WEWELSFLETH Firmastbarken Peking er et stykke legendarisk Kap Horn-historie. Hele 34 gange har vinden drevet den rundt om Sydamerikas sydspids med last i det 115 meter lange stålskrog.
Det var i sejlskibenes storhedstid. I nyere tid fulgte år som forsømt museumsgenstand i New York. Pekings forfald var til sidst så omfattende og farligt, at den blev lukket af for publikum.
Museets forsømmelighed stak dybt i maritime sjæle i søfartsstorbyen Hamborg. Det var her i rederiets hjemby Peking blev bygget i 1911, og der stod og står Hamborg malet på hækken.
Efter mange års massiv indsats fra ildsjæle i hansestaden lykkedes det at få rejst statslige midler til en plan: Klargøring på amerikansk værft, transport af Peking over Atlanten og ikke mindst en total renovering. Samlet pris 200 mio. kr. Pengene blev bevilget sammen med 800 mio. kr til et nyt, nationalt havnemuseum i Hamborg. Selve skibet var en gave fra museet i New York.
Lille værft vandt over stort
Nu er forvandlingen af Peking fra skrot til skønhed i gang. Til det store Hamborg-byggeværft Blohm & Voss’ fortrydelse blev vinder af udbudsrunden Peters Werft i den lille by Wewelsfleth.
Interessen for den altomfattende renovering er enorm. Peking-projektets initiativtager, Stiftung Maritim Hamburg, kan melde om henvendelser fra hele verden. Mange ønsker at besøge værftet og følge renoveringen, men det er og har ikke været muligt. En lille lem blev kortvarigt åbnet, da Stiftung Maritim Hamburg arrangerede medlemsudflugt til værftet. Det eksklusive værfts-besøg var lynhurtigt udsolgt. Søsiden nåede at sikre sig en billet.
Lidt a la Søby Værft
Det 145 år gamle Peters Werft ved floden Stör er en moderne virksomhed på størrelse med værftet i Søby. Peters Werft er begunstiget af at ligge tæt ved et par af Europas mest trafikerede farvande, Elben og Kieler-kanalen.
Ligesom værftet på Ærø favner Peters Werft vidt. Foran Peking så vi fx et tysk flådeskib langs kaj. Peters Werft kan også levere og reparere færger, luksusyachter og mindre fragtskibe.
Uafhængigt af vejr kan nybygning og reparation udføres i to tørdokker. Begge kan overdækkes. Den største tørdok har en kapacitet på 140 meter i længden og godt 22 meter i bredden.
Malertelt som en sportshal
Peking kom til Peters Werft for to år siden. Transporten fra New York blev udført af et dokskib. Peking blev sat af i Brunsbüttel ved Kieler-kanalens vestlige udmunding og blev slæbt de sidste få sømil ind til tørdokken på Peters Werft.
Efter udførelsen af bl. a. stålarbejde på Pekings skrog flyder den skinnende sorte, nymalede firmaster nu langs værftets udrustningskaj.
Fra stævnen strutter bovsprydet, og fra dækket knejser de nyrenoverede master i fuld længde. Under transporten var topstængerne afmonteret.
De fleste af Pekings 18 ræer - masternes tværgående bomme - så vi under forarbejdning i et maler-telt så stort som en sportshal. Udenfor lå tre færdige ræer klar til at blive monteret på tværs i de 50 meter høje master.
- Hvor er ankrene?
Et aktuelt problem er Pekings ankre. To af tre ankre mangler. Derfor er der igangsat en indsamling af 20.000 euro til rekonstruktion eller evt. opkøb af to ankre, som de så ud for 100 år siden. Det eneste medleverede anker så vi under renovering udenfor.
- De andre ankre til bov og hæk ligger måske i en have et eller andet sted. Vi ved det ikke, sagde formand for Pekings venneforening, Mathias Kahl, Hamborg, under rundvisningen.
Håndværker-kunst på skot
Så op ad landgangens trin og om bord på Peking.
De nedre dæk er endnu ikke sikre nok til besøg af gæster. Iført hjelm og venlige formaninger bevæger vi os agtsomt rundt på hoveddækket og i overbygningerne.
Overalt ser vi en byggeplads med værktøj, slanger, ledninger, materialer, stilladser og masser af ufærdigt arbejde.
På et skot til agterste overbygning har malerne en prøvepalette. Her testes nuancer af Pekings basisfarver brun, gul og grå. Det kunne går for at være et kunstværk.
Indenfor i og omkring kaptajnens salon og kahyt i midtersektionen er malerne igang. Denne lørdag er arbejdsdag.
Skillerum og klædning mangler de fleste steder. Stabler af tykke korkplader ligger klar til at klæde det malede, indvendige ståldæk.
Kun det halve af det midterste overbygning føres tilbage til tidligere tid. Det øvrige reserveres udstillingsformål og handicapadgang.
Oregon-pine på dæk
På det åbne dæk med lugerne er der bl. a. gang i etablering af gangbroen, der forbinder midterste overbygning med - som det hedder - bak og poop. Det vil sige for og agter.
Selve dækket er endnu malede stålplader. Inden Peking er færdig skal det klædes med oregon pine. Dette træ kommer nærmest det originale picth pine dæk fra 1911.
Dansk ekspertise
Renoveringen og udskiftningen af Pekings rig har et stærkt dansk islæt. Arbejdet blev udført som et åbent værksted-projekt i Hamborgs havnemuseum. Overstyrmand på Georg Stage og indehaver af Sejlmager Hansens Eftf. i Nyhavn, Helle Barner Jespersen var en drivende kraft for teamet af danske og tyske unge, der udførte det gamle takle-håndværk på riggens tykke stålwirer.
Peking får sin egen fejring
Efter planen skal Peking flyde klar til udstilling i Hamborgs havn fra næste år.
Firmasteren bliver ikke selvsejlende, men det er under overvejelse om den måske som slæbt skib skal deltage i den årlige, storstilede parade til Hamborgs havnefødselsdag i maj.