Annonce
Fyn

Efterskoleelever er utilfredse med genåbningen og dropper den digitale undervisning: - Det kan godt være, de ikke har stemmeret, men de har ret til at have en stemme

Glamsdalens Idrætsefterskole har en elev, der har oprettet en Facebook-begivenhed, hvor landets efterskoleelever bliver opfordret til at strejke fra den digitale undervisning torsdag og muligvis også fredag. Arkivfoto: Lasse Hansen
Landets efterskoleelever er utilfredse med, at de ikke kan vende tilbage til deres efterskoler på mandag. Derfor har en elev på Glamsdalens Idrætsefterskole oprettet en strejke, som flere tusinde elever har meldt deres deltagelse i.

Glamsbjerg: Lærerne på Glamsdalens Idrætsefterskole og på resten af landets efterskoler afholder i skrivende stund højst sandsynligt onlineundervisning for færre elever, end de ellers er vant til.

En Facebook-begivenhed, som er oprettet af en elev på efterskolen i Glamsbjerg, har nemlig opfordret landets efterskoleelever til at blive væk fra dagens undervisning på skærmen for at gøre opmærksom på, at eleverne er stærkt utilfredse med, at de ikke er en del af regeringen og støttepartiernes genåbning, der blev fremlagt onsdag formiddag og træder i kraft på mandag.

Omkring 2000 personer har tilkendegivet, at de deltager i strejken.

Annonce

Thomas Madsen er forstander på Glamsdalens Idrætsefterskole, og han hylder faktisk elevernes mod til at skabe en strejke for at vise deres utilfredshed.

- De har fundet et virkemiddel til at fortælle, hvordan det er at være ung lige nu, og det har jeg fuldt respekt for. Vi har ikke orkestreret det fra skolens side, og vi støtter ikke op om det, men at vi har unge mennesker, der har en mening og vil stå ved den, er kun positivt, siger Thomas Madsen.

En demokratisk ret

Forstanderen understreger også, at eleverne er i deres fulde ret til at blive væk fra den digitale undervisning for at strejke.

- Jeg tænker, at det er en demokratisk ret, og det er måske også endda en pligt, at man som medlem af et demokrati giver sin mening til kende, hvis man er utilfreds med noget. Det kan godt være, de ikke har stemmeret, men de har ret til at have en stemme, siger Thomas Madsen.

- Kan du se meningen i, at I ikke må få jeres elever tilbage på mandag?


De (eleverne, red.) er helt med på, at strejken giver en god opmærksomhed, men den bliver ikke dobbelt så god af at gøre det i flere dage.

Thomas Madsen, forstander på Glamsdalens Idrætsefterskole


- Det har jeg ikke forudsætningerne for at mene noget om. Jeg har stor tiltro til de eksperter, der har det her som deres daglige arbejde, og jeg har tiltro til, at politikerne træffer den beslutning, som de vurderer er den rigtige. Så hvad jeg synes i den her henseende er ikke vigtig. Men når de får mulighed for at åbne igen, så er vi fuldstændig klar, siger Thomas Madsen.

Annonce

Kun en dag

Som planen ser ud lige nu, så vil eleverne strejke torsdag og muligvis fredag, og det ser Thomas Madsen ikke noget problem i. Men hvis eleverne får idéen om at strejke i længere tid, kan det give Glamsdalens Idrætsefterskole nogle udfordringer.

- Hvis de strejker i længere tid, vil det give os den udfordring, at vi ikke ser eleverne dagligt, og de relationer, vi har forsøgt at vedligeholde over efteråret og julen, vil vi miste, og det har vi ikke lyst til. Vi har lyst til at lære dem noget og være sammen med dem, fordi vi ved, at de kommer tilbage til skolen på et tidspunkt, og der vil vi gerne have de bedste forudsætninger.

- Jeg har heller ikke hørt, at den skal trække ud. De (eleverne, red.) er helt med på, at strejken giver en god opmærksomhed, men den bliver ikke dobbelt så god af at gøre det i flere dage, siger Thomas Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce