ytret sig som offentlig ansat, og det er godt for styrmanden, at ombudsmanden tager sagen op, siger han.

- Det, som jeg tror, at det ender med, er kritik af den måde, der er reageret negativt overfor hans ytringer, og så får han en moralsk oprejsning.

Ifølge Oluf Jørgensen skal man dog ikke regne med yderligere konsekvenser for arbejdsgiveren.

- Den lidt deprimerende status fra min side er, at i princippet har offentlig ansatte ret til at ytre sig og kritisere ledelsen offentligt, og selvom der kommer en moralsk oprejsning til den ansatte eller tidligere ansatte, så er det tvivlsomt, at der kommer mere ud af det end det.

Annonce

Toppen af isbjerget

Folketingets Ombudsmand har siden 1980'erne udviklet de retslige principper om offentlig ansattes ytringsfrihed, og det er er den højeste klageinstans, hvis man får krænket sit ytringsfrihed som offentlig ansat.


Mange offentlig ansatte frygter for repressalier, hvis de udtaler sig kritisk. Det betyder jo, at retsprincipperne ikke er slået igennem i praksis, og sådan er det desværre også i dette eksempel fra Ærø.

Oluf Jørgensen


- År efter år har ombudsmanden i årtier slået fast, at offentlig ansatte har ytringsfrihed. Det vil sige, at de har ret til at ytre sig på egne vegne og også ret til at kritisere forhold, de har kendskab til fra arbejdspladsen og til at kritisere ledelsen, hvor de er ansat, siger Oluf Jørgensen.

Ombudsmanden tager omkring fire til fem sager om året, men det er kun en brøkdel af det virkelige problem.

- Vi ser kun toppen af isbjerget. Der er tidligere lavet undersøgelser, og de viser alle, at der er en udbredt frygt for at udtale sig. Mange offentlig ansatte frygter for repressalier, hvis de udtaler sig kritisk. Det betyder jo, at retsprincipperne ikke er slået igennem i praksis, og sådan er det desværre også i dette eksempel fra Ærø.

Annonce

Reaktioner i ansættelsesforhold

Et punkt i ombudsmandens brev til Ærø Kommune er blandt andet spørgsmålet om, hvorfor Frank Varsnæs blev overflyttet fra E/F Ellen til M/F Marstal mod hans vilje. Den beslutning stiller Oluf Jørgensen sig også kritisk overfor.

- Det ser jo ud til, at der er sket en masse ændringer i hans ansættelsesforhold.

Frank Varsnæs blev først fritstillet, så advaret, sendt i arbejdsprøvning, flyttet til en anden færge, og til sidst blev han fyret.

- Der er en stribe reaktioner i ansættelsesforholdet, og det fremgår i den skriftlige advarsel, at der er henvist til hans ytringer. Så der er altså reaktioner knyttet til hans ytringer, og det ser ud til, det også gælder overflytningen til en anden færge. Det behøves ikke nødvendigvis at være tilfældet, men man har netop valgt at flytte ham til den færge, som han ikke har ønsket, så det kan ses som en reaktion på hans kritiske ytring.

Annonce

Stærkt sprogbrug

Det er Oluf Jørgensens kendskab til ombudsmandens praksis, der får ham til at vurdere, at Frank Varsnæs formentlig får medhold i sin klage. I sit opslag på Facebook skrev Frank Varsnæs blandt andet om Ærøfærgerne, at han "frygter deres bananstatsmetoder". Oluf Jørgensen sammenligner sagen med tidligere sager, hvor offentlig ansatte har rettet kritik.

Blandt andet nævner han en sag, hvor en lærer på en folkeskole skrev et opslag på Facebook og kritiserede skolens ledelse.

- Han skrev blandt andet, at de "overvåger og forfølger folk", og det er rimelig stærkt sprogbrug, "at forfølge folk".

Et andet eksempel er en gymnasielærer på Bornholm, der kritiserede ledelsen på sin uddannelsesinstitution.

- Han anbefalede, at ledelsen blev fyret og kaldte hele institutionen for en "synkende skude". Det er igen et stærkt ordvalg, men i begge tilfælde kritiserede ombudsmanden den måde, der var blevet reageret fra arbejdsgiverens side, fordi det altså lå ind under deres ytringsfrihed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce