Annonce
Langeland

Eks-minister skal give råd til Koldkrigsmuseum Langelandsfort: - Sagt lige ud, er det noget af et scoop

Søren Gade (V) får nu tilknytning til Koldkrigsmuseet Langelandsfort og andre afdelinger under Langelands Museum. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt
Tidligere forsvarsminister og tidligere chef for hjemmeværnet skal være med i det nyskabte museumsråd for Langelands Museum.

LANGELAND: Når koldkrigsmuseet skal kigge på fornyelser i form af genstande og temaudstillinger, kan det få råd med på vejen fra to personer med stor indsigt i militære anliggender. Det er tidligere forsvarsminister og nuværende europaparlamentsmedlem Søren Gade (V) og pensioneret generalmajor og tidligere chef for hjemmeværnet Finn Winkler, der skal ind at yde en indsats.

De har begge sagt ja til at indtræde i det nyskabte Museumsråd for Langelands Museum, som netop omfatter blandt andet Koldkrigsmuseet Langelandsfort, men også flere andre afdelinger. Det fremgår det af en pressemeddelelse fra Langeland Kommune.

- Sagt lige ud, er det noget af et scoop, som Langeland har gjort, udtaler borgmester Tonni Hansen (SF) i denne pressemeddelelse.

Annonce

Også formanden for det nye politiske udvalg, Erhvervs-, Kultur- og Turismeudvalget, Jørgen Nielsen (K), er tilfreds.

- Det er jeg utroligt glad for. De er to mennesker med stor indsigt i koldkrigstiden - som fylder meget i vores museum - og tillige har de begge en meget omfangsrig berøringsflade, et stort kendskab til blandt andet fonde, og de vil helt sikkert kunne bidrage til, at vi sammen udvikler Langelands Museum. At vi har kunne tiltrække sådanne kapaciteter, vidner også om, at Langelands Museum er noget ganske særligt med en national betydning, som vi kan være stolte af, nævner Jørgen Nielsen i pressemeddelelsen.

Historisk monument

Søren Gade ser frem til at kunne bidrage til museets fremtidige udvikling:

- Det er et vigtigt historisk monument i Danmarks historie, som fortjener at blive formidlet til endnu flere. Jeg er imponeret over, hvor mange besøgende Langelandsfort evner at tiltrække, og jeg vil sammen med Museumsrådet arbejde for at endnu flere får den gode oplevelse, siger han i pressemeddelelsen.

Magtskifte

I slutningen af 2021 besluttede en enig kommunalbestyrelse  at flytter ansvaret og beslutningskompetencen fra Langelands Museum bestyrelse over i kommunalbestyrelsen.

Medlemmerne af Erhvervs-, Kultur- og Turismeudvalget overtager posterne i museets bestyrelse, mens de faglige input skal komme fra et nyt rådgivende organ.

Det nye rådgivende organ får navnet Langelands Museumsråd, og det skal vejlede og sparre med ledelsen på museet for at sikre den bedst mulige udvikling og præstation. 

Det nye råd bliver dog uden deltagelse af Langelands mest fremtrædende og kyndige museumsfolk. 

Jørgen Skaarup og Peter Dragsbo var begge med i den daværende bestyrelse, men ingen af dem er fortsat i det nye museumsråd. De var begge en del af et flertal i bestyrelsen, der ved en høring stemte imod den nye konstruktion.

Det er Slots- og Kulturstyrelsens evaluering af museet, der har fået direktionen på rådhuset til at anbefale en ny model. 

Finn Winkler, der i mange år har været optaget af at sikre den militærhistoriske fortælling, var ikke i tvivl, da han blev kontaktet:

- Jeg glæder mig til at kunne bidrage til arbejdet i Museumsrådet for Langelands Museum og ser frem til at kunne understøtte den fantastiske udvikling som museet har, lyder det fra ham.

I 2020 var Langelands Museum den tredje mest besøgte attraktion i det fynske område, og 2021 var der over 70.000 besøgende i museets afdelinger og udstillinger.

Annonce

40 år i hæren

Søren Gade var fremtræde folketingsmedlem i mange år og forsvarsminister fra 2004-2010. Efter en række år i erhvervslivet gjorde han politisk comeback og blev valgt til Europa-Parlamentet i 2019, lige som han fra marts 2022 er udnævnt som kommitteret for hjemmeværnet.

Finn Winkler har haft en næsten 40-årig karriere i Forsvaret i hæren, hvor han blandt andet har været eskadronchef og panserbataljonchef. Finn Winkler har haft national skole- og stabstjeneste flere gange samt international stabstjeneste i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles, ligesom han har været udsendt to gange. Han afsluttede sin militære karriere med 10 år i hjemmeværnet. Han er efterfølgende blevet frivillig i hjemmeværnet ved det lokale distrikt.


Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Hentet i Forsvaret: Skjærbæk-selskabet Estech ansætter direktør

Langeland For abonnenter

Ny hestekur i vente: Langeland skal finde nye besparelser for 35 millioner

Debat

Kronik: Skal historien nu også skrives om?

Navne For abonnenter

Festivalveteran er tilbage i manegen: - De har ramt den lige i røven

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Fødeafdelingen i Svendborg er klart styrket politisk og fagligt

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Onsdagens sydfynske coronatal: Heftig stigning hele vejen rundt

Erhverv For abonnenter

Udvider imperiet: Sydfynsk søskendepar overtager biograf i Horsens

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Annonce