Der er nyheder på vej fra Egeskov Slot, når slotsparken slår dørene op for sommersæsonen 24. april. Egeskov Slot er nemlig gået sammen med Dansk Camping Union om at skabe et camping- og outdoormuseum.
- Det er et inspirationsmuseum og ikke et historisk museum, som man måske vil tænke, når man hører ordet ”museum”. Det går både tilbage i tiden, viser noget af nutiden og noget om, hvad vi tror, fremtiden vil bringe, fortæller Anne-Vibeke Isaksen, der er landsformand for Dansk Camping Union.
Finder man krystalkuglen frem og ser ind i fremtiden for campingbranchen, vil man opleve, at historien går i ring.
- Vi ser, at folk er begyndt at overnatte i shelters. Og når vi kigger i historiebøgerne, kan vi se, at det var den måde, camping begyndte på i midten af 1920’erne, hvor industrialiseringen var på det højeste. Man fik fri om søndagen, og så skulle man simpelthen ud af København og have noget frisk luft og græs under tæerne. Den helt simple form for camping er faktisk også det, der er nutiden og fremtiden inden for camping. Det er en sjov fortælling, siger landsformanden.
Der er dog stadig mange, der foretrækker campingvogne på størrelse med et lille sommerhus.
- Det er ikke enten eller. Vi har lige så mange campister, der fylder deres vogne med mikrobølgeovn og Playstation og wi-fi. Det er bare en anden måde at campere på. Camping er så mange forskellige ting, siger Anne-Vibeke Isaksen, der har arbejdet i rejsebranchen i mere end 20 år og ikke har mødt andre ferieformer, der kan varieres i lige så stor grad som camping.
- Charter og krydstogt har også udviklet sig helt vildt, men med al respekt, så handler det jo om at komme ud i lufthavnen, sætte sig i et fly og komme ned til et eller andet resort. Om det er Santorini, Malta eller Gran Canaria er lidt det samme. Camping er derimod vidt forskelligt alt efter, om det foregår i en stor, fed autocamper eller er en cykelferie med telt, siger Anne-Vibeke Isaksen og tilføjer, at det netop er den mangfoldighed, museet gerne vil skildre.
Fire elementer
Museet kombinerer camping med outdoor-aktiviteter, og derfor er det et camping-outdoor-museum. De to går nemlig hånd i hånd, mener landsformanden, fordi man gerne vil campere i det fri og lave forskellige outdoor-aktiviteter, når man camperer.
Anne-Vibeke Isaksen, landsformand for Dansk Camping UnionVi har lavet nogle pop-ups, hvor man for eksempel kan se, hvordan campingtoiletterne var i 1920’erne, i 1970’erne og i dag. Det er nok sjovt for bedsteforældre at vise deres børnebørn. Vi prøver at ramme alle tre generationer.
- Udstillingen bliver bygget op og tematiseret efter de fire elementer: jord, ild, vand og luft.
Det giver en ekstra dimension, og jeg tror, folk bliver imponerede, når de kommer og ser det, for jeg synes virkelig, det er blevet flot, siger Anne-Vibeke Isaksen.
Hun lover, at der også vil være noget for nostalgikerne, så ”farfar kan vise lille Oliver, hvordan det var, da han var ung”.
- Vi har lavet nogle pop-ups, hvor man for eksempel kan se, hvordan campingtoiletterne var i 1920’erne, i 1970’erne og i dag. Det er nok sjovt for bedsteforældre at vise deres børnebørn. Vi prøver at ramme alle tre generationer, siger campingformanden.
Camping i blodet
Fordi camping er så alsidig en ferieform, tiltrækker den også et meget bredt segment, fortæller Anne-Vibeke Isaksen.
- Vi har ”speltfamilierne” fra Østerbro, hvor det skal være grønt og helt CO2-neutralt og ikke sætte noget klimaaftryk. Men vi har også campisterne, der kører i en stor, fed dieselhakker og har en storforbrugende campingvogn bagpå. Uden solceller. Vi har begge boldgader. Og det sjove er, at de nogle gange kan ligge side om side ude på en campingplads, fordi de begge to er taget til Ebeltoft, siger hun.
Egeskov Slot
Ligger ved Kværndrup på Midtfyn.
Er ejet af greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille.
Slotsparken og dele af slottet er åbent for offentligheden og tiltrækker hvert år tusindvis af danske og udenlandske turister.
Egeskov er især kendt for sine museer og smukke haver.
Sæsonen åbner 24. april.
Adressen er Egeskov Gade 18, 5772 Kværndrup.
Anne-Vibeke Isaksen oplever, at der er en helt anden rummelighed på campingpladserne, end man ser ude i samfundet, og hun nyder at gå rundt på pladserne og se, hvordan folk camperer.
Det er hendes klare indtryk, at de fleste bliver bidt af camping, når først de har prøvet det.
- Jeg har arbejdet med det her i over 20 år, og jeg kender ikke nogen, der har prøvet camping, der ikke bliver ved.
- Har man først prøvet at sidde ude i aftensolen med grillen og vinen efter at have haft en fed dag ved stranden eller med at cykle eller vandre, så går det i blodet, siger hun.